ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κουμπιά που συνεχίζουμε να πατάμε, ενώ ξέρουμε πως δεν δουλεύουν

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα συναντάμε παντού. Στο δρόμο, στα σπίτια μας, στα μαγαζιά που μπαίνουμε, ακόμα και στη δουλειά μας. Το περίεργο είναι πως εξακολουθούμε να τα πατάμε, αν και τις περισσότερες φορές ξέρουμε καλά πως δεν δουλεύουν. Γιατί συνεχίζουμε όμως να τα χρησιμοποιούμε, αφού γνωρίζουμε την αχρηστία τους;

Πρόκειται για τα κουμπιά ρύθμισης της κυκλοφορίας των πεζών

 στους πολυσύχναστους κι επικίνδυνους δρόμους.  Να αναφέρουμε πως ενδεικτικά στη Νέα Υόρκη βρέθηκε πως μονάχα το 9% αυτών των κουμπιών που βρίσκονται τοποθετημένα στα φανάρια λειτουργεί, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και σχετικό βίντεο στο Business Insider. Aν το βίντεο αναφερόταν στα δεδομένα της Αθήνας, το ποσοστό ίσως και να άγγιζε το 0%.

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα κουμπιά που βρίσκονται εντός του ασανσέρ. Τα συναντάμε κυρίως σε μεγάλα καταστήματα, τα οποία επιτρέπουν στις πόρτες να μένουν ανοιχτές για περισσότερο χρόνο ή να κλείνουν πιο γρήγορα, αν κάποιος βιάζεται να ανεβοκατέβει. Τις περισσότερες φορές δεν λειτουργούν όπως πρέπει μαγκώνοντας καρότσια, χέρια, ενίοτε και.. κεφάλια στις αδυσώπητες πόρτες του ανελκυστήρα. Αν βέβαια πάει κανείς στο μετρό της Αθήνας, ευτυχώς τα συγκεκριμένα κουμπιά λειτουργούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, άψογα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε αρκετά πολυκαταστήματα.

Το ίδιο ισχύει και για τα κουμπιά του θερμοστάτη στα γραφεία. Στις πλείστες περιπτώσεις πρόκειται και πάλι για κουμπιά... placebo, καθώς το πραγματικό κουμπί του θερμοστάτη είναι κρυμμένο κάπου αλλού ώστε να μην παίζουν με αυτό όλη την ώρα οι εργαζόμενοι ανάλογα με το πόσο κρυώνει ή πόσο ζεσταίνεται ο καθένας.

Αναρωτιέστε γιατί υπάρχουν ακόμα και δεν καταργούνται; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ακόμα και χωρίς να δουλεύουν, παρέχουν μια «ψευδαίσθηση ελέγχου» του ατόμου επάνω στα πράγματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς μειώνει το άγχος και ταυτόχρονα προάγει την αίσθηση ευεξίας και του ότι, αφού μπορούμε να τα ελέγξουμε, όλα πάνε καλά...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman