ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σταμάτα να είσαι τόσο καλός!

Tweet
Share
Tweet
Share

Τεράστια επιβεβαίωση θα νιώθουν -μετά τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Κεντ- όσοι στη ζωή τους δεν πορεύονται με βασική αρχή την ευγένεια… Προσοχή σε καμία περίπτωση δεν σας προτρέπουμε να είστε αγενείς στις καθημερινές σας επαφές. Ένας άνθρωπος που έχει τρόπους αποτελεί παράδειγμα και κάνει καλή εντύπωση. Ωστόσο, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, ίσως πρέπει να επανεξετάσουμε κάποια πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα.

Ένα άτομο που δρα με υπερβολική καλοσύνη και κατανόηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και όχι να λύσει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το χώρο της εργασίας. Τα δεδομένα έρχεται να επιβεβαιώσει παλαιότερη έρευνα του Harvard , η οποία επισημαίνει πως πιο αποτελεσματικό είναι –ειδικά όταν έχεις αναλάβει τη διοίκηση μιας ομάδας- να είσαι ζεστός άνθρωπος, αλλά όχι ιδιαιτέρως ανεκτικός και καλοσυνάτος. Γιατί; Δείτε στη συνέχεια.

 

Η υπερπροσπάθεια να μην κακοκαρδίσουμε κανέναν, στο τέλος της ημέρας αφήνει μία πολύ πικρή γεύση σε ‘μας

Έχετε κατά νου πως με το να είστε μονίμως ευγενής και τίποτα άλλο, μοιραία θυματοποιείστε. Μην προσπαθείτε πάντα να κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους, δώστε την πρέπουσα προσοχή και στον εαυτό σας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα, αυτού του είδους η συμπεριφορά «ταΐζει» ένα τέρας που σας φέρνει μόνιμα στη θέση του θύματος και δεν σας αφήνει να ωριμάσετε συναισθηματικά. Πρέπει να μάθετε να λέτε και όχι. Και φωναχτά, αν χρειαστεί. Κι ας γίνει και καβγάς, που λέει ο λόγος. Η διαχείριση μιας έντονης συνομιλίας σίγουρα είναι πιο δύσκολη από το να ενδώσει κάποιος σε απαιτήσεις που τον υποτιμούν.

solution kindness

Η υπερβολική καλοσύνη μάλιστα μας αποξενώνει και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Κάνοντας συνέχεια τα χατίρια των άλλων, στο τέλος ξεχνάμε τι θέλουμε εμείς. Η υπερπροσπάθεια να μην κακοκαρδίσουμε κανέναν, στο τέλος της ημέρας αφήνει μία πολύ πικρή γεύση σε ‘μας. Οι ψυχοθεραπευτές που συμμετείχαν στην εκπόνηση της μελέτης λένε ότι δεν είναι εύκολο να ξεχάσεις να συμπεριφέρεσαι με καλοσύνη και υποχωρητικότητα, αν μάλιστα αυτή είναι η φύση σου. Εξηγούν όμως χαρακτηριστικά:  «Προσπαθήστε να μην είστε τόσο ευγενείς. Εκεί που κάποιος είναι σίγουρος για τη θετική σας απάντηση, αρνηθείτε ή αντιδράστε. Ή απλώς αδιαφορήστε. Έστω και αν πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας. Και μετά παρατηρήστε πώς αντιδρά αυτός που σας ζήτησε χάρη, αλλά δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του. Τις περισσότερες φορές αυτό αρκεί για να νιώσετε, όχι απλώς δικαιωμένοι και χωρίς ενοχές, αλλά για να συνεχίσετε σε αυτό τον δρόμο».

smile 720x320

Όταν κάποιος είναι καλοσυνάτος, αυτό που λέμε «ψυχούλα», όλη την ώρα, σε όλες τις περιστάσεις και αρνείται να «πατήσει πόδι» και να δείξει ποιος πραγματικά είναι, μοιραία βιώνει μία άκρως ενοχλητική μοναξιά. Με αυτή τη συμπεριφορά δύσκολα κάνει κανείς πραγματικούς φίλους και συνεργάτες, όχι μόνο επειδή γίνεται βαρετός – σύμφωνα με τη μελέτη πάντα - αλλά επειδή το ανθρώπινο είδος έχει την τάση να μην εμπιστεύεται όσους έχουν μόνο ένα πρόσωπο: το αγγελικό. Καλό είναι να ξέρετε όλες τις αντιδράσεις ενός ανθρώπου – στα καλά και στα άσχημα του – πριν αποφασίσετε αν τον θέλετε  για συνοδοιπόρο στη ζωή και στη δουλειά. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman