ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιοι φόρεσαν τα πρώτα string εσώρουχα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάθε γυναίκα έχει ένα – τουλάχιστον – στρινγκ εσώρουχο, στην εποχή μας. Κάθε σύγχρονος άνδρας έχει ονειρευτεί το τέλειο στρινκ, που να ντύνει τα ιδανικά... οπίσθια. Με τα χρόνια η μόδα μίκρυνε τα εσώρουχα, περιορίζοντας τις διαδρομές της ανδρικής φαντασίας καθώς αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερο τμήμα της γυναικείας (συνήθως)… σάρκας. Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι τα μικροσκοπικά αυτά εσώρουχα βρήκαν το δρόμο μέσα από τα ρούχα μας πρόσφατα. Η διάδοσή τους είναι σίγουρα πρόσφατη. Όχι όμως η προέλευσή τους.

Τα πρώτα, διαπιστωμένα τουλάχιστον, στρινγκ εσώρουχα χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Ποιοι όμως ήταν εκείνοι που φόρεσαν πρώτοι τα στριγνκ; Πρόκειται για τους Εσκιμώους, όσο περίεργο και ακούγεται αυτό. Οι Εσκιμώοι της Αλάσκα, της Γροιλανδίας και του Καναδά κατάφεραν να “προκαλέσουν” τον 19ο αιώνα Δανούς ιεραπόστολους οι οποίοι επιχείρησαν - μάταια - να πείσουν τις γυναίκες της φυλής Ινουίτ να φορέσουν λιγότερο αποκαλυπτικά εσώρουχα.

Inupiat Family

Η γυναίκα της οικογένειας Ινουίτ φορούσε στρινγκ.

Τα στρινγκ των Εσκιμώων είχαν ίδιο σχήμα με τα σημερινά, ήταν φτιαγμένα από δέρμα φώκιας το οποίο μείωνε τον κίνδυνο υποθερμίας. Το δέρμα φώκιας απορροφούσε καλύτερα τον ιδρώτα, από οποιοδήποτε διαθέσιμο υλικό της εποχής, με αποτέλεσμα να εξατμίζεται πριν προλάβει να παγώσει και να προκαλέσει κρυοπαγήματα.

string

Το naatsit ήταν φτιαγμένο από δέρμα φώκιας και προστάτευε το σώμα από την υποθερμία...

Το “naatsit” όπως λεγόταν ήταν συχνά διακοσμημένο με χάντρες. Το έβλεπε κανείς κυρίως στις γυναίκες, αλλά όπως και σήμερα, το φορούσαν και ορισμένοι άνδρες. Είχε την χρήση κανονικού εσώρουχου, φοριόταν δηλαδή μέσα από τα ρούχα όταν έβγαιναν εκτός σκηνής (ιγκλού) αλλά εντός οικίας οι γυναίκες κυκλοφορούσαν μόνο με το “naatsit”, ακόμα και εάν είχαν καλεσμένους. Ήταν κάτι σαν την ενδυμασία του σπιτιού.

Τυχεροί ή άτυχοι οι καλεσμένοι, ανάλογα με τα "χαρίσματα" της οικοδέσπονας...

Eskimo 600x352

 Κυρίως οι γυναίκες της φυλής Ινουίτ φορούσαν στρινγκ, αλλά τα προτιμούσαν και μερικοί άνδρες, όπως ακριβώς στις μέρες μας. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman