ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μειώθηκαν οι (καταγεγραμμένες) ρατσιστικές επιθέσεις

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

"Βαρύ" είναι το περιεχόμενο της λίστας των περιστατικών ρατσιστικής και φασιστικής βίας, που καταγράφονται τα τελευταία δύο χρόνια. Από τον Οκτώβρη του 2014 έως και το Μάρτιο του 2015 καταγράφηκαν στη χώρα 21 επιθέσεις εκ των οποίων στις 3 χρησιμοποιήθηκαν λοστοί και σιδηρογροθιές, 2 έγιναν σε στέκια και προεκλογικά περίπτερα, 10 εναντίον μεταναστών και 9 εναντίον Ελλήνων. Για τη συγκεκριμένη περίοδο, οι επιθέσεις ξεκινούν από τις 3 Νοεμβρίου 2014, ενώ τον Οκτώβριο δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη. Τον ίδιο μήνα του 2013 από την άλλη, είχαν καταγραφεί 4.

Οι περισσότερες επιθέσεις αφορούν πλέον ξυλοδαρμούς, ενώ παλαιότερα περιλάμβαναν και μαχαιρώματα. Από το Μάρτιο του 2014 μέχρι και το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, καταγεγραμμένες είναι 24 επιθέσεις τόσο εις βάρος Ελλήνων όσο και εις βάρος των μεταναστών, ενώ τα περισσότερα περιστατικά έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μόνο τότε σημειώθηκαν 16 επιθέσεις, ενώ το καλοκαίρι του 2013 είχαν καταγραφεί 24. Το 2013 από την άλλη καταγράφηκαν στο σύνολο 166 επιθέσεις εναντίον μεταναστών, ενώ 320 ψυχές έπεσαν θύματα ρατσιστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε με προσωπικές συνεντεύξεις το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (αποτελείται από ΜΚΟργανώσεις). Το πιο πολυπληθές περιστατικό συνέβη στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, όπου καταγράφηκαν 155 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης με ρατσιστικό κίνητρο, κατά των οποίων πυροβόλησαν οι επιστάτες και τραυμάτισαν 35 από αυτά.

ratsismos

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Σεπτέμβριος του 2013 αποτέλεσε σημείο καμπής, καθώς ενώ μέχρι τότε οι ρατσιστικές επιθέσεις κλιμακώνονταν, μετά ακολούθησε κατακόρυφη μείωση, δηλαδή στα χαρτιά υπάρχουν 18 περιστατικά το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Στην πράξη υπολογίζεται ότι έχουν σημειωθεί πολύ περισσότερα. Εκτιμάται ότι η δολοφονία Φύσσα με φερόμενους δράστες μέλη της Χρυσής Αυγής, έπαιξε ρόλο στον περιορισμό του φαινομένου. Καθώς η δολοφονία είναι αυτή που προκάλεσε μεγάλο σάλο και οδήγησε στη σύλληψη μελών του κόμματος της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Μόνο 33 από τα 166 περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία και έχει κινηθεί ποινική διαδικασία, καθώς οι πιο πολλοί μετανάστες δεν απευθύνονται στις Αρχές, απουσία νομιμοποιητικών εγγράφων. Πολλοί εξ αυτών πιστεύουν πως δεν θα γίνει τίποτα. Το 2013 καταγράφηκαν από το Δίκτυο 44 περιστατικά βίας από ενστόλους, τα 23 σε χώρους κράτησης.

Από τον Οκτώβρη του 2014 έως και το Μάρτη του 2015 καταγράφηκαν στη χώρα 21 επιθέσεις

Την εκτίμηση ότι τα πραγματικά περιστατικά ρατσιστικής βίας είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν φτάνουν στις Αρχές, διατυπώνουν οι αρμόδιοι φορείς, ενώ εξηγούν πως παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί των επιθέσεων είναι μειωμένοι, οι μετανάστες, όπως και όλα τα θύματα της οποιασδήποτε επίθεσης, ζουν μέσα στο φόβο. Η βία είναι τόσο ωμή που πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν ποτέ να ξεπεράσουν τη δραματική εμπειρία.

knife

Να σημειωθεί πως κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου του 2013 έως 30 Ιουνίου του 2014, καταγράφηκαν από την αστυνομία συνολικά 55 περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών, από τα οποία τα 21 έγιναν μετά τις συλλήψεις των Χρυσαυγιτών και τα 34 πριν. Στις περισσότερες επιθέσεις οι δράστες τραυμάτισαν ελαφρά τους μετανάστες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσαν στα θύματα τους επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Το πιο σοβαρό περιστατικό συνέβη στις 17 Ιανουαρίου του 2013 στην περιοχή των Πετραλώνων, όταν 2 Έλληνες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα δολοφόνησαν με μαχαίρι έναν 27χρονο Πακιστανό που οδηγούσε ποδήλατο.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί 100 ομοφοβικές επιθέσεις

Οι ρατσιστικές επιθέσεις έγιναν κυρίως σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας όπως η Πάτρα, η Ρόδος, η Λάρισα, η Αλεξανδρούπολη, η Ιεράπετρα, το Μεσολόγγι και η Λαμία. Ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι είναι σύνηθες στην περιφέρεια να μην λαμβάνουν έκταση τα περιστατικά σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα, οπότε σαφής εικόνα για τον ακριβή αριθμό επιθέσεων δεν υπάρχει. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν για τις υποθέσεις αυτές 31 Έλληνες, από τους οποίους οι 6 είναι ανήλικοι, ενώ οι 9 συλλήψεις έγιναν μετά τις συλλήψεις για την Χρυσή Αυγή. Σε 4 περιπτώσεις, τα θύματα κατέθεσαν πως τα άτομα που τους επιτέθηκαν φορούσαν μαύρες μπλούζες που έγραφαν Χρυσή Αυγή.

Χαρακτηριστική είναι και η αύξηση των επιθέσεων ενάντια σε ομοφυλόφιλους. Μέσα στους μήνες του περασμένου καλοκαιριού σημειώθηκαν 5 ομοφοβικές επιθέσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν καταγραφεί 100 επιθέσεις, ενώ αυτές που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά πάσα πιθανότητα είναι πολλαπλάσιες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.