ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το τραύμα του δημιουργού

Tweet
Share
Tweet
Share

Παραμυθένιες ιστορίες, πρίγκιπες πάνω στο άλογο, κακία η οποία υπερνικείται από το καλό, ονειρεμένα σκηνικά (συνήθως γεμάτα ροζ και απαστράπτουσες πέτρες), τρυφερότητα και περίσσευμα αγάπης. Πρόκειται για το κλασσικό περιεχόμενο παραμυθιών, που συντροφεύει τα παιδιά (ιδιαίτερα τα κορίτσια) στην τρυφερή, συνήθως προσχολική, ηλικία. Την συνταγή την βρήκε έτοιμη, από το παρελθόν ο Disney, την εμπλούτισε όμως και το αποτέλεσμα ήταν κάτι μοναδικό. Αλλά από παντού κάτι λείπει...

Μα πού πήγαν όλες οι μαμάδες;

Ωστόσο από την εκδοχή του Disney, όλων σχεδόν των παιδικών παραμυθιών, απουσιάζει η μαμά. Καμία και κανένας ήρωας δεν έχει μαμά, ενώ η απουσία της μητρικής φιγούρας φαίνεται να έχει περάσει απαρατήρητη όλα αυτά τα χρόνια. Οι αδελφές στο Φρόουζεν (Άννα και Ελσα), η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα, η Άριελ, η Γιασμίν, η Μπέλ έχουν όλες κάτι κοινό. Είναι ορφανές από μαμά. Ακόμα και οι υπόλοιποι ήρωες, που στερούνται βασιλικής καταγωγής, όπως ο Μπάμπι το ελαφάκι, δεν έχουν μαμά.

walt bambi

Το δράμα του Disney

Η απάντηση στο γιατί σχεδόν καμία από τις πριγκίπισσες του Disney δεν έχει μαμά κρύβεται στα προσωπικά, ψυχολογικά τραύματα του δημιουργού. Σύμφωνα με τον παραγωγό της ταινίας Maleficient, Ντον Χαν, η μητρική φιγούρα λείπει από όλες – σχεδόν – τις ιστορίες του Disney, λόγω της ευθύνης που αποδίδει στον εαυτό του για τον τραγικό θάνατο της ίδιας του της μητέρας.

Το καινούριο σπίτι και ο... φούρνος

Στις αρχές της δεκαετίας του ’40, όντως ήδη πετυχημένος, ο Disney αγόρασε ένα σπίτι για τους γονείς του. Οι γονείς του μετακόμισαν σε αυτό, αλλά ο φούρνος της κουζίνας, που δούλευε με υγραέριο, παρουσίασε μια βλάβη. Τότε ο Disney ζήτησε τη συνδρομή τεχνικών από τα στούντιό του, τους οποίους έστειλε στο σπίτι των γονιών του για να επιδιορθώσουν τη βλάβη.

ds

Κάτι όμως δεν πήγε καλά, και μια μέρα η μητέρα του βρέθηκε νεκρή και ο πατέρας του αναίσθητος στο σπίτι, που τους είχε αγοράσει ο γιος τους, από αναθυμιάσεις υγραερίου, λόγω διαρροής στο φούρνο. Ο Disney θεωρούσε τον εαυτό του υπαίτιο, τόσο γιατί αγόρασε το σπίτι, όσο και για το γεγονός ότι ο τεχνικός που έστειλε στο σπίτι ήταν της επιλογής του.

Κι έτσι έφυγαν όλες οι μαμάδες από τα παραμύθια του Disney.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman