ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιο θηλαστικό εξαφανίστηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής;

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν οδηγήσει –πέρα από τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στον άνθρωπο- στην εξαφάνιση του πρώτου θηλαστικού στην ιστορία του πλανήτη.  Ο λόγος για ένα μικρό τρωκτικό με το όνομα μελόμυς το οποίο μέχρι πριν μερικά χρόνια ζούσε αποκλειστικά σ' ένα μικροσκοπικό νησάκι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας.

Όπως γράφει ο βρετανικός Guardian, το θηλαστικό αυτό έχει εξαφανιστεί από το φυσικό του περιβάλλον ενώ το 2009 ήταν η τελευταία φορά που είχε εντοπιστεί ζωντανό. Το νησί ερευνήθηκε για έξι ημέρες από μια ερευνητική ομάδα από την πολιτεία του Κουίνσλαντ, με τη συμμετοχή του Τμήματος Προστασίας της Φύσης και του Πανεπιστημίου της περιοχής. Οι μελετητές τοποθέτησαν 150 παγίδες, ενώ προχώρησαν σε μία σειρά λεπτομερών και εκτεταμένων μετρήσεων της χλωρίδας του.  

 

H εξαφάνιση προήλθε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που κατέστρεψε το βιότοπο όπου ζούσε το θηλαστικό

Οι επιστήμονες πρότειναν να αλλάξει το στάτους του θηλαστικού από «είδος προς εξαφάνιση» σε «εξαφανισμένο». Όπως εξηγούν, η εξαφάνιση προήλθε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που κατέστρεψε το βιότοπο όπου ζούσε το θηλαστικό.  

«Για νησιά που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο όπως το Bramble Cay, οι καταστρεπτικές επιπτώσεις της μεγάλης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αποτελεί απόρροια σημαντικών μετεωρολογικών φαινομένων που έχουν προκληθεί από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», αναφέρει η μελέτη και συμπληρώνει: «Αυτή είναι πιθανότατα η πρώτη, καταγεγραμμένη εξαφάνιση θηλαστικού εξαιτίας ακριβώς αυτής της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής».  

Ο John White, οικολόγος από το πανεπιστήμιο «Deakin» της Αυστραλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε ότι η εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους αποτελεί απλώς την «κορυφή του παγόβουνου». «Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως θα χάσουμε πολλά είδη λόγω της αυξανόμενης πίεσης από την κλιματική αλλαγή», είπε μιλώντας στην εφημερίδα Guardian. «Είδη που περιορίζονται σε μικρά, χαμηλά νησιά, ή εκείνα που χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες για να επιβιώσουν, θα είναι πιθανότατα τα πρώτα που θα εξαφανιστούν». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman