ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς οι σκύλοι ξεχωρίζουν τους όμοιους τους;

Tweet
Share
Tweet
Share

Πώς μπορεί ένας σκύλος να αναγνωρίσει έναν όμοιο του και να τον ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα ζώα; Μελέτες αποδεικνύουν πως η διάκρισή αυτή των τετράποδων φίλων μας γίνεται χάρη στις οπτικές ίνες τις οποίες διαθέτουν.

Aπό τους μικροσκοπικούς Maltese μέχρι και τους τεράστιους Αγίου Βερνάρδου, οι ράτσες των σκύλων ποικίλουν και καθορίζουν το δέρμα, το τρίχωμά, το μέγεθος των αυτιών τους ακόμα και τη δυνατότητά τους να μυρίζουν ή να αντιδρούν.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα κατοικίδια σκυλιά, κυρίως αυτά που συγγενεύουν με τη ράτσα των κανίς, φημίζονται περισσότερο για την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν, με βάση έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Animal Cognition στη Γαλλία το 2013.

Για τη γαλλική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν εννέα σκυλάκια τα οποία θα ανταμείβονταν με τροφή, όταν μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή θα ξεχώριζαν την όμοια με τη δική τους ράτσα ανάμεσα σε πολλές. Στις εικόνες επίσης συμπεριλαμβάνονταν και άλλα ζώα, όπως αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα, πουλιά, ερπετά ή και άνθρωποι. Τα πρόσωπα παρουσιάζονταν με τυχαία σειρά. Ο κάθε σκύλος αντίκρισε 144 ζεύγη εικόνων. Παλαιότερες μελέτες χρησιμοποίησαν πολύ λιγότερες εικόνες.

Τα χαρακτηριστικά εκείνα του προσώπου που αναγνώρισαν οι σκύλοι ήταν κάτι το οποίο δεν διευκρίνισαν οι μελετητές, αναφέρουν τα αμερικάνικα επιστημονικά blogs. Μια άλλη αδυναμία της έρευνας είναι ίσως πως δεν χρησιμοποίησε συγγενικά είδη του σκύλου, όπως οι λύκοι και οι αλεπούδες.

dog

Να υπενθυμίσουμε πως τα σκυλιά έχουν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «διχρωματική όραση», δηλαδή βλέπουν μόνο ένα μέρος από το ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα του φωτός, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που έχουν «τριχρωματική όραση» και μπορούν να συνθέσουν όλα τα χρώματα του φάσματος. ∆εν ξέρουμε ακριβώς τι βλέπουν και τι όχι, αλλά υποθέτουμε πως αντιλαμβάνονται τη χρωματική έκταση από το πράσινο μέχρι το κόκκινο. Αν η θεωρία αυτή αληθεύει, τότε οι εικόνες στα μάτια ενός σκύλου πρέπει να σχηματίζονται κυρίως σε αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό να μη μάθουμε ποτέ την αλήθεια, γιατί η «αίσθηση» του χρώματος εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως ο κορεσμός και η ένταση, αλλά ίσως εν τέλει να μην είναι και τόσο σημαντικό.

 

Tα σκυλιά έχουν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν διχρωματική όραση

Πέρα όμως από το «τι» βλέπουν τα σκυλιά, μεγαλύτερη ίσως σημασία για τη διαδραστική τους επικοινωνία μαζί μας είναι το «πώς» βλέπουν. Και αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας είναι το ζήτημα του οπτικού πεδίου. Ένα σκυλί με τα μάτια του στους 30 πόντους από το έδαφος έχει πάντοτε μια διαφορετική εικόνα του περιβάλλοντός του από τον ιδιοκτήτη του, που κοιτάζει τον κόσμο «αφ’ υψηλού»… Όταν ο άνθρωπος βλέπει πρόσωπα και αντικείμενα τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τη δική του καθημερινότητα (από τους φωτεινούς σηματοδότες μέχρι τα τραπέζια και τις τηλεοράσεις), ο σκύλος βλέπει ποδόγυρους, παπούτσια και ρόδες – και αυτή η οπτική γωνία μπορεί να γίνει πολύ τρομακτική για ένα νεαρό ζώο, που μόλις έχει αρχίσει να γνωρίζει έναν κόσμο που «δεν είναι ο δικός του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman