ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

“Αντέχουν” οι θερινοί κινηματογράφοι

Tweet
Share
Tweet
Share

Τις πόρτες τους ανοίγουν τα θερινά σινεμά και φέτος το καλοκαίρι για να υποδεχτούν το κοινό τους, το οποίο παρά τις μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες (multiplex) και τις δυνατότητες που παρέχει πλέον το διαδίκτυο για "κατέβασμα" ταινιών, παραμένουν πιστοί σε μια συνήθεια που έγινε λατρεία. Άφθονος ρομαντισμός, λαχταριστό ποπ κορν, μυρωδιές από γιασεμί και φυσικά πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες έρχονται να ομορφύνουν τις καλοκαιρινές μας νύχτες. Η ιεροτελεστεία του θερινού σινεμά όμως αντέχει στις προκλήσεις των καιρών;

Πόσες φορές βρεθήκατε κάτω από τον αττικό και γεμάτο αστέρια ουρανό για να παρακολουθήσετε μια ταινία της επιλογής σας; Ο θερινός κινηματογράφος, για τους περισσότερους, δεν είναι μια επιλογή καθαρά για προβολή ταινίας, αλλά αντίθετα μια αγαπημένη παραδοσιακή συνήθεια που μόνο ευχάριστες παιδικές μνήμες έχει να φέρει στο μυαλό.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως οι εναπομείνασες καλοκαιρινές αίθουσες που έχουν επιβιώσει μέσα στην κρίση και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις - που έφεραν στο προσκήνιο τους multiplex κινηματογράφους αλλά και την δυνατότητα εύρεσης ταινιών στο διαδίκτυο - ασκούν περισσότερο από ποτέ μια περίεργη γοητεία, μεγαλύτερη κι από αυτή της εποχής που μεσουρανούσαν, δηλαδή τη δεκαετία του '50 και του ΄70.

cineflisvos

 

Χαρακτηριστικό είναι πως παρά τη σημαντική εξάπλωση των πολυσύνθετων αιθουσών τα τελευταία χρόνια, οι αιθουσάρχες του καλοκαιριού εξηγούν πως ευτυχώς δεν χτυπήθηκαν οι θερινοί κινηματογράφοι σε αντίθεση με τους κλειστούς που υπέστησαν ζημίες ή αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί ο κόσμος αντιμετωπίζει το θερινό σαν μια ιεροτελεστία, μια πράξη που θα τον ψυχαγωγήσει με κάθε τρόπο.

Τα θερινά σινεμά δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης όσο οι κλειστές αίθουσες

Τα πράγματα ωστόσο στην επαρχία είναι διαφορετικά. Στο Ηράκλειο θερινός κινηματογράφος έχει απομείνει πια μόνο ο δημοτικός, τη στιγμή που κάποτε οι κάτοικοι είχαν μια πληθώρα επιλογών. Πριν χρόνια, εμβρόντητοι οι κάτοικοι της Πάτρας ενημερώθηκαν για το λουκέτο που θα έβαζε στο θερινό σινεμά στο Ρίο ο ιδιοκτήτης του ΑΕΛΛΩ, αφήνοντας την πόλη χωρίς κανέναν καλοκαιρινό κινηματογράφο τότε. Το “ΑΕΛΛΩ" λειτουργούσε στην Πάτρα από το 1963. Αντιμέτωπο με την κρίση βρέθηκε και το θερινό σινεμά “Ρόδον” στη Σπάρτη, το οποίο αποτελεί πια παρελθόν, ενώ ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι της πόλης απευθύνουν έκκληση στο Δήμο για την επαναλειτουργία του.

Open air cinema photo Vrettos

“Αν μπορούσα θα πήγαινα μόνο θερινό κινηματογράφο... Ή σε συνοικιακό. Ακόμα κι αν η πλάτη σου σε πονάει από το κάθισμα, ή ακόμα κι αν τα εφέ είναι ταπεινά, είναι αυτός που θα σου εξιστορήσει μοναδικά γεγονότα, αυτά που θα μείνουν στον νου και θα γράψουν ιστορία. Δεν είναι το ίδιο να βλέπεις μια ταινία στο Cinefil του Παγκρατίου με το να τη βλέπεις στα Village. Τα multiplex είναι μια καλή πρόταση αν τα επισκεφτείς, χωρίς να έχεις ιδέα τι θα δεις και απλά να επιλέξεις την καλύτερη ταινία για σένα”, δήλωσε η 32χρονη Άννα, στο Penna.

Στην Ευρώπη τα θερινά σινεμά γνωρίζουν άνθιση, ενώ τους περασμένους μήνες σε λίστα που δημοσίευσε ο βρετανικός Guardian σχετικά με τους πιο πετυχημένους κινηματογράφους βρέθηκαν το Σινέ Παρί στην Πλάκα και το Σινέ Καμάρι στη Σαντορίνη.

2010062000150 preview

Σας παρουσιάζουμε ορισμένες προτάσεις θερινών σινεμά που βρίσκονται στην πρωτεύουσα:

-Cine Paris Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ: 210 3222071 Τιμή εισιτηρίου: 8€ (κάθε Τετάρτη 5€)

-Σινέ Θησείο Απ. Παύλου 7, τηλ: 210 3420864 Τιμή εισιτηρίου: 8€

-Σινέ Ψυρρή Σαρρή 40-44, τηλ.: 210 3247234 Τιμή εισιτηρίου: 7,50€

-Σινέ Φλοίσβος Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9821256 Τιμή εισιτηρίου: 7,5€ (Προβολές 3D: 10€)

-Σινέ Παναθήναια Λ. Αλεξάνδρας & Μαυρομιχάλη, τηλ.: 210 6425714 Τιμή εισιτηρίου: 8€

-Άνεσις Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι Τιμή εισιτηρίου: 8€

-Αίγλη Ζαππείου Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Β. Όλγας, τηλ: 210 3369369 Τιμή εισιτηρίου: 8€

-Μπομπονιέρα Παπαδιαμάντη 12, Κηφισιά, τηλ.: 210 8019687 Τιμή εισιτηρίου: 8€

-Ριβιέρα Βαλτετσίου 46, τηλ: 210 3837716 Τιμή εισιτηρίου: 8€ (κάθε Δευτέρα και βραδινή Κυριακής 6€)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman