ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Rolling Stone: Τα 10 θρυλικά μουσικά ονόματα του 20ου αιώνα

Tweet
Share
Tweet
Share

Tι κοινό έχει ο Bob Dylan με τον Ray Charles και ο Jimi Hendrix με τον Little Richard; Βρίσκονται και οι δυο στο top 10 των καλύτερων μουσικών του 20ου αιώνα. Αν έχετε αναρωτηθεί, ποιός είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης όλων των εποχών, βρείτε εδώ την απάντηση. Έχουμε συγκεντρώσει τους 10 αξεπέραστους μουσικούς θρύλους του 20ου αιώνα, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone. Αν μη τι άλλο η λίστα μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Εσάς;

beatles
1. Beatles
Η επιρροή των Beatles -όχι μόνο για τους λάτρεις του rock & roll- σε όλο το φάσμα του δυτικού πολιτισμού είναι απλά ανυπολόγιστη. Ως μουσικοί, οι Beatles απέδειξαν ότι το rock & roll αγκαλιάζει απεριόριστα είδη μουσικής σε αρμονία, δομή και ήχο. Σχεδόν κάθε πείραμα δημιουργίας ροκ έχει ως εφαλτήριο και έμπνευση κάποιο από τα στοιχεία των Beatles. Ως συγκρότημα οι Beatles ήταν ένας συνεργατικός μουσικός συνδυασμός. Το μελωδικό μπάσο του Paul McCartney, τα χαρούμενα ροκαμπίλι ντραμς του Ringo Starr, της κιθάρας του George Harrison, η δυναμική ρυθμική κιθάρα του Τζον Λένον σε συνδυασμό με τις τέσσερις ένθερμες φωνές τους, κατέστησαν τους Beatles το πιο θρυλικό συγκρότημα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής.

bob
2. Bob Dylan

Μουσικός, τραγουδιστής, στιχουργός και ποιητής, ο Bob Dylan -το πραγματικό του όνομα είναι Robert Allen Zimmerman, εμπνεύστηκε το "ψευδώνυμο" από τον Ουαλό ποιητή Dylan Thomas- επαναπροσδιόρισε την ουσία της μουσικής και της στιχουργικής, κάτι που εξακολουθεί να κάνει μέχρι σήμερα. Έχει συνδυάσει το folk, country style και τα blues, με το rock μουσική και τον ηλεκτρικό ήχο. Τα τραγούδια του αποτέλεσαν "ύμνο" του αγώνα για πολιτικά δικαιώματα και για ειρήνη στη διάρκεια της δεκαετίας του 60' προκαλώντας την εικόνα του επαναστάτη. Έχει τιμηθεί με αμέτρητες διακρίσεις μεταξύ των οποίων είναι και το Βραβείο Πούλιτζερ για την Μουσική, το 2008, ενώ έχει προταθεί αρκετές φορές για το Νομπέλ Λογοτεχνίας δεδομένου ότι θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους, Αμερικανούς ποιητές.

elvis
3. Elvis Presley

Λιτά και περιεκτικά, ο Elvis Presley ήταν το πρώτο πραγματικό rock & roll αστέρι παγκοσμίως. Ένας λευκός από το Νότο τραγούδησε με τέτοιο ξεχωριστό τρόπο blues, ξεπερνώντας τα όρια της αμερικανικής μουσικής. Ο βασιλιάς του rock & roll εκτέλεσε με μια φυσική σεξουαλικότητα τραγούδια που χορεύονται μέχρι σήμερα σε όλο το κόσμο, η οποία τον κατέστησε είδωλο για τους εφήβους της εποχής και πρότυπο για τις γενιές των πρόσφορων επαναστατών.

rolling
4. Rolling Stones

Μισός περίπου αιώνας έχει περάσει από τη γέννηση του σημαντικότερου βρετανικού ροκ συγκροτήματος Rolling Stones. Το αρχικό σχήμα δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1962 από τον αρχικό ηγέτη Μπράιαν Τζόουνς. Τελικά επικράτησε ο θρυλικός Μικ Τζάγκερ και ο κιθαρίστας Κιθ Ρίτσαρντς, οι οποίοι συνέθεταν στίχους και τραγούδια. Τα μέλη συμπληρώθηκαν από τον πιανίστα Ίαν Στιούαρτ, το τυμπανιστής Τσάρλι Γουάτς και τον μπασίστα Μπιλ Ουάιμαν. Όταν ο Τζόουνς απεβίωσε το 1969 αντικαταστάθηκε από τον Μικ Τέιλορ, τον οποίο διαδέχτηκε ο Ρον Γουντ το 1974, παράλληλα ο Ουάιμαν αποσύρθηκε το 1993 και αντικαταστάθηκε από τον Ντάρυλ Τζόουνς. Σήμερα, το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 55 μουσικές συλλογές ενώ έχει πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. To συγκρότημα βγάζει γλώσσα -όπως μαρτυρά και το logo τους- και προκαλεί ανεξάντλητη satisfaction μέχρι και σήμερα, στους απανταχού λάτρεις του ροκ!

chuck
5. Chuck Berry

Συγχώνευσε τα μπλουζ και τη χώρα με τον πνευματώδη και προκλητικό έφηβο. Ο λόγος για τον Chuck Berry που τα τραγούδια του έχουν επηρεάσει σχεδόν κάθε ροκ μουσικό. Στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Berry καταγράφει τη πιο δυναμική καλλιτεχνική δουλειά του, προσαρμόζοντας μερικούς από τους πιο ηχηρούς και πνευματώδεις στίχους στην ποπ μουσική, έχοντας ως βάση πάντα τα blues. Η αποδοχή του ήταν καθολική. Μάλιστα, το 2000, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Berry στα διάσημα βραβεία Kennedy Center Honors Award, τον χαρακτήρισε ένα από τους πιο σημαντικούς μουσικούς του 20ου αιώνα.

jimmy
6. Jimi Hendrix

Ο Αφροαμερικάνος αριστερόχειρας κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης Jimi Hendrix ξεκίνησε το 1961 να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Η επιτυχία ήταν δεδομένη, όπως και οι αμέτρητοι δίσκοι που πούλησε ο καλλιτέχνης και η εμμονική απήχηση του κοινού. Μέχρι σήμερα, θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε το 1965 πως ο Χιώτης τον ξεπερνά. Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Στο πλαίσιο της περιοδείας του Χιώτη στην Αμερική, ο Χέντριξ -που έπαιζε σε διπλανό μαγαζί στο Σικάγο- άκουσε το τραγούδι «Την έδιωξα κι όμως την αγαπώ» και εντυπωσιάστηκε από τη ταχύτητα που ο Χιώτης έπαιζε το μπουζούκι του. Έτσι, έμεινε στην ιστορία η φράση «Ο Χιώτης παίζει κιθάρα καλύτερα από εμένα» δια στόματος του Χέντριξ. Ανεξίτηλες στη μνήμη μένουν οι συναυλίες του, με πιο ξεχωριστή όμως αυτή στο φεστιβάλ του Γούντστοκ, στις 18 Αυγούστου του 1969, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια αυτοσχεδιαστική διασκευή του Αμερικανικού Εθνικού Ύμνου.

james
7. James Brown

Με περίπου 800 τραγούδια, ο James Brown έχει επηρεάσει σύγχρονους καλλιτέχνες από κάθε δημοφιλές είδος μουσικής - ροκ, σόουλ, τζαζ ακόμα και του R & B. Το πολυρυθμικό funk του ρεπερτορίου του αναδιαμόρφωσε τη χορευτική μουσική και η επιρροή του στο hip-hop ήταν τεράστια. Αν και αντιμετώπισε πολλά νομικά προβλήματα και αντιπαραθέσεις στη ζωή του, ήταν ένας καλλιτέχνης που πεισματικά αρνούνταν να συμμορφωθεί με το όραμα του καθενός. Ένας απαράμιλλος σόουμαν! Η μουσική σκηνή του ανήκε και δυστυχώς κανένας δίσκος δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή την εικόνα.

little
8. Little Richard

Το ακριβές όνομα του είναι Richard Wayne Penniman, μα σε όλους είναι γνωστός ως Little Richard. Το "Lussile", το "Good Golly miss Molly" και το "Tutty Frutti" είναι, μεταξύ άλλων, από τα πιο αγαπημένα και παγκοσμίως γνωστά τραγούδια του. Πάνω από έξι δεκαετίες, ο τραγουδιστής και δημιουργός Little Richard διαμόρφωσε δημοφιλή είδη μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της soul και της funk. Ο Penniman και το rock & roll στιγμάτισε σημαντικά τη μουσική βιομηχανία του 20ου αιώνα.

aretha
9. Aretha Franklin

Η Aretha Franklin δεν είναι μόνο η απόλυτη τραγουδίστρια της soul στη δεκαετία του 60', είναι επίσης μια από τις πλέον σημαίνουσες φωνές στην ιστορία της ποπ. Η Franklin μεγάλωσε με τον αισθησιασμό της R & B, καινοτόμησε στην τζαζ, καθώς και στην ακρίβεια της ποπ μουσικής. Το 1967 έσπασε το καλλιτεχνικό και εμπορικό ρεκόρ με την πώληση πάνω από δώδεκα εκατομμύρια singles. Από τότε ηχογράφησε 20 Number One επιτυχίες της R & B.

ray
10. Ray Charles

O Ray Charles εφηύρε ουσιαστικά τη soul μουσική. Το ταλέντο του έφερε σε επαφή το στίχο και την αφήγηση των blues με τη χώρα και τη τζαζ μουσική. Οι αυτοσχεδιαστικές του δυνατότητες αναδείκνυαν ήχους και μελωδίες εξελιγμένες παρ όλη την αυθόρμητη γέννηση τους. Ο Ray έγραψε κλασικά R & B και ροκ τραγούδια, τα οποία και τραγούδησε από το βάθος της ψυχής του.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman