ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έτσι, «δεν» έχουν τα πράγματα σήμερα

Tweet
Share
Tweet
Share

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Με αυτή τη φράση “And that’s the way it is” ή οποία έμεινε στη σύγχρονη ιστορία της δημοσιογραφίας έκλεινε το δελτίο ειδήσεων κάθε βράδυ για δύο δεκαετίες ο κεντρικός anchorman του δελτίου ειδήσεων του CBS Walter Cronkite, φράση που επανέλαβε στο τελευταίο του νυχτερινό δελτίο ειδήσεων, στις 6/5/1981. Οι άνθρωποι τον πίστευαν. Ο Cronkite, θεωρείται για πολλούς, ως ο πιο αξιόπιστος δημοσιογράφος που πέρασε από την αμερικανική τηλεόραση. Ήταν επιφορτισμένος να λέει στους αμερικανούς τηλεθεατές τι συμβαίνει και πώς πρέπει να αισθάνονται γι' αυτό. Και κατά την προσωπική μου άποψη, ο τρόπος που το έλεγε ήταν αξεπέραστος, αμίμητος – and that’s the way it ιs!

Σήμερα, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι, τα Νέα/Ειδήσεις, η τηλεόραση, ή αν θέλετε τα κανάλια και γενικότερα τα παραδοσιακά μέσα, δεν είναι τόσο αξιόπιστα πια τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας.  

Τα νέα σήμερα, είναι πιο προσιτά από ποτέ. Εξαρτάται πλέον από το ίδιο το άτομο που θέλει να γνωρίζει τι συμβαίνει στη χώρα του και στον κόσμο, να ανακαλύψει (συμπεριλαμβανόμενων των παραδοσιακών μέσων), πόσο αξιόπιστα είναι. Όσον αφορά στη χώρα μας, φαίνεται πως για τους περισσότερους τα νέα στην τηλεόραση είναι «αξιόπιστα», κρίνοντας από τα στατιστικά στοιχεία των τηλεθεατών που προσελκύουν τα βραδινά ειδησεογραφικά δελτία των ελληνικών καναλιών. Αν και ο βασικός πυρήνας των τηλεθεατών συνεχίζει να μεγαλώνει, ωστόσο, μόνο το ένα τέταρτο από αυτούς είναι μεταξύ 25 και 54 ετών, ενώ το υπόλοιπο, είναι τηλεθεατές μεγαλύτεροι των 54 ετών.

Πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που θέλει, ή του αρέσει, να του λένε τι είναι σημαντικό και τι όχι. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι δεν παρακολουθούν καθημερινά τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, διότι δεν τους αρέσει να τους λέει κάποιος άλλος πως έχουν τα πράγματα, ή τι να διαβάσουν ή να ακούσουν, προτιμούν να το διαπιστώνουν οι ίδιοι κυνηγώντας τις ειδήσεις σε άλλα μέσα, μόνοι τους.

Αυτή είναι η εναλλακτική λύση σήμερα για τους απαιτητικούς που ψάχνουν αξιόπιστα νέα. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, τα νέα, ή οι ειδήσεις, είναι σήμερα πιο προσιτά από ποτέ, αλλά εναπόκειται στον ίδιο τον αναγνώστη/τηλεθεατή/ακροατή για να τα βρει. Αν δεν θέλει ο τηλεθεατής δεν χρειάζεται πια να καθίσει μπροστά στο δέκτη της τηλεόρασης και να παρακολουθήσει για 60 λεπτά ένα δελτίο ειδήσεων ώστε να καταλάβει τι γίνεται στον κόσμο. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία μας, όπου σε μια χώρα 10 εκατ. ανθρώπων, όσος είναι ο πληθυσμός του Λονδίνου δηλαδή, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των καναλιών έχει διάρκεια 60-65 λεπτά, τη στιγμή που η μέγιστη διάρκεια ενός αντίστοιχου δελτίου σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ είναι 20 λεπτά).

Κατ’ ανάγκην λοιπόν η εναλλακτική λύση, για τον απαιτητικό τηλεθεατή, είναι να βρει άλλα μέσα μόνος του. Είναι γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες από ό, τι ο καθένας μας μπορεί να αφομοιώσει, και το Διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε, να διαβάσουμε και να δούμε μόνο ό,τι θέλουμε. Σύμφωνα με το τελευταίο ετήσιο report του reuters institute για την αξιοπιστία των μέσων, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που οι πολίτες θεωρούν τα sites και τα social media ως το αξιόπιστο μέσο που εμπιστεύονται για την ενημέρωση τους. Η τηλεόραση και ο Τύπος είναι σε πτώση.

Η τυπολογία των ανθρώπων που παρακολουθούν σήμερα τις ειδήσεις έχει ενδιαφέρον. Υπάρχουν οι απληροφόρητοι, οι οποίοι δεν δίνουν πραγματικά προσοχή σε οτιδήποτε συμβαίνει έξω από το δικό τους περιβάλλον. Υπάρχουν επίσης κάποιοι, που δεν θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει, και άλλοι που θέλουν, αλλά δεν είναι σε θέση να αφιερώσουν πολύ χρόνο για τις ειδήσεις. Έπειτα, υπάρχουν και οι «τοξικομανείς» των ειδήσεων.

Οι τελευταίοι, είναι οι άνθρωποι που παρακολουθούν συγκεκριμένα κανάλια κάθε ημέρα, οι τηλεθεατές αυτοί, απλά δεν μπορούν να πάρουν αρκετή «δόση», από τις ειδήσεις, και παρακολουθούν ιδιαίτερα αυτές που έχουν τη δική τους άποψη για ό, τι συμβαίνει στη χώρα, δηλαδή τις ειδήσεις που παίρνουν μια σαφή θέση –με την προσποίηση της αντικειμενικότητας- για οτιδήποτε με βάση τη γραμμή που δίνουν τα υψηλά κλιμάκια του σταθμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman