ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

10 φωτογράφοι ποζάρουν με τα διάσημα έργα τους

Tweet
Share
Tweet
Share

Αν δεν είστε οι ίδιοι φωτογράφοι ή έστω φανατικοί οπαδοί της τέχνης της φωτογραφίας, τότε οι πιθανότητες να γνωρίζετε φυσιογνωμικά τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μερικές από τις πιο εμβληματικές εικόνες στην ιστορία είναι εξαιρετικά μικρές...

Ορμώμενος από αυτό το διαχρονικό "μυστήριο", ο αμερικανός φωτογράφος Tim Mantoani δημιούργησε τη σειρά "Behind Photographs", στην οποία γνωστοί και μη φωτογράφοι ποζάρουν κρατώντας τα διάσημα έργα τους. 
"Η διαδικασία ήταν μια εξαιρετική εμπειρία από κάθε άποψη καθώς το αποτέλεσμα δίνει στο θεατή τη δυνατότητα να απολαύσει σπουδαίες φωτογραφίες αλλά και σημαντικούς φωτογράφους σε ένα και μοναδικό ενσταντανέ", σχολιάζει το έργο του ο Tim Mantoani, ο οποίος κάθε φορά ζητά στον εκάστοτε φωτογράφο να γράψει και κάτι σχετικό στο κάτω μέρος της εικόνας.
 
Σήμερα κρατά στα χέρια του ένα αρχείο με περισσότερους από 150 φωτογράφους.

Image 1

Thomas Mangelsen- Brown bear (Brooks Falls, Katmai National Park, Alaska, July 1988): "Τότε, θυμάμαι δούλευα στο Achorage πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ για γερανούς κι είχα μια εβδομάδα κενό ανάμεσα στα γυρίσματα. Τηλεφώνησα στο καταφύγιο με τις αρκούδες και ζήτησα επίσκεψη για φωτογράφηση. Ήταν όλα κλεισμένα, εκτός από το σημείο κοντά στο μονοπάτι των αρκούδων, γιατί δεν το ήθελε κανείς. Δέχτηκα. Πέρασα μια ολόκληρη εβδομάδα, από το ξημέρωμα ως τη δύση του ήλιου πάνω σε μια εξέδρα, προσπαθώντας να βγάλω μια καλή φωτογραφία. Τράβηξα πάνω από 36 φιλμ με ενσταντανέ από κεφάλια και ώμους αρκούδων και 'ιπτάμενους' σολωμούς. Δεν κατάλαβα καν ότι είχα τραβήξει τέτοιο στιγμιότυπο. Το ανακάλυψα μετά από έξι εβδομάδες που εμφάνισα τις φωτογραφίες".

Image 2

Beijing 1989- Jeff Widener: «Το Associated Press στη Ν. Υόρκη με παρακάλεσε να τραβήξω φωτογραφίες στην πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης, που είχε πέσει ήδη στα χέρια του στρατού. Το ξενοδοχείο Πεκίνο ήταν η πιο κατάλληλη θέση. Με τη βοήθεια ενός αμερικανού φοιτητή μπήκα στο ξενοδοχείο και εγκαταστάθηκα στο μπαλκόνι του 5ου ορόφου. Από εκεί άρχισα να βγάζω φωτογραφίες. Με έναν τηλεφακό 800 χιλιοστών κατάφερα να βγάλω μια καλά εστιασμένη φωτογραφία. Το βράδυ δεν είχα μόνο τελειώσει την αποστολή μου αλλά είχα και μια επιτυχία , τον λεγόμενο "άνθρωπο των τανκς". Αναρωτιέμαι πώς ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να μη φοβηθεί», είχε δηλώσει σε συνέντευξη στη DW ο φωτογράφος.

Image 3

Harry Benson – The Beatles 1964: "Ο manager των Beatles, Brian Epstein, μόλις τους είχε ανακοινώσει πως ήταν Νο 1 στην Αμερική. Εγώ θα πήγαινα τότε μαζί τους στη Νέα Υόρκη".- «Μου είχαν αναθέσει με το ζόρι να τους ακολουθήσω στην περιοδεία τους. Στην αρχή δεν ήθελα, θεωρούσα τον εαυτό μου σοβαρό δημοσιογράφο για κάτι τέτοιο. Εντάξει ήταν αρχές, δεν είχαν κάνει ακόμα επανάσταση! Ένα βράδυ στο ξενοδοχείο που έμεναν, έπιασαν την κουβέντα για ένα μαξιλαροπόλεμο, που είχαν παίξει παλιότερα. Τους ζήτησα να το επαναλάβουν κι ο John είπε "Όχι, θα φαινόμαστε γελοίοι και παιδαριώδεις". Ο Paul έπινε ένα κονιάκ πιο κει και τότε ξαφνικά ο John πήγε από πίσω του και του έδωσε μια με το μαξιλάρι. Η συνέχεια απογειώθηκε!», σχολίασε κάποτε ο Benson στο Guardian.

Image 4

Lyle Owerko – 9/11: "Κανείς δεν φανταζόταν πως μια τόσο όμορφη και ζεστή μέρα, θα χρησίμευε ως σκηνικό για ένα από τις πιο οδυνηρά και αμφιλεγόμενα γεγονότα στην ιστορίας της ανθρωπότητας. Η εικόνα είναι ένα ελάχιστο κομμάτι από αυτό το τεράστιο συμβάν που έδεσε για πάντα τη ζωή και τις ιστορίες εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψουν ολόκληρο το φάσμα του δράματος, ούτε καν να συνοψίσουν τους ήχους, τις μυρωδιές ή ακόμη και φωνές που έχουν παγώσει στη μνήμη μου από τότε. Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα φωτογραφίζοντας το 9/11, για να γνωρίσουν οι μελλοντικές γενιές την έκταση του τι συνέβη. Η ελπίδα μου είναι ότι με τον καιρό τα τραύματα και ο πόνος θα θεραπευθούν και ότι μετά το σκότος της 9/11 θα επικρατήσουν η σοφία και η ειρήνη".

Image 5

Steve McCurry- Girl In Afghanistan (Peshawar, Pakistan 1984): "Έψαχνα αυτό το κορίτσι για 17 χρόνια και τελικά την βρήκα το 2002. Το όνομά της είναι Sharbat Gula".- Η Σαρμπάτ Γκούλα φωτογραφήθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στο Πακιστάν και έγινε γνωστή ως «η Αφγανή με τα πράσινα μάτια» και η «πρώτη Μόνα Λίζα του τρίτου κόσμου», ένα σύμβολο δύναμης και ομορφιάς, μέσα στις δυσκολίες της ζωής.

Image 6

May Pang- John Lennon (Long Island Sound NY, καλοκαίρι 1974): Μια στιγμή χαλάρωσης του John Lennon με το γιο του Julian. Ονόμασα αυτή τη φωτογραφία “Family Portrait” (σ.σ. Οικογενειακό πορτρέτο)"- Ο Julian ήταν ένα ανεπιθύμητο παιδί για τον Lennon. Τα προβλήματα ξεκίνησαν, όταν ο Julian συνειδητοποίησε ότι υπήρξε η αιτία για τον πρόωρο γάμο του Lennon με την πρώτη του γυναίκα, Cynthia. Στη συνέχεια, ο Lennon εγκατέλειψε τη γυναίκα του και τον γιο του για να ζήσει με τη Yoko Ono. Όταν αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις τους, συνήθιζε να μαλώνει συχνά τον Julian κι έτσι δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει καλές σχέσεις μαζί του.

Image 7

Lori Grinker– Mike Tyson (1980, 14 ετών): "Ξεκίνησα το project με τους νεαρούς μποξέρ όταν ήμουν ακόμη φοιτήτρια. Θυμάμαι, τότε, το θρυλικό Cus D’Amato μου είχε πει πως ο Mike θα ήταν ο επόμενος πρωταθλητής βαρέων βαρών- κι είχαν δίκιο. Συνέχισα μαζί του για τα επόμενα 10 χρόνια. Ήταν ένα προβληματικό αλλά γλυκό παιδί που ξέφυγε από το σωστό δρόμο εξαιτίας του πακέτου που φέρνει το να είσαι διάσημος σε έναν τέτοιο κόσμο".

Image 8

Nick Ut- Napalm Attack In Vietnam (Trang Bang Village, 8 Ιουνίου 1972): Η 9χρονη Kim Phuc στη ρίψη βομβών ναπάλμ στο χωριό της στο Βιετνάμ.- «Συνέχιζα να τραβάω, να τραβάω φωτογραφίες της Kim καθώς έτρεχε. Όταν πέρασε μπροστά απ την κάμερά μου, είδα το σώμα της καμένο. Θεέ μου, δεν θέλω άλλες φωτογραφίες, σκέφτηκα. Φώναζε, επαναλάμβανε ότι θα πεθάνει, ζητούσε νερό. Έτρεξα. Έριξα στο σώμα της νερό. Είπα τέρμα οι φωτογραφίες, ήθελα να τη βοηθήσω αμέσως», θυμάται ο φωτογράφος, ο οποίος αργότερα δημιούργησε ταμείο για τη στήριξή της.

Image 9

Douglas Kirkland- Marilyn Monroe: "Αυτό είναι από τη βραδιά μου με τη Marilyn"- «Δεν της είπα πώς να ποζάρει. Μιλούσα μαζί της, ήταν μία αποπλάνηση και από τις δύο πλευρές. Σεξ δεν έγινε στο τέλος. Σεξ υπήρξε μόνο με την κάμερα και για τον λόγο αυτό οι εν λόγω φωτογραφίες είναι τόσο σέξι», δήλωσε ο Kirkland, που στα 27 του είχε την τύχη να περάσει μια νύχτα με την 35χρονη ξανθιά σταρ, μερικούς μόλις μήνες πριν τον θάνατό της.

Image 10

Carl Fischer– Muhammad Ali (Νέα Υόρκη, 1967): O Μοχάμεντ Άλι αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. (Βικιπαιδεία)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman