ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Βουτηγμένοι" στα σκουπίδια

Tweet
Share
Tweet
Share

Βρώμα, δυσωδία και αμέτρητα τσουβάλια σκουπιδιών, που ξεχύνονται στους δρόμους βλέπει στην πόλη του Πύργου εδώ και μήνες ο 22χρονος Βασίλης, φοιτητής στο ΤΕΙ Πληροφορικής και ΜΜΕ της πόλης. Ο Βασίλης, οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες της έρχονται αντιμέτωποι με τη διαμάχη των διαφόρων φορέων της Πολιτείας μεταξύ τους αλλά και με τους επιχειρηματίες, που όλοι μαζί δημιούργησαν σωρούς από σκουπίδια.

“Το πρόβλημα με τα σκουπίδια έχει διογκωθεί τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες, παρ' όλο που ταλανίζει την περιοχή χρόνια. Η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο πλέον. Είναι ανεπίτρεπτο ένας νομός με 37.000 περίπου κατοίκους να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση”, εξηγεί ο 22χρονος. Ακόμη χειρότερο, όπως περιγράφει, είναι το γεγονός πως οι τουρίστες που επισκέπτονται το Κατάκολο φεύγουν για τις πατρίδες τους με φωτογραφικά ντοκουμέντα τα οποία δυσφημούν την περιοχή. Η πολιτεία είναι ανύπαρκτη, ενώ κάθε μέρα οι καταστηματάρχες των τοπικών μαγαζιών βλέπουν τους πελάτες τους να πλησιάζουν και μετά να απομακρύνονται ανήμποροι να αντέξουν τη δυσωδία των σκουπιδιών. Πίσω από ένα παιχνίδι που παίζεται εις βάρος της υγείας των πολιτών κρύβονται οι εκάστοτε συγκρούσεις μεταξύ των επιχειρηματιών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΧΥΤΑ της περιοχής. Οι πολίτες κάνουν λόγο για μια ανύπαρκτη πολιτεία που αδυνατεί να επουλώσει τις βαθιές της πληγές.

nnjerahnho5534c3b845bfa

“Ευθύνη όμως έχουν και οι πολίτες, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά”, σημειώνει ο νεαρός φοιτητής, ενώ περιγράφει φανερά απογοητευμένος τους καυγάδες που καθημερινά λαμβάνουν χώρα στα σοκάκια της πόλης. Κι αυτό επειδή η ένταση των κατοίκων είναι συσσωρευμένη. Τα νεύρα, ο θυμός και η αγωνία για την απελπιστική κατάσταση δεν αφήνουν περιθώρια και καθιστούν τους δρόμους πεδίο μάχης. Οι ντόπιοι συγκρούονται μεταξύ τους, εξαπολύοντας ο ένας στον άλλον πυρά για το απροχώρητο της κατάστασης.

kyzffjhziu5503cdd5567f2

Με ασβέστη στα χέρια, αλείφουν τις μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, για να περιορίσουν τη δυσοσμία. Άλλοι πάλι, μες στη νύχτα καίνε κάποια από τα απορρίματα για να τα μειώσουν. Κάποιοι από την απελπισία τους χάνουν τον έλεγχο και τα πετούν σε άλλες γειτονιές. Ακόμα και με αυτοκίνητα, ξυπνούν τις νύχτες για να μην γίνουν αντιληπτοί και μεταφέρουν τις μαύρες σακούλες στα γύρω οικοδομικό τετράγωνα. Οι γονείς απαγορεύουν στα παιδιά τους να κινούνται στους περισσότερο επιβαρημένους δρόμους, ενώ ασκούν βέτο ώστε να μην ανοίξουν τα σχολεία για να μην εκτίθενται σε κίνδυνο τα παιδιά.

Αντιμέτωποι με τόνους σκουπιδιών ζουν οι κάτοικοι του Πύργου

Xθες Δευτέρα, οι αρμόδιες τοπικές Αρχές αποφάσισαν με τη στήριξη της τοπικής Περιφέρειας αλλά και της κυβέρνησης τη μεταφορά των συσσωρευμένων σκουπιδιών του Πύργου Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας σε ΧΥΤΑ της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. Ένα κρίσιμο στοιχείο στην όλη προσπάθεια είναι μεταξύ άλλων να υπάρξει συνεννόηση - ώστε να γίνει κατανοητό πως πρόκειται για λύση έκτακτης ανάγκης και επομένως, προσωρινή - με κατοίκους, συλλόγους και τοπικούς φορείς της περιοχής στην οποία θα μεταφερθούν τα απορρίμματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman