ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όταν ο Κιούμπρικ έβαζε αγγελία για το "Κουρδιστό Πορτοκάλι"

Tweet
Share
Tweet
Share

Έχουν περάσει 21 ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» ο σκηνοθέτης που στιγμάτισε τον παγκόσμιο κινηματογράφο, Στάνλεϊ Κιούμπρικ. O κορυφαίος δημιουργός πραγματοποίησε τρεις γάμους, ενώ απέκτησε δύο παιδιά. Ο ίδιος υπήρξε εμπνευστής ενός άλλου σινεμά παρ’ όλο που η επιτυχία του δεν αναγνωρίστηκε όσο θα έπρεπε τουλάχιστον σε επίπεδο βραβείων.

Χαραγμένες θα μείνουν σε όλους οι ταινίες του «Κουρδιστό πορτοκάλι» και «η Λάμψη» ενώ το τελευταίο του έργο «Μάτια ερμητικά κλειστά» δεν απέσπασε και τις καλύτερες κριτικές (ωστόσο ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει το τελευταίο του αυτό δημιούργημα να ολοκληρώνεται).

 

Έχουν περάσει 21 ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Οι στατιστικές λένε ότι πέθανε την 66η μέρα του 1999 και μόλις 666 μέρες πριν την 1η Ιανουαρίου του 2001. Στοιχεία που ταιριάζουν απόλυτα στο πρόσωπο, που όλοι ξέρουμε ως Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Χαρακτηριστικό του στοιχείο είναι ακόμη ότι κάθε έργο του ήταν μεταφορά από βιβλίο, εκτός από τα δύο πρώτα του φιλμ, το «Killer’s Kiss» (1955) και το «Fear and desire» (1953) που είχαν πρωτότυπο σενάριο και φυσικά η «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος».

540px kubrick barry lyndon candid thumb large

Όλες οι ταινίες του Κιούμπρικ διαθέτουν μια καίρια σκηνή που λαμβάνει χώρα σε ένα μπάνιο. Σε όλες του τις ταινίες συμπεριελάμβανε τις γυναίκες του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Για παράδειγμα, η πρώτη του γυναίκα, Τόμπα Έτα Μετς Κιούμπρικ, ήταν υπεύθυνη διαλόγων στο πρώτο του φιλμ.

kubrick mc dowell

Η δεύτερη, η Ρουθ Σομπότκα Κιούμπρικ, υποδύθηκε τη χορεύτρια μπαλέτου στο «Killer’s Kiss» με το όνομαΊρις ενώ η τρίτη και τελευταία του σύζυγος Κριστιάν Χάρλαν Κιούμπρικ, εμφανίστηκε ως Σουζάν Κριστιάν στην ταινία «Paths of Glory» πριν ακόμα παντρευτούν. Μάλιστα, ήταν ο μοναδικός γυναικείος ρόλος της ταινίας.

Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» είναι μια ταινία που δύσκολα ξεχνιέται από όσους την έχουν δει, ενώ στο πέρασμα των χρόνων, έχει δημιουργήσει το δικό της μύθο στις τάξεις των σινεφίλ. Το Penna.gr έπεσε πάνω στην αγγελία που είχε δημοσιεύσει στους Times o ίδιος ο σκηνοθέτης τον Ιούλιο του 1970. Όπως γράφει: "ψάχνει ένα σπίτι που ο ιδιοκτήτης του θα έχει πάνω από είκοσι γάτες προκειμένου να γυρίσει το Κουρδιστό Πορτοκάλι για δύο ημέρες το φθινόπωρο".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman