ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μουσουλμάνες κόντρα στο ρόλο τους

Tweet
Share
Tweet
Share

Σεξ χωρίς προφυλάξεις, διαζύγια που δικαιώνουν τις γυναίκες, άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα, μια ζωή γεμάτη μυστήριο και περιπέτειες είναι αυτή της νομαδικής φυλής της Σαχάρας, των Τουαρέγκ που ήρθε στο φως χάρη σε μια φωτογράφο, εν ονόματι Henrietta Butler.

Image 2

Η ομάδα των ανθρώπων διασχίζει την έρημο της Σαχάρας εδώ και αιώνες. Μένει σε σκηνές και κινείται στα σύνορα μεταξύ Λιβύης, Μάλι, Νιγηρίας και Αλγερίας, με οδηγό συνήθως έναν τυφλό από την φυλή, που με την δυνατή του όσφρηση και γεύση, θα ανακαλύψει τις ασφαλέστερες περιοχές της ερήμου.

H φωτογράφος βρέθηκε για πρώτη φορά στη Σαχάρα το 2001 ενώ με το φακό της απαθανάτισε μοναδικές στιγμές από τη μυστηριώδη ζωή των Τουαρέγκ, φέρνοντας μας σε επαφή με τη γοητεία που εκπέμπει η νομαδική φυλή.

Image 3

Τα διαζύγια χωρίς κόπο, ο σεβασμός στο γυναικείο φύλο, η περίεργη νομοθεσία υπέρ των γυναικών,  οι νόμιμες εξωσυζυγικές σχέσεις και το παράξενο «κληρονομικό» τους δίκαιο, ίσως εντυπωσιάζουν πολλούς δυτικούς.

Image 4

Για τη συγκεκριμένη φυλή δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των κοριτσιών και των αγοριών, ενώ οι νέες ανύπαντρες γυναίκες περιμένουν τη νύχτα στη σκηνή τους τον εραστή τους, ο οποίος «παρκάρει» απέξω την καλά εκπαιδευμένη καμήλα του, που παραμένει υπομονετικά στην θέση της μέχρι να ξημερώσει... Οι γονείς της κοπέλας μένουν στην ίδια σκηνή ενώ το βράδυ θα κάνουν τα στραβά μάτια.

Συνήθως οι γυναίκες παντρεύονται γύρω στα είκοσι. Πρόκειται για μια φυλή ισλαμιστών, που διαφέρει όμως πολύ από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους. Σε περίπτωση διαζυγίου, η σύζυγος κρατά την σκηνή και τα οικόσιτα ζώα, που είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τους Τουαρέγκ της ερήμου, ενώ ο σύζυγος αποχωρεί από την σκηνή με την καμήλα του, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που του έχει απομείνει έπειτα από έναν αποτυχημένο γάμο.

Image 6

Εξαίρεση αποτελούν οι Τουαρέγκ και όσον αφορά τα κληρονομικά τους! Τους άνδρες κληρονομεί ο γιος της αδελφής τους, αφού είναι ο μόνος «σίγουρος» κληρονόμος, που προέρχεται κατευθείαν από τα δικά τους γονίδια!

Image 7

Σε αντίθεση με ότι κανείς θα πίστευε αυτοί που έχουν τα πρόσωπά τους καλυμμένα είναι οι άνδρες προκειμένου να προστατευθούν από τη σκόνη της Σαχάρας και τα κακά πνεύματα. Οι γυναίκες μένουν με ακάλυπτα πρόσωπα ώστε οι άλλοι να θαυμάζουν την ομορφιά τους.

Image 8

Όπως εξηγεί η φωτογράφος, δεν πρόκειται για μια μητριαρχική κοινωνία. Στην πολιτική οι άνδρες έχουν τον πρώτο λόγο και παίρνουν τις αποφάσεις, ενώ οι γυναίκες έχουν ρόλο συμβουλευτικό και κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο.

Image 9

Όμως, η γοητευτική φυλή των Τουαρέγκ, η ελευθερία της και το μυστήριο που την καλύπτει, κινδυνεύουν από την άνοδο των φανατικών ισλαμιστών στην περιοχή. Το Ισλαμικό Κράτος των τζιχαντιστών επεκτείνεται απειλητικά στη νοτιοδυτική Λιβύη και η Μπόκο Χαράμ, που απλώνει τα πλοκάμια της στη Νιγηρία και στο Μάλι, δημιουργούν μια σοβαρή απειλή για τους Τουαρέγκ και εκφράζονται φόβοι ότι θα αναγκαστούν από τις συνθήκες να προσαρμοστούν σε έναν πιο συντηρητικό τρόπο ζωής.

Image 10

Image 11

Image 12

Image 13

Image 14

Image 15

Image 1

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman