ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα 800 γραμμάρια της μακροζωίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν 10 μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερισίως, 800 γρ. συνολικά σηλαδή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το προσδόκιμο της ζωής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η βρετανική επιστημονική έρευνα. Είναι γνωστά τα οφέλημ που προσφέρει στην υγεία η κατανάλωση φρούτων και τα λαχανικών, όμως η νέα μελέτη από τη Βρετανία, που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology", αποκαλύπτει πως ο μαγικός αριθμός της μακροβιότητας είναι η κατανάλωση δέκα μερίδων τη μέρα και όχι πέντε όπως θεωρούσαμε μέχρι πρότινος. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γρ. φρούτων και λαχανικών τη μέρα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και τις πιθανότητες για καρκίνο κατά 4%, ενώ η κατανάλωση 800 γρ. μειώνει αντίστοιχα τον κίνδυνο κατά 28% και 13%.

Η μέση ποσότητα της μερίδας είναι 80 γρ. (όσο περίπου και μια μικρή μπανάνα ή ένα κανονικό αχλάδι), οπότε μπορείτε να τρώτε περισσότερες από μία μερίδες κάθε φορά. 

 

Εάν η πλειοψηφία των ανθρώπων ακολουθούσε τον κανόνα των 10 μερίδων, τότε θα είχαμε 7,8 εκατ. λιγότερους πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ntagkfin Being, σημείωσαν ότι εάν η πλειοψηφία των ανθρώπων ακολουθούσε τον κανόνα των δέκα μερίδων, τότε θα είχαμε 7,8 εκατομμύρια λιγότερους πρόωρους θανάτους παγκοσμίως. 

Η συγκεκριμένη μελέτη, ανέλυσε τα ευρήματα 95 δημοσιευμένων μελετών και αφορά δύο εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά. Ακόμη και η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας από τη συνιστώμενη όπως 2 ή 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών, επωφελούν την υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακό επεισόδιο ή καρκίνο. 

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος του καρκίνου μειώνεται κυρίως από τα πράσινα λαχανικά, τα κίτρινα ή πορτοκαλί και τα σταυρανθή (κουνουπίδι, λάχανο και μπρόκολο).

Τα φρούτα και λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό είναι κυρίως τα μήλα, τα αχλάδια, τα εσπεριδοειδή, οι σαλάτες, το λάχανο και το μαρούλι. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman