ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μια οδηγός ταξί... φωτογράφος

Tweet
Share
Tweet
Share

Πρώτη - δευτέρα, πρώτη - δευτέρα και πάλι νεκρά. Βλέπει στο βάθος ένα χέρι να σηκώνεται. Βάζει πάλι πρώτη και πλησιάζει. Το παρατεταμένο χέρι, δεν ήταν νεύμα για ταξί. Περνά ώρες ατελείωτες πίσω από το τιμόνι. Μετά την πτώση της κίνησης, η αναμονή σε πιάτσα ταξί, μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες μέχρι να βρεθεί πελάτης. Στο μεταξύ το βλέμμα παίζει, για να περάσει η ώρα. Κοιτά γύρω – γύρω, βλέπει πράγματα που το μη εξασκημένο μάτι δεν παρατηρεί.

Η Ζωή Σαμόκιν έχει περάσει την τελευταία δεκαετία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, οδηγώντας το ταξί της. Αυτή είναι η δουλειά της. Το χόμπι της όμως ήταν, είναι και θα παραμείνει, όπως εξηγεί στο Penna, η φωτογραφία. Και κατάφερε να συνδυάσει και τα δύο. Τραβά φωτογραφίες εν ώρα εργασίας. Απαθανατίζει στιγμές, τοπία, ανθρώπους, στιγμιότυπα.

IMG 20140421 145019

Πριν από περίπου τρία χρόνια αποφάσισε να φτιάξει ένα μπλογκ, στο οποίο να επικοινωνούν όλοι οι ταξιτζήδες μεταξύ τους. Στη συνέχεια έφτιαξε σελίδα στο Facebook «Ταξιτζήδες όλοι σε μια σελίδα» και μέσα σε αυτήν δημιούργησε μια άλλη κατηγορία, μια διαδικτυακή εκδήλωση. Το «Φωτό μέσα από το ΤΑΞΙ» έχει κλέψει την καρδιά πολλών οδηγών ταξί, οι οποίοι βλέπουν με άλλο μάτι τα όσα εκτυλίσσονται μέσα στις πόλεις που κυκλοφορούν. Κι εκεί ανεβάζουν καθημερινά φωτογραφίες, χωρίς περιορισμούς, χωρίς σκοπό. Μόνο για να κάνουν το κέφι τους. Και να ανταλλάσσουν εμπειρίες.

Η Ζωή κατάφερε να παρασύρει και άλλους συναδέλφους της στον μαγευτικό –όπως τον βλέπει– κόσμο της φωτογραφίας. Οι περίπου 30 οδηγοί ή ιδιοκτήτες ταξί που συμμετέχουν συστηματικά σε αυτή την «εκδήλωση» έχουν βρει έναν τρόπο να διασκεδάζουν με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τραβούν φωτογραφίες εν ώρα εργασίας, βλέποντας στιγμιότυπα τα οποία ίσως το «γυμνό», μη εξασκημένο στα μυστικά του δρόμου, μάτι δεν θα έβλεπε.

FB IMG 1427981322857 3

Πρόκειται για μια ομάδα επαγγελματιών από όλη τη χώρα. Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τα Τρίκαλα και από νησιά. «Ενώ μιλάμε συστηματικά μεταξύ μας μέσω Διαδικτύου, με τους περισσότερους δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ από κοντά» μας εξηγεί η κ. Ζωή.

Η ίδια τραβά φωτογραφίες σχεδόν σε κάθε στιγμή της ζωής της. «Τις εκτυπώνω και διακοσμώ τους τοίχους του σπιτιού μου. Έχω σταματήσει δρομολόγιο για να τραβήξω μια φωτογραφία και μετά συνέχισα» περιγράφει. Φωτογραφίες έχουν αναρτήσει δεκάδες συνάδελφοί της, αλλά συστηματικοί φωτογράφοι είναι περίπου δέκα. Το ενδεχόμενο να μαζέψει όλες τις φωτογραφίες και να διοργανώσει μια έκθεση δεν το έχει σκεφτεί μέχρι στιγμής. Αν και δεν το αποκλείει για το μέλλον, εξηγεί ότι στόχος είναι να απολαμβάνουν το χόμπι τους.

taxi

Οι αντιδράσεις των πελατών ποικίλλουν

Μερικοί πελάτες αντιμετωπίζουν τους ταξιτζήδες-φωτογράφους με σχετικό σκεπτικισμό, ωστόσο άλλοι ενθουσιάζονται και απολαμβάνουν τη διαφορετική εικόνα που αποκτούν από τους επαγγελματίες οδηγούς. Η δράση των οδηγών-φωτογράφων απομακρύνει λίγο τους πελάτες τους από το στερεότυπο που έχουμε οι περισσότεροι για τους ταξιτζήδες, δείχνοντας ένα άλλο πρόσωπο του κλάδου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman