ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η παράνοια του Έντγκαρ Χούβερ με τον Αϊνστάιν και την Μονρόε

Tweet
Share
Tweet
Share

Το 1933, η άνοδος του φασισμού στη Γερμανία σήμαινε ότι οι εβραϊκές οικογένειες, οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι δεν είναι πλέον ασφαλείς. Ένας νεαρός επιστήμονας, ο Albert Einstein δραπέτευσε από τη Γερμανία αφού έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Princeton για να συνεχίσει την έρευνά του στις ΗΠΑ. Ο φυσικός ήταν ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ ως ροκ σταρ, καθώς ήταν ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας. Ταυτόχρονα, μια νεαρή κοπέλα από το Λος Άντζελες στεκόταν αβοήθητη από μια μητέρα που την κατάπινε η κατάθλιψη. Τελικά, την άφησε πίσω της για να ζήσει τη ζωή της. Δεν θα τη δει ποτέ ξανά.

Το τέλος του πολέμου το 1945 χώρισε έναν ήδη κατεστραμμένο κόσμο στα δυο, βάσει του κοινωνικοοικονομικού τους συστήματος: του σοσιαλισμού και του καπιταλισμού. Η παράνοια εισέβαλε στον δυτικό κόσμο, ειδικά στις ΗΠΑ, που προσπάθησαν να διώξουν εκείνους που θεωρούνταν κομμουνιστές. Οι κινηματογραφικές ταινίες, η τηλεόραση, η μουσική και όλα τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση του αμερικανικού τρόπου ζωής και για την καταπολέμηση της «κακής» Σοβιετικής Ένωσης. Ο ψυχρός πόλεμος δεν άφησε κανέναν αλώβητο, όποιον μπορούσε να συνδεθεί εξ αποστάσεως με την αριστερή πτέρυγα.

einstein and monroe 1

Αν η Επιτροπή της Γερουσίας εντόπιζε μια πολιτική ομιλία που προκάλεσε τη μεταμόρφωση της κοινωνίας, τη χειραφέτηση των εργατών ή την κοινωνική ισότητα, έβαζε στο μικροσκόπιο της  τους υπεύθυνους που την προκάλεσαν. Δηλώσεις, τραγούδια, ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, συγγραφείς, ηθοποιοί, επιστήμονες, όλα και όλοι ήταν υπό επιτήρηση.

Ο Edgar Hoover, ιδρυτής του FBI, και ο Joseph McCarthy, γερουσιαστής και υποστηρικτής της επιτροπής, διέδωσαν αυτή την παράνοια στην προσπάθειά τους να «καθαρίσουν» τη χώρα από τον κομμουνισμό. Προκειμένου να εκτελέσει την αποστολή του το FBI έστησε ένα δίκτυο κατασκοπείας που επικράτησε επί δεκαετίες.

Ο Orson Welles, ο Charles Chaplin, ο Howard Fast και άλλοι διακεκριμένοι διανοούμενοι και ηθοποιοί κλήθηκαν από την επιτροπή. Πολλοί άνδρες και γυναίκες υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους να έχουν διαφορετική πολιτική ιδεολογία. Άλλοι, όπως ο Φρανκ Σινάτρα, αρνήθηκαν κάθε κατηγορία, αλλά στάθηκαν σιωπηλοί για να αποφύγουν την μποϊκοτάζ της καριέρας τους από την κυβέρνηση.

einstein and monroe 2

Ο Hoover καταχώρησε τον γερμανό επιστήμονα και την ηθοποιό του Χόλιγουντ ως σοβιετικούς κατασκόπους. Ο διευθυντής του FBI ήταν πεπεισμένος ότι ο Αϊνστάιν ήταν ένας κομμουνιστής  του οποίου το σχέδιο συνίστατο στην ανάληψη του Χόλιγουντ και την αναπλήρωσή του με άλλους σοσιαλιστές.

Ηεμμονή της επιτροπής με την Monroe και τον Einstein έφτασε σε μια κρίσιμη καμπή όταν ο Χούβερ, ανέθεσε σε μια μικρή ομάδα παραγόντων να πααακολουθήσουν τον φυσικό. Έπρεπε να τεκμηριώσουν κάθε κίνηση του ακόμη και να ψάξουν μέσα στα σκουπίδια του για να βρουν στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι συνδεόταν με τη Σοβιετική Ένωση. Το άρθρο του Άλμπερτ «Γιατί ο Σοσιαλισμός;» εξηγεί το μειονέκτημα του καπιταλισμού και την ανοδική πορεία του κομμουνισμού, γεγονός που πυροδότησε την παράνοια του Χούβερ. Από την άλλη πλευρά, η  Monroe, που ήταν κάτι περισσότερο από ένα όμορφο πρόσωπο, ήταν υπό το μικροσκόπιο του FBI. Το δε ταξίδι της στο Μεξικό, για να επισκεφθεί τον φίλο της Frederick Vanderbilt Field, την έβαλε στη μαύρη λίστα της επιτροπής.

Τα μυστικά αρχεία του FBI κυκλοφόρησαν στο κοινό το 2013. Πάνω από 1.500 σελίδες αποκαλύφθηκαν, δείχνοντας πως αυτές οι δύο εξέχουσες προσωπικότητες κατατάχθηκαν ως κομμουνιστές- πράκτορες. Η Monroe περιγράφηκε ως μια σαγηνευτική γυναίκα με τη δύναμη να μετατρέπει αξιόπιστους Αμερικανούς σε σοσιαλιστές. όλοι οι φίλοι της Marilyn βρίσκονταν επίσης κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της επιτροπής, ακόμη και ο σύζυγός της Arthur Miller κατηγορήθηκε ότι ήταν ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

einstein and monroe 3

Τα αρχεία του FBI ανέφεραν επίσης ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αναπτύσσει μια εκκεντρική μηχανή ελέγχου και ανάγνωσης μυαλών, καθώς και ένα όπλο λέιζερ για να καταστρέψει τον κόσμο. Αυτές οι φανταστικές κατηγορίες βασίστηκαν στη μαρτυρία ενός μάρτυρα ο οποίος φέρεται να πέρασε χρόνο σε ένα ίδρυμα ψυχοπαθών μετά την έκθεση του στον μηχανισμό του Αϊνστάιν.

Η αντικομουνοιστική παράνοια στην Αμερική ήταν έντονη επί σειρά ετών και όχι μόνο επηρέασε τους πολίτες της, αλλά και έστειλε στην εξορία μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της δημιουργικής τέχνης. Η επιτροπή που εξέτασε τη ζωή των ανθρώπων αυτών δημιούργησε επίσης μαύρες λίστες που εμπόδιζαν τους σκηνοθέτες, συγγραφείς και διανοούμενους του Χόλιγουντ να δουλεύουν στον κλάδο τους. Εκείνοι που αρνήθηκαν να συνεργαστούν κατηγορήθηκαν για περιφρόνηση και εστάλησαν στη φυλακή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman