ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

H μυστήρια σχέση της μόρφωσης με την υγεία της καρδιάς

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας, είναι μικρότερος στους ανθρώπους σπουδάζουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ελβετική επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές των πανεπιστημίων University College Λονδίνου (UCL), Οξφόρδης και Λωζάννης, με επικεφαλής τον Ταάβι Τίλμαν του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του UCL, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".

Στην έρευνα μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 543.000 άτομα και διαπιστώθηκε ότι 3,6 παραπάνω χρόνια εκπαίδευσης (όσο χρειάζεται ένα πανεπιστημιακό πτυχίο) "μεταφράζονται" σε μείωση κατά το ένα τρίτο περίπου του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, η οποία προκαλεί στηθάγχη, εμφράγματα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για μεγαλύτερης διάρκειας ανώτερη εκπαίδευση, είναι λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές, έχουν μικρότερο βάρος και καλύτερο "προφίλ" λιπιδίων στο αίμα τους (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια).

Τα παραπάνω εξηγούν εν μέρει την προστατευτική δράση της μόρφωσης, όμως σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση μόρφωσης και υγείας της καρδιάς παραμένει ένα ανεξήγητο μυστήριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman