ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

10 ζώα που ίσως εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), είναι μια διεθνής οργάνωση, ιδρύθηκε το 1948 στο Φονταινεμπλώ της Γαλλίας και ασχολείται με τη διατήρηση των ειδών και την προστασία της φύσης. Σήμερα η έδρα της βρίσκεται στο Gland της Ελβετίας και εκδίδει τον Ερυθρό Κατάλογο των απειλούμενων ειδών του κόσμου. Ο κατάλογος αυτός είναι μακρύς και τα απειλούμενα είδη χιλίαδες. Ακολουθούν μόλις δέκα από αυτά.

1. Η χελώνα leatherback
Eίναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα. Μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα μήκος και τα 636 κιλά.
Το καβούκι της είναι σαν ένα σκληρό δέρμα με υφή σκληρού ελαστικού.
Είναι δεινός δύτης αφού καταδύεται έως και 1,200 μέτρα ψάχνοντας για την τροφή της, τις μέδουσες.
Αναπαράγεται σε τροπικές παραλίες στον Ατλαντικό, Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό.
Το 1980 ο πληθυσμός του είδους ανερχόταν σε 115.000. Σήμερα υπολογίζεται περίπου σε 26.000-43.000.
leatherback


2. O δίχρωμος ταμαρίνος
Απαντάται μόνο σε μια περιορισμένη έκταση 40-50 xιλιομέτρων στην πόλη Μανάους της Βραζιλίας. Η αποψίλωση του τροπικού δάσους στο οπόιο ζεί και η διαμάχη με τον γείτονα και συγγενή του, τον ταμαρίνο μίδα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνισή του.
tamarinos


3. Ο Δυτικοαφρικανικός μαύρος ρινόκερος
Ζει στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Αφρικής, και συγκεκριμένα στην Κένυα, την Τανζανία, το Καμερούν, τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε.
Αν και το όνομά του είναι μαύρος, στην πραγματικότητα το χρώμα του είναι γκρι/καστανό/άσπρο.
Ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 97,6% από το 1960 κυρίως λόγω λαθροθηρίας.
rhino

4. O κινεζικός αλιγάτορας
Είναι χαρακτηριστικός για το μικρό του μέγεθος, σπανίως μεγαλώνει περισσότερο από δύο μέτρα και γίνεται βαρύτερος από 40 κιλά. Ζεί στους υγρότοπους του ποταμού Γιάνγκτσε. Ο ίδιος ποταμός προσφέρει καταφύγιο και στο σπάνιο - επίσης υπό εξαφάνιση - είδος του κινέζικου δελφινιού. Εκτιμάται πως σήμερα, έχουν απομείνει μόλις 150-200 αλιγάτορες του είδους.
aligator


5. Η νυχτερίδα των Σεϋχελλών
Το ενδημικό αυτό πτηνό ζεί στον Ινδικό Ωκεανό βορειοανατολικά της Μαδαγασκάρης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μόνο δύο φωλιές έχουν απομείνει, και οι δύο στις σπηλιές των νησιών Σιλουέτ. Η νυχτερίδα των Σεϋχελλών σήμερα αριθμεί μόνο 50-100 άτομα.
bat


6. Η γαζέλα ντάμα
Ο πληθυσμός αυτού του είδους αντιλόπης έχει μειωθεί κατά 80% εξαιτίας του ανεξέλεγκτου κυνηγιού και της καταστροφής των βιοτόπων. Μόλις 100 άτομα του είδους έχουν απομείνει στη βόρεια Αφρική.
gazelle


7. Η Βακτριανή καμήλα
Η βακτριανή καμήλα της ερήμου Γκόμπι (βορειοδυτική Κίνα και την νοτιοδυτική Μογγολία), ξεχωρίζει εύκολα από την συγγενική αραβική, από την παρουσία δύο ύβων στην ράχη της. Αν και η καμήλα αυτή κατόρθωσε να επιζήσει επί 45 χρόνια από τις πυρηνικές δοκιμές στην περιοχή της Γκασούν Γκόμπι της Κίνας, ίσως να μην καταφέρει πλέον να αντέξει στις τωρινές πιέσεις (κυνήγι, βιομηχανική ανάπτυξη και γενετική ανάμειξη με τις εξημερωμένες καμήλες). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Προστασίας της Άγριας Καμήλας που εδρεύει στην Βρετανία,Τζον Χέιρ, περίπου 650 τέτοιες καμήλες ζουν στην Κίνα και 350 στην Μογγολία. Ο πληθυσμός τους προβλέπεται πως θα μειωθεί κατά 84% μέχρι το 2033.
camel


8. Ο Βόρειος φασκωλόμυς με το τριχωτό ράμφος
Το μαρσιποφόρο της Αυστραλίας μετρά σήμερα μόλις 100 άτομα τα οποία επιβιώνουν σε μια μικρή, προστατευόμενη περιοχή στην πολιτεία Κουίνσλαντ στο βορειοανατολικό άκρο της ηπείρου.
wombat


9. Ο ουρακοτάγκος της Σουμάτρα
Ο πληθυσμός των 7.000 ατόμων που έχουν απομείνει, μειώνεται κατά 1.000 άτομα το χρόνο, σύμφωνα με τον Άνταμ Τόμασεκ, διευθυντής προγράμματος της WWF στο Μπόρνεο και τη Σουμάτρα. Με αυτούς τους ρυθμούς, το είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε μια δεκαετία.
soumatra


10. Ο Ιβηρικός Λύγκας
Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 120 ζώα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Παλαιότερα το αιλουροειδές ζούσε στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη νότια Γαλλία. Η ισπανική κυβέρνηση σαν μια προσπάθεια να διατηρηθεί το είδος, απελευθερώσε κουνέλια -το αγαπημένο του γεύμα του αιλουροειδούς- στις άγριες περιοχές. Αν ο ιβηρικός λύγξ εξαφανισθεί, θα είναι το πρώτο άγριο είδος γάτας που εκλείπει μετά από περίπου 2,000 χρόνια.
lynx

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman