ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα ταξίδια με φίλους κάνουν καλό

Tweet
Share
Tweet
Share

Αν ένα ταξίδι με τους φίλους υπήρχε ως ιδέα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, καλά θα κάνετε να το επισπεύσετε καθώς επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει κάτι τέτοιο για την υγεία.

Ενώ, μάλιστα, οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε σίγουρα περισσότερο τις οικογένειές μας, έχει αποδειχθεί ότι η φιλία μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής, να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, ακόμη, και να αμβλύνει την αντοχή μας στον πόνο.

Eρευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η παρέα με τους φίλους μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της ωκυτοκίνης, την «ορμόνη της αγάπης» όπως είναι διαφορετικά γνωστή, η οποία ελευθερώνεται όταν νιώθουμε ευτυχισμένοι. Σύμφωνα με επιστήμονες, μάλιστα, η ωκυτοκίνη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους περισσότερο φιλικούς, γενναιόδωρους αλλά και πιο έμπιστους –τα στοιχεία που αναζητά, δηλαδή, κανείς σε έναν φίλο.

Αντιθέτως, σύμφωνα με έρευνες του Χάρβαρντ, οι άνθρωποι που δεν έχουν ισχυρές φιλίες τείνουν να είναι πιο καταθλιπτικοί, παρουσιάζουν μείωση της γνωστικής λειτουργίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, και το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι είναι πιθανότερο να χάσουν την ζωή τους σε νεαρότερη ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, μία μελέτη που εξέτασε την ζωή 309.000 ανθρώπων διαπίστωσε ότι η έλλειψη κοινωνικών δεσμών αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 50% περισσότερο από όλες τις άλλες αιτίες –ένα αποτέλεσμα που εμφανίζεται και σε όσους καπνίζουν ημερησίως μέχρι 15 τσιγάρα. Επιπλέον, μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος άνοιας αυξανόταν ανάλογα με το ποσοστό της μοναξιάς που αισθάνονται οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή.

Κανείς δεν είπε, ωστόσο, ότι η διατήρηση των κοινωνικών επαφών με τους φίλους σε τακτικά διαστήματα είναι εύκολη. Οι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής μειώνουν τους χρόνους που κάποιος μπορεί να αφιερώσει στους φίλους του και η επαφή μέσω social media ή η ανταλλαγή ευχών δεν είναι αρκετά, για την θετική επίδραση της φιλίας στην υγεία.

Τέλος, έρευνα του ψυχολόγου William Chopik από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαπιστώνει ότι σε άτομα μεγάλης ηλικίας η φιλία αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα ευτυχίας και καλύτερης υγείας, από οποιαδήποτε άλλη σχέση, ακόμη και αυτές με την οικογένεια.

Έχοντας φίλους κανείς, λοιπόν, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθάει κατά πολύ την υγεία του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να ανήκετε και εσείς σε αυτήν την κατηγορία είναι «ενέσεις» ενέργειας στις φιλίες σας διοργανώνοντας πού και πού μικρές εξορμήσεις και εκδρομές. Αυτές οι «ανάσες» θα σας προσφέρουν πολλά περισσότερα από την περιστασιακή ευχαρίστηση της απόδρασης από την καθημερινότητα.

Για την υγεία σας και μόνο, λοιπόν, ζητήστε άδεια από τον διευθυντή σας, οργανώστε την οικογένεια, συντονιστείτε με τους φίλους σας και κλείστε το επόμενο τριήμερο που θα αποδειχθεί εξίσου ευεργετικό τόσο για την ευτυχία και και τον οργανισμό σας.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman