ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πόσο αλκοόλ πρέπει να καταναλώνουμε;

Tweet
Share
Tweet
Share

Ναι, γενικά γνωρίζουμε πως δεν κάνει να πίνουμε και πολύ αλκοόλ για να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας. Ποιος όμως καθορίζει αυτό το «πολύ»; Μεταξύ των χωρών εξάλλου παρατηρούνται τεράστιες διαφορές όσον αφορά το τι θεωρείται ασφαλές, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.  

Η αλήθεια είναι πως οι πιο πολλές χώρες δεν έχουν εκδώσει κάποια σύσταση με συγκεκριμένο «πλαφόν» στην κατανάλωση αλκοόλ. Με βάση πολλές μελέτες, οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από μια μερίδα αλκοόλ τη μέρα, ενώ οι άνδρες δύο.  

Μερίδα ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα δέκα γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, συμβουλεύοντας τόσο άνδρες όσο και γυναίκες να μην ξεπερνούν τα δύο ποτά τη μέρα, άρα τα 20 γραμμάρια αλκοόλ. Δεν ακολουθούν τον ίδιο ορισμό οι περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Οι μελετητές, με επικεφαλής τον Κρις Χάμφρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Addiction (Εθισμός), εστίασαν σε στοιχεία από 75 χώρες και διαπίστωσαν ότι, από αυτές, λιγότερες από τις μισές (37) διέθεταν κάποιο επίσημο όριο ή κανονισμό για το τι πρέπει να θεωρείται “στάνταρντ” μερίδα και άρα εντός ορίων κατανάλωση αλκοόλ. Όμως και αυτές ακόμη εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, της τάξης έως του 250%.  

Έτσι, ως μερίδα ποτού θεωρούνται τα οκτώ γραμμάρια αλκοόλ στη Βρετανία και στην Ισλανδία, ενώ στην Αυστρία η “στάνταρντ” μερίδα είναι σχεδόν τριπλάσια (40 γραμμάρια). Ένα ποτό οκτώ γραμμαρίων αλκοόλ ισοδυναμεί με 250 ml μια μπύρας με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ, με 76 ml κρασιού με περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ και με 25 ml ποτού με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα κ.α.).  Στη Χιλή μπορεί να πιεί κανείς 56 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα και, παρόλα αυτά, θεωρείται ότι είναι πότης χαμηλού κινδύνου, ενώ η Ισλανδία θεωρεί χαμηλό κίνδυνο, αν κανείς δεν ξεπερνά τα δέκα γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman