ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το μέγεθος τελικά μετράει και στο...λαιμό!

Tweet
Share
Tweet
Share

Μήπως εκείνο το...ανυπότακτο τελευταίο κουμπί στη ρίζα του λαιμού επιμένει να σας δυσκολεύει στο κούμπωμα; Ίσως και να μην οφείλεται στα παραπανίσια κιλά. Μπορεί να σημαίνει την ώρα για μια επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό! 

Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στη Βραζιλία υποδεικνύει ότι η περίμετρος του λαιμού σχετίζεται ευθέως με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 4.000 άντρες και διαπίστωσαν ότι η περίμετρος του λαιμού των περισσότερων αντρών είναι κατά μέσο όρο, περίπου 38 εκατοστά.

Στη συνέχεια, συνέκριναν την περίμετρο του λαιμού σε συνδυασμό με βασικούς δείκτες καρδιαγγειακής υγείας μεταξύ των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι αύξηση 2,5 εκατοστών στην περίμετρο του λαιμού, συγκρίνοντας λόγου χάρη, έναν άνδρα με τη μέση περίμετρο των 38 εκατοστών με έναν άντρα με περίμετρο λαιμού 40,6 εκατοστά, συνδέεται με:

- 32% μεγαλύτερο κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη
- 24% μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση
- 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένα τριγλυκερίδια
- 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για χαμηλή χοληστερόλη HDL (καλή χοληστερόλη)

Η συσσώρευση λίπους γύρω από το λαιμό συνδέεται με την απελευθέρωση φλεγμονωδών ουσιών που οδηγούν στη συσσώρευση πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες του λαιμού. Η απόφραξη των καρωτίδων επηρεάζει σημαντικά την υγεία της καρδιάς.

Μετρηθείτε συστηματικά

Πάρτε μια μεζούρα και μετρήστε την περίμετρο του λαιμού σας. Εάν ο αριθμός ξεπερνά τα 38,8 εκατοστά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για ζάχαρο, χοληστερίνη και υπέρταση.

Η μελέτη υπέδειξε ότι οι άντρες με περίμετρο λαιμού άνω των 38,8 εκατοστών είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα σε τουλάχιστον 3 παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας όπως οι παραπάνω.

Να σημειωθεί ότι η μεγάλη περίμετρος του λαιμού λόγω αυξημένης μυϊκής μάζας στην ευρύτερη περιοχή του κορμού δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καθώς τα επίπεδα συσσώρευσης λίπους στην περίπτωση αυτή είναι πολύ χαμηλά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman