ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς βλέπουν τα δελφίνια ένα δύτη κάτω από το νερό;

Tweet
Share
Tweet
Share

Μια εικόνα ανθρώπου βυθισμένου στο νερό όπως την ηχογραφεί το δελφίνι με βάση το σύστημα ηχοεντοπισμού που διαθέτει δημιούργησαν για πρώτη φορά ερευνητές από την Αγγλία και τη Βόρεια Αμερική.

Με επικεφαλής τον Jack Kassewitz από το ερευνητικό κέντρο Speak Dolphin.com, χρησιμοποίησαν μια συσκευή καταγραφής εικόνων γνωστή ως Cymascope. Η συσκευή σχεδιάστηκε από τον John Stuart Reid -που συμμετείχε και αυτός στην έρευνα- ενώ δίνει τη δυνατότητα να ηχογραφήσεις και να απομονώσεις τους ήχους από το σύστημα ηχοεντοπισμού των δελφινιών.

d

Αρχικά δημιουργεί δυσδιάστατες εικόνες αυτών των ήχων και στη συνέχεια με τη βοήθεια κομπιούτερ τις μετατρέπει στις 3 διαστάσεις – κάτι που επέτρεψε στους ερευνητές να τις αναπαραστήσουν σε 3D-Printer στο πραγματικό τους μέγεθος.

«Εργαζόμαστε πάνω στην επικοινωνία των δελφινιών πάνω από δέκα χρόνια», τόνισε ο Kassewitz. «Όταν ωστόσο αντιληφθήκαμε ότι κάποια δελφίνια που δεν συμμετείχαν στα πειράματά μας αναγνώριζαν αντικείμενα σε ποσοστό ακρίβειας 92% από τους ηχογραφημένους ήχους των άλλων δελφινιών, αρχίσαμε να ψάχνουμε έναν τρόπο για να δούμε τι υπήρχε μέσα σε αυτούς τους ήχους», συμπλήρωσε.

dytis

Ένα θηλυκό δελφίνι ονόματι Amaya κατεύθυνε τις ηχητικές της ακτίνες προς έναν δύτη που είχε βυθιστεί στο νερό και καθώς τον «σκάναρε» το Cyma Scope κατέγραφε τα ηχητικά κύματα που εμφανίστηκαν στον ενδιάμεσο βυθό. Επιπλέον οι ερευνητές έβαλαν την Amaya να στρέψει το σόναρ της προς μία γλάστρα, ένα κύβο και ένα πλαστικό σύμβολο.

«Είχαμε ενθουσιαστεί με την πρώτη επιτυχημένη εικόνα του κύβου που μας έφερε η καταπληκτική ομάδα των 3D Systems, αλλά βλέποντας την εικόνα ενός ανθρώπου μείναμε άφωνοι», αναφέρει ο Kassewitz. «Για πρώτη φορά μπορεί να ρίχνουμε μια ματιά στο πως βλέπουν τα κητοειδή βάσει των ήχων. Σχεδόν κάθε πείραμα που κάνουμε μας φέρνει περισσότερες εικόνες, με καλύτερες λεπτομέρειες».

Κοιτώντας μπροστά, η ομάδα θέλει να μάθει αν και πώς τα δελφίνια μπορεί να μοιράζονται αυτές τις εικόνες ηχοεντοπισμού ως μέρος μιας ηχητικής γλώσσας του είδους τους.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman