ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις επικίνδυνες σκηνές;

Tweet
Share
Tweet
Share

Buster Keaton ρίσκαρε πολλά όταν συμμετείχε στην ταινία Steamboat Bill Jr του 1928. «Χτυπήθηκα βάναυσα και πόνεσα αλλά εν μέρει αυτό με εξίταρε ακόμα περισσότερο», είχε σημειώσει κι αυτό ήταν αρκετό για να του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση ώστε να υποδυθεί κι άλλους επικίνδυνους ρόλους μέσα στα χρόνια. Το φιλμ, το οποίο επανακυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το μήνα, είναι πιο σκληρό από πολλά άλλα που κυκλοφορούν. Ο κασκαντέρ καταφέρνει να επιζήσει μέσα από μεγάλες περιπέτειες. Το γύρισμα μιας ταινίας για τον Keaton ήταν ανέκαθεν μια υπόθεση για λίγους και τολμηρούς. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της δουλειάς του έσπασε τον αστράγαλό του, ενώ μια άλλη φορά έχασε τις αισθήσεις του έπειτα από τον πυκνό καπνό μιας πυρκαγιάς.

Πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας που συνοδεύουν τους διάσημους ηθοποιούς που υποδύονται ρόλους στον κινηματογράφο, υπάρχουν και οι σιωπηλοί εκείνοι πρωταγωνιστές που ρισκάρουν κυριολεκτικά την ακεραιότητά τους για μια σκηνή. Οι αφανείς αυτοί ήρωες αξίζουν συγχαρητήρια για τον δυναμισμό, το θάρρος αλλά και την τόλμη τους. Ο καθένας από αυτούς έχει μια δύσκολη ιστορία να αφηγηθεί. Η Lillian Gish έπαθε κρυοπαγήματα στα χέρια, όταν ξάπλωσε στην κορυφή ενός παγόβουνου για χάρη των γυρισμάτων. Η Grace Mc Hugh πετάχτηκε από το άλογο της μέσα σε ένα ποτάμι όταν έπαιξε σε σκηνή της ταινίας Across the Border (1914). Ο cameraman Owen Carter βούτηξε μέσα για να τη σώσει αλλά δυστυχώς πνίγηκαν και οι δύο.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τέσσερις «σιωπηλοί» πρωταγωνιστές, οι οποίοι θα μείνουν στην ιστορία για πάντα χάριν της τόλμης τους

-Tom Mix

Όταν ακούμε το όνομα του John Wayne, πάντα θα μας έρχονται στο μυαλό σκηνές από φαρ ουέστ, καουμπόηδες και περιπέτειες πάνω σε άλογα. Ο Tom Mix ήταν ο κασκαντέρ που ανέλαβε να φέρει εις πέρας όλες τις «επίφοβες» σκηνές για τον επαγγελματία ηθοποιό. Μαζί με το άλογο του, ενσωμάτωσε ακροβατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας που καθήλωσαν το θεατή και ανέδειξαν την ταινία στις καρδιές των θεατών. Σε ένα άλλο φιλμ που συμμετείχε το 1915 πιάστηκε ανάμεσα σε δύο βαγόνια, ενώ έσπασε το σαγόνι του και το πόδι του. Μετά την πλήρη αποκατάστασή του, οι φυλλάδες έγραφαν πως ο Tom τα έβαλε ακόμα και με το θάνατο.

- Helen Gibson

Η κασκαντέρ και ηθοποιός Helen Gibson ήταν ακόμα μια ηχηρή παρουσία στις western σκηνές. Το 1915 προσελήφθη για να αντικαταστήσει στα extreme πλάνα την ηθοποιό Helen Holmes στο έργο "The Hazards of Helen". Η ηρωίδα απέδειξε το σθένος της όταν τόλμησε να πηδήξει από την κορυφή ενός κινούμενου τρένου στο έδαφος. Μια ασθένεια που τη χτύπησε τη δεκαετία του 1920 επηρέασε την καριέρα της, η οποία τις επόμενες δεκαετίες ανέκαμψε και πάλι. Ο τελευταίος της ρόλος ήταν το 1962 στην ταινία «The Man Who Shot Liberty Valance».

- Douglas Fairbanks Sr

Αθλητικός τύπος, ευκίνητος και περιπετειώδης ο Douglas Fairbanks Sr θα είχε κάνει όλα τα stunts του κόσμου αν είχε τη δυνατότητα! Πάντα ήθελε το κάτι παραπάνω, γιατί μισούσε τη ρουτίνα. Έκανε άλματα σε απίστευτα ύψη, περνούσε μέσα από τις φωτιές και πάντα επιβίωνε. Οι παραστάσεις του Fairbanks’s ήταν πάντα τόσο πληθωρικές που σχεδόν φαίνονταν στα μάτια του κοινού…  διασκεδαστικές.

-Harold Lloyd

Το αγόρι της διπλανής πόρτας με το ψάθινο καπέλο και τα γυαλιά μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην θύμιζε ήρωα, αν όμως κανείς παρατηρούσε τους επικίνδυνους ελιγμούς του στα φιλμ στα οποία συμμετείχε, θα άλλαζε γνώμη.  Η περίφημη εικόνα του Lloyd να κρέμεται κανονικά από την άκρη ενός κτιρίου γαντζωμένος στον τοίχο του κόβει την ανάσα. Μια σκηνή και ένα ατύχημα με βόμβα τα επόμενα χρόνια ήταν αρκετό για να στοιχίσει στον Lloyd τρία δάχτυλα από το δεξί του χέρι.

Πηγή: theguardian.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman