ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιο παιχνίδι βρίσκεις στο 1/3 των σπιτιών;

Tweet
Share
Tweet
Share

Άλφα και μετά ένα λάμδα… Όχι, όχι πρώτα το λάμδα. Πού βρίσκεται το όμικρον; Κάτι δεν πηγαίνει καλά. Να και το έψιλον, η λέξη βρέθηκε, η ομάδα κερδίζει πέντε πόντους και προκρίνεται! Με πολλή αγωνία και ακόμα περισσότερη ένταση οι παίκτες ενός από τα διασημότερα παιχνίδια του κόσμου ανταγωνίζονται για να κερδίσουν την παρτίδα. Το αγαπημένο επιτραπέζιο γνώσεων εν ονόματι Scrabble έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έχει ψυχαγωγήσει όλους μας κάποια στιγμή στη ζωή μας. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται τουρνουά, ενώ οι νικητές κερδίζουν εκτός από τη δόξα και χρηματικά έπαθλα.

Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 150.000.000 κομμάτια σε 29 γλώσσες. Ένα στα τρία σπίτια στην Αμερική έχει στα ράφια του το παιχνίδι. Το scrabble αποτελεί έμπνευση του Αμερικανού αρχιτέκτονα, Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, ο οποίος όταν απολύθηκε το 1931 σκέφτηκε να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη, τα επιτραπέζια. Ο ίδιος παρατήρησε πως όλα τα παιχνίδια δεξιοτήτων, όπως τον σκάκι, είναι αρκετά απαιτητικά για τον μέσο παίκτη. Έτσι αποφάσισε να εφεύρει ένα καινούριο, που θα βασίζεται περισσότερο στη γνώση και λιγότερο στην τύχη.

cvbvc

Προς το τέλος του 1931 είχε συλλάβει την κεντρική ιδέα του παιχνιδιού που ονόμασε Λέξικο. Ο λόγος για μία συλλογή γραμμάτων, με τα οποία οι παίκτες έπρεπε να σχηματίζουν λέξεις. Η αξία του κάθε γράμματος προέκυψε με βάση τη συχνότητα εμφάνισής του στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας New York Times. Ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Μπατς, όπως φημολογείται, ήταν η σύζυγός του, Nina, η οποία μάλιστα υπήρξε δασκάλα του κατά τα σχολικά του χρόνια, γεγονός το οποίο όταν έγινε γνωστό μετέπειτα προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο.

scra

Κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου, το Scrabble παρέμεινε στο συρτάρι του, ως το 1948, οπότε πλησίασε τον Μπατς ο Τζέιμς Μπρούνοτ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες τουCriss-Crossword και ένας από τους ανθρώπους που πίστεψαν στην εμπορική αξία του παιχνιδιού. Ανέλαβε, λοιπόν, τη μαζική παραγωγή του, δίνοντας στο δημιουργό ένα ποσό από κάθε πώληση. Κάποιες τελευταίες παρεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες από τον Μπρούνοτ. Ξανασχεδίασε τον πίνακα των τετραγώνων, απλούστευσε τους κανόνες, του έδωσε νέο όνομα και την 1η Δεκεμβρίου του 1948, έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Scrabble. Το εμπορικό σήμα κατοχυρώθηκε 15 μέρες αργότερα.

Το πρώτο εργαστήριο του Μπρουνότ στήθηκε στο σαλόνι του σπιτιού του στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Προμηθεύονταν τα επιμέρους κομμάτια από διάφορους κατασκευαστές, ενώ τα συναρμολογούσαν οι ίδιοι. Αρχικώς παρήγαγαν 18 παιχνίδια την ημέρα, τυπώνοντας ένα - ένα τα γράμματα στα ξύλινα τετράγωνα. Κατά τη διάρκεια του 1949 πούλησαν 2.251 παιχνίδια, χάνοντας 450 δολάρια στην παραγωγική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο συνέχισαν και τα επόμενα χρόνια, χάνοντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

scr

Στο μεταξύ η εξέλιξη της αγγλικής γλώσσας άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα ώστε το 2013 τα κουτάκια του Scrabble αναπροσαρμόστηκαν. Ακόμα και παλαιότερα βέβαια, τα σχόλια που είχαν ακουστεί για τον τρόπο βαθμολόγησης και τους κανόνες ήταν αμφιλεγόμενα, ενώ οι παίκτες είχαν πολλάκις εκφράσει την προτίμησή τους για τα αγγλικά του γραπτού λόγου και όχι αυτά του προφορικού. Το 1953 η τρέλα του Scrabble «κυρίευσε» την Αυστραλία, όπου το λάνσαρε η J.W. Spear & Sons. Το 1968 η αυστραλιανή εταιρία αγόρασε τα δικαιώματα για όλο τον κόσμο, τα οποία από το 1994 βρίσκονται στην κατοχή της Mattel Inc.

Ο Μπατς το 1972 έλαβε 265.000 δολάρια, ενώ η ιδέα του είχε αρχικά περάσει από σαράντα κύματα. Ο ίδιος κατέβαλε το 1/3 του ποσού για να αγοράσει ένα αγρόκτημα στα βόρεια της Νέας Υόρκης, όπου πέθανε το 1993 σε ηλικία 93 ετών. Γύρω στα εβδομήντα του χρόνια δημιούργησε ακόμα ένα επιτραπέζιο λέξεων, το οποίο βέβαια δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία. 

Πηγή: bbc.com

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman