ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ναρκισσιστής ή ευσυνείδητος; Όσα αποκαλύπτει ένα status

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάποτε συζητούσαμε για το κοινωνικό status, το οικονομικό και το επαγγελματικό. Σήμερα όμως το status παραπέμπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνειρμικά το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι το facebook. Ορισμένοι είναι απερίσκεπτοι στις αναρτήσεις τους και άλλοι πιο προσεκτικοί, στην πραγματικότητα όμως όλοι αποκαλύπτουμε πολλά περισσότερα στοιχεία του χαρακτήρα μας μέσα από το status, που δημοσιεύουμε στο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτό προσοχή! Ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικόνα διαφορετική από την πραγματική, αλλά ακόμη και αυτό προδίδει τις αδυναμίες ή τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς μας.

Το Penna με τη βοήθεια του techit.gr «μεταφράζει» για εσάς το κρυμμένο νόημα πίσω από κάθε είδος ανάρτησης και σας παρουσιάζει τα τέσσερα είδη χρηστών.

Ναρκισσιστής

Όλα περιστρέφονται γύρω από εσένα και κυρίως από τα επιτεύγματά σου. Ως νάρκισσος ενημερώνεις το «κοινό» σου για τα κατορθώματά σου, τη διατροφή σου και τη σωματική σου δραστηριότητα. Νομίζεις ότι έτσι προκαλείς και εντυπωσιάζεις. Αποζητάς την προσοχή και την επιβεβαίωση του πλήθους. Και είναι μετρήσιμα τα μεγέθη αυτά για τον νάρκισσο. Όσα περισσότερα «likes» παίρνεις τόσο πιο ικανοποιημένος είσαι. Ενώ όσο εισπράττεις την αποδοχή, μέσω των «likes», τόσο ενθαρρύνεσαι και συνεχίζεις να προβάλλεις τον τέλειο εαυτό σου. Χαρακτηρίζεσαι όμως και από νευρωτική συμπεριφορά καθώς εάν τα «likes» δεν είναι αρκετά, εσύ ταράζεσαι.

narcissist

Ανοιχτοί, περίεργοι και δημιουργικοί

Οι αναρτήσεις σου αποκαλύπτουν κυρίως τις πολιτικές σου πεποιθήσεις και έχουν διανοητικό και πνευματικό περιεχόμενο. Δεν αναζητάς την κοινωνική αλληλεπίδραση, αλλά σε ενδιαφέρει κυρίως να μοιραστείς πληροφορίες για να ικανοποιήσεις την περιέργεια και τη δημιουργικότητά σου. Η τρέχουσα επικαιρότητα, έρευνες και γεγονότα που απασχολούν τους σκεπτόμενους σαν κι εσένα κυριαρχούν στο status σου.

Ευσυνείδητοι

Η προσωπική, ρομαντική σου ζωή απασχολεί το status σου. Όχι πολύ συχνά, γιατί οι αναρτήσεις σου είναι μετρημένες και προσεκτικές. Έχεις μεγαλύτερη συνείδηση για το πώς δέχονται οι υπόλοιποι το περιεχόμενο που μοιράζεσαι. Όταν όμως το κάνεις, τα παιδιά σου είναι συνήθως οι πρωταγωνιστές των αναρτήσεών σου.

facebookstat

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αναφέρεις συνεχώς τον/την σύντροφό σου. Είναι ο τρόπος σου να δείξεις στον υπόλοιπο κόσμο ότι όλα βαίνουν καλώς, ίσως και ιδανικώς με βασικό στόχο να περιορίσεις τις δικές σου ανασφάλειες. Δυστυχώς το θέμα σου δεν ενδιαφέρει πολλούς με αποτέλεσμα τα «likes», που σου κάνουν να είναι λίγα.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Μπρουνέλ, οι οποίοι ανέλυσαν 555 διαδικτυακές έρευνες που συμπλήρωσαν οι χρήστες του facebook. Οι έρευνες εστίασαν στα «πέντε μεγάλα» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου (Big Five): εξωστρέφεια, ειλικρίνεια, τερπνότητα, νευρωτισμός και ευσυνειδησία, καθώς επίσης και η αυτοεκτίμηση και ο ναρκισσισμός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman