ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένα βήμα πιο κοντά στην «επιλεκτική» ακοή

Tweet
Share
Tweet
Share

Πόσες φορές δεν έχουμε ευχηθεί να είχαμε επιλεκτική ακοή; Πόσες φορές δεν έχουμε κατηγορήσει κάποιον ότι ακούει μόνο ό,τι του αρέσει και ό,τι τον συμφέρει; Στην πραγματικότητα όμως όσες φορές έχουμε αποδώσει σε κάποιον επιλεκτική ακοή, το έχουμε κάνει από ζήλια... 

Το εργαστήριο Doppler σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου σας. Σε λίγες ημέρες πρόκειται να βγάλει στην αγορά μια συσκευή που μοιάζει με ωτασπίδες και λέγεται “υπεράνθρωπη ακοή 1.0” (superhuman hearing 1.0.). 

dubstwo

Το σχήμα τους είναι στρογγυλό, είναι μικρό και θυμίζει στην όψη ωτασπίδες. Δεν πρόκειται για τα γνωστά ακουστικά που χρησιμοποιούμε για να ακούμε μουσική, ούτε όμως για ακουστικά βαρηκοΐας. Είναι μια νέα συσκευή η οποία επιτρέπει στο χρήστη να επιλέγει την ένταση των διαφόρων ήχων γύρω του, να ελέγχει την ακουστική του. Και ρυθμίζει την ένταση του κάθε ήχου ξεχωριστά, δεν αυξομειώνει συνολικά την ένταση όλων των εξωτερικών θορύβων. Ο επικεφαλής του εργαστηρίου Doppler, Noah Kraft υποστηρίζει ότι θα βελτιώνει την ποιότητα των ήχων που ακούμε κατά τις καθημερινές θορυβώδεις μας μετακινήσεις, ενώ θα επιτρέπει την βελτίωση της ακουστικής σε ένα θέατρο για παράδειγμα, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά ή μακριά από τη σκηνή είναι η θέσεις που επιλέξαμε. 

NoahKraftΟ Noah Kraft, επικεφαλής του εργαστηρίου Doppler

Ο κόσμος γύρω μας είναι πολύ δυνατός. Ή τουλάχιστον ο θόρυβός του είναι και το εργαστήριο Doppler βρήκε έναν τρόπο να εγκαταστήσει έναν διακόπτη που να ρυθμίζει την ένταση κατά βούληση. Αρκεί να τοποθετήσει κανείς τις ωτασπίδες στα αυτιά του, να τις συνδέσει κανείς με το iphone και αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της έντασης του ήχου μαζί με “συναισθηματική νοημοσύνη” στην ακουστική του. Εκτός από την αυξομείωση της έντασης ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τα μπάσα, ή ακόμα και να “σβήσει” ορισμένους ήχους που δεν θέλει να ακούσει. Φανταστείτε να μετακινήστε με τρένο και το κλάμα ενός μωρού στο διπλανό κάθισμα να σας έχει πάρει τα αυτιά. Μπορείτε να το απομονώσετε και να το σβήσετε. Όχι το μωρό, τον θόρυβο.

dubscase

“Η ακοή είναι μία από τις ανθρώπινες αισθήσεις και εμείς επιχειρούμε να την μετατρέψουμε σε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη εμπειρία, διατηρώντας τα θετικά της” εξηγεί ο ο εκτελεστικός διευθυντής των εργαστηρίων Fritz Lanman που συμπληρώνει ότι “το να έχουμε έναν ρυθμιστή έντασης μέσα στο αυτί μας είναι καταπληκτικό”.

Ρυθμίζοντας την ένταση από το τηλέφωνο μπορεί να μετατρέψει ο χρήστης τους έντονους ήχους σε ψιθύρους και το αντίστροφο. Υπάρχει μάλιστα και λειτουργία εφέ η οποία προσθέτει ηχώ, ενώ άλλη κάνει τους ήχους να μοιάζουν με εκρήξεις στα αυτά. Ποια η χρησιμότητα αυτής της τελευταίας λειτουργίας; Απολύτως καμία, απλώς οι τεχνικοί που ρύθμισαν τις λειτουργίας θεώρησαν ότι είναι αστείο.  

Πρόκειται ακόμα για την πρωτότυπη συσκευή και έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι να τελειοποιηθεί. Ακούγεται συνεχώς ένας ελαφρύς ήχος, ένα βουητό το οποίο δεν σου επιτρέπει να ξεχάσεις ότι το φοράς. Ακόμη κι όταν χαμηλώνει κανείς τελείως την ένταση, ακούγεται ένας ψίθυρος. Ο Lanman υπόσχεται ότι θα εξαλειφθεί κάθε ήχος με την βελτίωση της συσκευής.

Τα εργαστήρια Doppler θέλουν να μετατρέψουν την υποβοηθούμενη ακοή σε κάτι πολύ περισσότερο απλώς από την κατασκευή ακουστικών βαρηκοΐας. Απόπειρες έχουν γίνει και στο παρελθόν από πολλούς, αλλά η συγκεκριμένη συσκευή φαίνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά από ότι οποιαδήποτε άλλη.

Αναμένουμε λοιπόν την εξέλιξη της... Και μέχρι τότε, καλή ανοχή στους θορύβους.

Πηγή: wired

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman