ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η σχέση της Apple με τον Picasso

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι σχεδιαστές της Apple στοχεύουν στην επίτευξη της απόλυτα λειτουργικής απλότητας, ακριβώς όπως ο Πικάσο εξαλείφει λεπτομέρειες για να δημιουργήσει ένα μεγάλο έργο τέχνης.

Στη σειρά από 11 λιθογραφίες του ταύρου «The Bull» που ο Πικάσο επεξεργαζόταν για περισσότερο από ένα μήνα, αρχής γενομένης από τα τέλη του 1945. Παρατηρώντας όλες τις λιθογραφίες από την αρχή ως το τέλος, στο πρώτο σχέδιο ο ταύρος είναι με κέρατα, μυώδης με λεπτομέρειες και καταλήγει στο τελευταίο να είναι σχεδιασμένος μόλις με λίγες γραμμές, αν και σίγουρα παραμένει ένας ταύρος.

Αυτός είναι και ο τρόπος της Apple. 

Στο εσωτερικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας, στο λεγόμενο Πανεπιστήμιο της Apple, ο εκπαιδευτής στο μάθημα «Σούπερ-μυστική πορεία για το πώς η Apple κάνει τα πράγματα» παρουσιάζει τη διάσημη σειρά, τις 11 λιθογραφίες του Πάμπλο Πικάσο, «The Bull».

3034240-poster-picasso

 Το πρόγραμμα επινοήθηκε από τον Joel Podolny, τον τότε κοσμήτορα του Yale School of Management. Ο Steve Jobs τον επέλεξε όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, το 2008, και παραμένει επικεφαλής της προσπάθειας.

«Θα χρειαστούν αμέτρητες επαναλήψεις μέχρι κάποιος να καταφέρει να μεταφέρει με τον πιο απλό, συνοπτικό και κατανοητό τρόπο το μήνυμα, και αυτό είναι αλήθεια στην Apple και σε ό,τι κάνουμε», δήλωνουν επικεφαλής της εταιρείας.

Η κύρια επιδίωξη της Apple γίνεται αντιληπτή παρακολουθώντας την εξέλιξη του σχεδιασμόπυ και των λειτουργιών του ποντικιού της εταιρείας.

4203965136_285096c091_o

Το θέμα με την αφαίρεση είναι ότι είναι απίστευτα δύσκολη, δεδομένου ότι απαιτεί  βαθειά κατανόηση των βασικών αρχών του τι συμβαίνει, τι είναι και τι θέλουμε να πετύχουμε. Είναι χρήσιμο να εξετάσει κανείς την αφαίρεση ως εργαλείο για την κατανόηση. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστημονικές θεωρίες – όπως εκείνες που έχουν κάνει τους Albert Einstein και Stephen Hawking αθάνατους – οδηγούν σε αφαιρέσεις.

Ο Πικάσο ξεκίνησε τη γνωστή σειρά των Ταύρων του με μία ρεαλιστική εικόνα ενός ταύρου, στη συνέχεια, άρχισε να ενδιαφέρεται για τα επίπεδα καθορίζοντας τη μορφή του ταύρου. Αλλά, όπως πειραματίστηκε με τα επίπεδα αυτά, κατάλαβε ότι αυτό που τους ορίζει ήταν οι γωνίες τους, οι οποίες στη συνέχεια μειώνονται σε απλές γραμμές. Τέλος, ο ίδιος κατάργησε τις περισσότερες από αυτές τις γραμμές, αφήνοντας ένα καθαρό περίγραμμα που εξακολουθεί να μεταφέρει την ουσία… ότι πρόκειται δηλαδή για τάυρο.

Ο Πικάσο είπε περίπου τα ίδια με δικά του λόγια :Για να καταλήξεις σε αφαίρεση, είναι πάντα απαραίτητο να αρχίσεις με την απτή πραγματικότητα… Θα πρέπει πάντα να αρχίζεις με κάτι. Στη συνέχεια μπορείτε να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη της πραγματικότητας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, έτσι κι αλλιώς, επειδή η ιδέα του αντικειμένου θα έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της.

 

Υπάρχει μία λέξη για τη διαδικασία: αφαίρεση

Αυτή την καθοδήγηση προς την απλότητα ζωντανεύει η Apple.

Η στάση της εταιρείας προς την απλότητα είναι μέρος αυτού που επέτρεψε να κάνει την τεχνολογία της ελκυστική για τους ανθρώπους.

Σε ένα άλλο μάθημα «Τι κάνει την Apple, Apple», που παραδίδεται κατά καιρούς, έδειξαν μία διαφάνεια του τηλεχειριστηρίου για το Google TV.

Το τηλεχειριστήριο διαθέτει 78 πλήκτρα. Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτής εμφανίζεται με μία φωτογραφία του τηλεχειριστήριου της τηλεόρασης της Apple, ένα λεπτό κομμάτι μετάλλου με μόλις τρία κουμπιά.

Πώς οι σχεδιαστές της Apple κατέληξαν στα τρία κουμπιά;

Ξεκίνησαν με μία ιδέα, και την επεξεργαστήκαν μέχρι να έχουν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν. Τρία κουμπιά. Ένα κουμπί για να παίξετε και να διακόψετε ένα βίντεο, ένα κουμπί για να επιλέξετε κάτι για να το παρακολουθήσετε και ένα άλλο για να μεταβείτε στο κύριο μενού.

Ο Steve Jobs είχε πεί… «Τα μότο μου – εστίαση και απλότητα. Το απλό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το πολύπλοκο. Θα πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να καθαρίσετε τη σκέψη σας, να την απλοποιήσετε. Αλλά αξίζει τον κόπο στο τέλος επειδή μόλις φτάσετε εκεί, μπορείτε να μετακινήσετε βουνά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman