ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σώματα χωρίς αύριο

Tweet
Share
Tweet
Share

Περιμένουν για ώρες στην ουρά για να βάλουν στο στόμα τους μια μπουκιά ψωμί, ενώ κοιμούνται σε άθλιες συνθήκες. Πρόκειται για κορίτσια που δεν έχουν περάσει την πόρτα της ενηλικίωσης, για κοπέλες με νεογέννητα μωρά που ζουν χρόνια περιμένοντας το τέλος της ζωής τους. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Sadegh Souri αποκαλύπτουν μια άλλη πραγματικότητα.

Κάθε εικόνα φέρνει στο φως και μια διαφορετική ιστορία πόνου και αδικίας για τα κορίτσια εκείνα που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν, που η δικαιοσύνη του Ιράν φάνηκε σκληρή ή και ανύπαρκτη απέναντι τους. Δεκάδες από αυτά έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή για εγκλήματα όπως φόνοι, εμπόριο ναρκωτικών αλλά και ληστείες.

Η Mahsa είναι 17 χρονών και ήταν ερωτευμένη με κάποιον, με τον οποίο ο πατέρας της δεν ήθελε να παντρευτεί. Μια μέρα σε έναν έντονο καβγά με τον πατέρα της τον δολοφόνησε με μαχαίρι. Ο αδερφός της Mahsa απαίτησε θανατική ποινή για την αδερφή του.

irna

Να σημειωθεί πως το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τις θανατικές εκτελέσεις έπειτα από δίκες κατά τις οποίες η απόφαση βγήκε μετά από ομολογία της κατηγορούμενης για βασανιστήρια.

Η Ζahra παντρεύτηκε στα 14 και απέκτησε δύο μωρά. Τώρα είναι 17 χρονών και βρίσκεται στη φυλακή για κλοπή κινητών και είναι η τρίτη φορά που καταδικάζεται για το ίδιο έγκλημα.

iran 3

Tα κορίτσια που καταδικάζονται σε θανατική ποινή μένουν έγκλειστα μέχρι τα 18 τους και τότε συνήθως θανατώνονται. Όσες είναι έγκυες κατά την καταδίκη τους έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τα νεογέννητα τους μέχρι να κλείσουν το δεύτερο έτος. Η ζωή στις φυλακές ωστόσο είναι το ίδιο σκληρή και για αυτές. Πολλές φορές είναι αναγκασμένες να περιμένουν ώρες στην ουρά μέχρι να φάνε, έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν στην αυλή μόνο μία ώρα το πρωί και άλλη μια το απόγευμα και είναι υποχρεωμένες να προσεύχονται καθημερινά για τη συγχώρεση τους.

Η Shaqayeq, 15 ετών, βρίσκεται στη φυλακή ήδη έναν χρόνο με την κατηγορία ένοπλης ληστείας. Η θανατική της καταδίκη θα πραγματοποιηθεί όταν φτάσει στο 18ο έτος της. Στη φωτογραφία είναι με τη γιαγιά της, που την επισκέφθηκε μετά από έναν χρόνο από την ημέρα που φυλακίστηκε.

iran 4

Στο Ιράν το μεγαλύτερο ποσοστότων θανατικών ποινών είναι για εγκλήματα όπως η κατοχή και η εμπορία ναρκωτικών καθώς και για άλλα αδικήματα, που στις περισσότερες χώρες δεν θεωρούνται τόσο σοβαρά.

Ο φωτογράφος Sadegh Souri ζει στην Τεχεράνη και στόχος του είναι να παρουσιάσει τις κακές συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές στο Ιράν.

Η Nazanin είναι 16 ετών και συλλήφθηκε πριν από περίπου έξι μήνες για κατοχή 621 γραμμαρίων κοκαΐνης. Το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη την ετυμηγορία.

iran 5

Η Mahshid είναι 15 χρονών και έχει καταδικαστεί για εξωσυζυγική σχέση και για κατοχή ναρκωτικών. Οι γονείς της βρίσκονται επίσης στη φυλακή για κατοχή και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Θα αφεθεί ελεύθερη σε 8 μήνες. 

iran 6

Η Khatereh στα 13 της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της επειδή τη βίαζε ο θείος της επανειλλημένα. Μετά από μια εβδομάδα αφότου το είχε σκάσει, δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα νεαρών σε ένα πάρκο. Βρέθηκε από τους αστυνομικούς πληγωμένη στο δρόμο και αφού ανάρρωσε μεταφέρθηκε στο Κέντρο Ανηλίκων.

iran 7

Η Sowgand είναι 16 χρονών και βρέθηκαν στην κατοχή της 250 γραμμάρια όπιο, 30 γραμμάρια κοκαΐνη και 20 ηρωίνη. Βρίσκεται ήδη ένα χρόνο στη φυλακή και δεν έχει δεχθεί καμία επίσκεψη από την οικογένεια της.

iran 8

iran 9

iran 11

iran 12

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman