ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η γυναίκα που διέσχισε το κανάλι της Μάγχης σε χρόνο ρεκόρ

Tweet
Share
Tweet
Share

Γεννημένη στο Μανχάταν το 1906, η Gertrude Ederle έμαθε να κολυμπά στην ηλικία των 9 ετών κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο New Jersey. Mέχρι την ηλικία των 15 είχε γίνει μια κορυφαία κολυμβήτρια. Εξαιτίας της λατρείας της για το άθλημα, εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε την εκπαίδευση στο Σύλλογο Κολύμβησης Γυναικών. Σύντομα κατέγραψε τα πρώτα της ρεκόρ, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924 κατάφερε να κερδίσει δύο χάλκινα μετάλλια καθώς και ένα χρυσό στο ελεύθερο.

Παρά τη νίκη της, η απογοήτευσή της για τoχάλκινο μετάλλιο ήταν εμφανής. Για το λόγο αυτό έθεσε τον πήχη πιο ψηλά. Τον επόμενο χρόνο κολύμπησε από το Battery Park στη μέση του Μανχάταν μέχρι το Sandy Hook στο New Jersey. Πρόκειται για μια απόσταση 22 μιλίων, την οποία κατάφερε να διανύσει σε διάστημα 7 ωρών και 11 λεπτών. Η Ederle σημείωσε ρεκόρ το οποίο κανείς δεν κατάφερε να ξεπεράσει για τα επόμενα 81 χρόνια. Η επόμενη πρόκληση θα ήταν ακόμα πιο μεγάλη.

ederle 2

Στις 18 Αυγούστου του 1925 αποπειράθηκε να διασχίσει το κανάλι της Μάγχης ενώ δίπλα της σε μια βάρκα βρισκόταν ο προπονητής της, Jabez Wolffe. Επτά μίλια από το σημείο εκκίνησης ο προπονητής έδωσε εντολή η κολυμβήτρια να βγει από το νερό, καθώς φοβόταν πως θα εξαντλούταν. Η νεαρή αθλήτρια έγινε έξαλλη και απέλυσε χωρίς δεύτερη σκέψη τον Wolffe. Έτσι προσέλαβε τον Bill Burgess ο οποίος με επιτυχία είχε διασχίσει το κανάλι μια δεκαετία πριν.

ederle 3

Ένα περίπου χρόνο μετά την πρώτη απόπειρα, το πρωί της 6ης Αυγούστου του 1926 στάθηκε στην παραλία Cape Gris-Nez της Γαλλίας και αφού άλειψε το κορμί της με λάδι και βαζελίνη προκειμένου να προστατευτεί από το κρύο νερό και τις μέδουσες, εξοπλίστηκε κατάλληλα και ξεκίνησε εκ νέου τη διαδρομή.

Σύντομα ένας νοτιοδυτικός ισχυρός άνεμος δημιούργησε κύμα που δυσκόλεψε το έργο της Ederle. H παλίρροια την έσπρωχνε προς το βορρά, αλλά εκείνη συνέχιζε σταθερά να κολυμπά. Έπειτα από ώρες κολύμβησης, αντίκρισε από μακριά το στόχο της.

ederle 4

Όταν οι κάτοικοι της ακτής την αντίκρισαν από μακριά, για να τη βοηθήσουν, συνέλεξαν ότι υλικά είχαν και άναψαν μια φωτιά η οποία θα λειτουργούσε σαν φάρος για την αγωνίστρια. Λίγο πριν η ίδια τερματίσει, ο κόσμος συγκεντρώθηκε για να την καλωσορίσει φωνάζοντας της συνθήματα για να μην το βάλει κάτω. Οι φωνές των ανθρώπων ήταν τόσο δυνατές που της έδιναν δύναμη να διεκπεραιώσει την αποστολή που είχε αναθέσει στον εαυτό της. Η Ederle τερμάτισε. Στην ηλικία των 19 ετών είχε καταφέρει να διασχίσει τη Μάγχη, ένα κανάλι 21 μιλίων, σε 14 ώρες και 44 λεπτά, ανατρέποντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγράψει ένας άνδρας.

ederle 5

ederle 6

ederle 7

ederle 8

ederle 10

ederle 11

ederle 13

ederle 14

ederly 15

ederly 16 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman