ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Βενετία της…

Tweet
Share
Tweet
Share

Στο άκουσμα της λέξης κανάλι, αυτομάτως, σκεφτόμαστε την Βενετία. Όμως στον κόσμο υπάρχουν δεκάδες άλλες πόλεις με κανάλια, εξίσου όμορφες, με τη δική τους γοητεία και ιστορία, που αδίκως αναφέρονται με το παρατσούκλι “ η Βενετία της…”. Παραθέτουμε 10 από αυτές με το όνομά τους.

1. Μπρυζ, Βέλγιο

Η Μπρυζ (Bruges) είναι πόλη στη Φλάνδρα (Vlaanderen)  του Βελγίου. Είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Δυτική Φλάνδρα. Το 2002 ορίστηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ενώ
το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Η οικονομική της σημασία είναι υψηλή, λόγω του λιμένα της και, κάποτε, ήταν η κορυφαία εμπορική πόλη του κόσμου.
Χαρακτηρίζεται ως "Βενετία του Βορρά".

br1

br2

2. Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο Α' το 1703 ως το παράθυρο της Ρωσίας στην Ευρώπη.Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας μετά την πρωτεύουσα Μόσχα.Το όνομα της πόλης παρακολουθεί τις κατά καιρούς πολιτικές εξελίξεις. Ιδρύθηκε ως Πετερμπούργκ (Πετρούπολη), όμως το 1914 μετονομάστηκε σε Πετρογκράντ, διότι το Πετερμπούργκ θύμιζε γερμανικά και οι Γερμανοί ήταν τότε αντίπαλοι των Ρώσων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το θάνατο του Βλαντίμιρ Λένιν και έως το 1991 ονομαζόταν Λένινγκραντ. Η UNESCO έχει ανακηρύξει ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο ποταμός Νέβας και τα πολυάριθμα κανάλια που τη διαρρέουν,της δίνουν το προσωνύμιο «Βενετία του Βορρά» ή «Πόλη των 300 γεφυρών» (στην πραγματικότητα έχει πάνω από οκτακόσιες).

pt1

pt2

3. Μπέρμιγχαμ, Μεγάλη Βρετανία

Το Μπέρμιγχαμ έγινε γνωστό σαν "θερμοκήπιο" της Βιομηχανικής Επανάστασης στη Μεγάλη Βρετανία, λέγεται ότι υπήρξε η γενέθλιος πόλη των πυρηνικών όπλων, καθώς μεγάλο τμήμα της έρευνας για πυρηνικό εξοπλισμό διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ κατά τη δεκαετία του '40. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς. Το κέντρο της πόλης επανοικοδομήθηκε στις δεκαετίες του '50 και του '60 με πολλά κτίρια, που στέγαζαν γραφεία, οδικές δακτυλίους και υπόγειους δρόμους, με αποτέλεσμα το Μπέρμιγχαμ να αποκτήσει τη φήμη της "άσχημης πόλης" και να περιγράφεται συχνά ως "ζούγκλα του μπετόν".
Στις τελευταίες δεκαετίες το Μπέρμιγχαμ άλλαξε πρόσωπο, καθώς στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκαν κι αναπαλαιώθηκαν δρόμοι, κτίρια και κανάλια, ενώ κατεδαφίστηκε και επανασχεδιάστηκε η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο Bull Ring.

m1

m2

4. Σουτσόου, Κίνα

Με πάνω από 2.500 χρόνια ιστορίας, η πόλη Σουτσόου (Suzhou) της επαρχίας Τσιανγκσού (Jiangsu) βρίσκεται βορειοδυτικά της Σαγκάης και αποτελεί σημαντικό οικονομικό κέντρο και κομβικό σημείο του εμπορίου. Τα κανάλια της πόλης, οι πέτρινες γέφυρες, οι παγόδες και οι αριστοτεχνικά σχεδιασμένοι κήποι, οι οποίοι προστέθηκαν στο κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 1997 και το 2000,  την καθιστούν έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Κίνας που συχνά αναφέρεται ως "Η Βενετία της Ανατολής" ή "Η Βενετία της Κίνας"

.1

12

5. Αμβούργο, Γερμανία

Το Αμβούργο αποτελεί οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο ολόκληρης της Βόρειας Γερμανίας. Έχει 2.302 γέφυρες, περισσότερες από όσες η Βενετία και το Άμστερνταμ μαζί. Είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Παρ' όλο που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το Αμβούργο δεν είναι παραθαλάσσιο. Το διασχίζει ο ποταμός Έλβας, ο οποίος μετά από 80 χιλιόμετρα εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα.

hamburg1

hamburg2

6. Σριναγκάρ, Ινδία

Η Σριναγκάρ είναι η θερινή πρωτεύουσα της ινδικής ομόσπονδης πολιτείας Γιαμού και Κασμίρ. Η πόλη είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.600 περίπου μέτρων, στις όχθες του Υδάσπη (σήμερα Τζελάμ), ενός παραπόταμου του Ινδού, και της λίμνης Νταλ. Η πόλη είναι διάσημη για τους κήπους, τις λίμνες και τα καραβόσπιτα. Το όνομα Σριναγκάρ προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις σρι και ναγκάρ, οι οποίες μαζί σημαίνουν «πόλη της αφθονίας και του πλούτου».

sr1

sr2

7. Χόι Αν, Βιετνάμ

Η αρχαία πόλη Χόι Αν βρίσκεται στο κεντρικό Βιετνάμ και είναι αναγνωρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
Τα κτίριά της και η ρυμοτομία της, με εγχώριες και ξένες επιρροές, διατηρήθηκαν αναλλοίωτα εδώ και 150 χρόνια, αφού η πόλη έμεινε ανέγγιχτη από τον πόλεμο του Βιετνάμ και αποτελούν ζωντανά μνημεία αρχιτεκτονικής των 17ου-19ου αιώνα.

xo1

xo2

8. Τίγκρε, Αργεντινή

Η πόλη Τίγκρε (Tigre) αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της Αργεντινής και βρίσκεται κοντά στο Μπουένος Άιρες, στο Δέλτα του ποταμού Παρανά. Ιδρύθηκε το 1820, μετά από πλημμύρες που είχαν καταστρέψει άλλους οικισμούς της περιοχής.

arg1

arg2

9. Ανεσί, Γαλλία

Η πόλη Ανεσί (Annecy), γνωστή και ως η “Βενετία των Άλπεων”, βρίσκεται βρίσκεται στους πρόποδες των Γαλλικών Άλπεων στο σταυροδρόμι της Γαλλίας με την Ιταλία και την Ελβετία χτισμένη στις όχθες της ομώνυμης λίμνης που είναι γνωστή ως "η καθαρότερη λίμνη της Ευρώπης", λόγω των περιβαντολλογικών κανόνων που θεσπίστηκαν στην δεκαετία του 1960.

fr1

fr2

10. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Η Μπανγκόκ, πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, είναι η μεγαλύτερη πόλη στην αριστερή όχθη του ποταμού Μενάμ, στις εκβολές του στον κόλπο του Σιάμ.
Πολλές διώρυγες και παραπόταμοι διασχίζουν την πόλη και τη χωρίζουν σε μικρά νησιά, γι' αυτό την ονόμασαν «Βενετία της Ανατολής». Κατά μήκος της όχθης υπάρχει ολόκληρη πλωτή πόλη από πλοιάρια και σχεδίες που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι αλλά και οι μικροπωλητές της διάσημης πλωτής αγοράς της Μπανκόγκ.

bg1

bg2

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman