ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η τελετουργία των κόμικς

Tweet
Share
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Image 8
Image 9
Image 10
Tweet
Share

Βαδίζοντας στην οδό Μασσαλίας το απόγευμα της Κυριακής, οι φωνές που ηχούσαν ως τους δίπλα δρόμους προϊδέαζαν για το μεγάλο γεγονός. Έχοντας πια φτάσει στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, συνειδητοποιούσε κανείς το μέγεθος της δυναμικής των κόμικς στην Αθήνα. Το πλήθος του κόσμου που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το μεγάλο κτίριο, προκειμένου να θαυμάσει από κοντά την τέχνη των μεγαλύτερων δημιουργών και να αγοράσει συλλεκτικά τεύχη, έκανε κυριολεκτικά το μάτι να χάνεται. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της πρωτεύουσας το Comicdom Con Athens, το οποίο φέτος κλείνει δέκα χρόνια πετυχημένης διαδρομής. Το Penna ήταν εκεί.

Εντός της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης οι λάτρεις των κόμικς ήταν ακόμα πιο πολλοί. Χαμόγελα, συζητήσεις, άνθρωποι με φωτογραφικές μηχανές στα χέρια βρίσκονταν όλοι εκεί. Γιατί τα κόμικς προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού τόσο πολύ; «Δεν είναι μόνο το χιούμορ που τραβά τους συλλέκτες στα κόμικς. Είναι ότι πολλά προβάλλουν και τη σημερινή πραγματικότητα, προβληματίζοντας με τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα. Τα κόμικς παράλληλα είναι ένας τρόπος για τους μικρότερους να εξοικειωθούν με το διάβασμα το οποίο συνδυάζεται με την ψυχαγωγία. Έρχομαι στο φεστιβάλ κάθε χρόνο και κάθε φορά είναι και καλύτερο. Ξεκίνησα τη συλλογή μου στην ηλικία των 12 περίπου ετών, όταν πια συνειδητοποίησα πως τα τεύχη που είχα στο σπίτι δεν έπρεπε να πάνε χαμένα», σχολιάζει ο 21χρονος Πάνος, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η συλλογή κόμικς δεν είναι απλά μια ασχολία, είναι ολόκληρη τελετουργία

Η Ευτυχία από την άλλη, η οποία λατρεύει την τέχνη των κόμικς από μικρή, μιλώντας στο Penna, εξηγεί πως το μυστήριο τους μπορεί να κατανοηθεί μόνο από κάποιον που διαβάζει συστηματικά. Για τους συλλέκτες δεν πρόκειται απλά για μια ασχολία προκειμένου να περνούν ευχάριστα την ώρα τους, αλλά για μια ολόκληρη τελετουργία. Το έντυπο που θα αγοραστεί έχει μελετηθεί καλά. Για την ιστορία του, τους ήρωες του, την ποιότητά του και γι’ αυτό που έχει να προσφέρει. Το Comicdom Con Athens αποτελεί πλέον θεσμό και είναι απαραίτητο από την επόμενη χρονιά να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο χώρο, καθώς ο κόσμος που έρχεται είναι πολύς. «Δεν είναι τυχαίο ότι ο Milo Manara έχει δηλώσει πως έχει επισκεφθεί πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, όμως τα φεστιβάλ που θέλει να πηγαίνει είναι ακριβώς σαν το Comicdom Con Athens», συμπληρώνει η Ευτυχία.

Oι επισκέπτες που βρέθηκαν στην οδό Μασσαλίας με υπομονή περίμεναν στην ουρά για να ζητήσουν πληροφορίες για τον δικό τους αγαπημένο καλλιτέχνη, να μπουν στην αίθουσα που ήθελαν, να μιλήσουν με τους δημιουργούς, να περιμένουν στο ταμείο για την αγορά. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης κατάλληλα ενημερωμένοι παρείχαν στο κοινό κάθε απαραίτητη πληροφορία, ενώ κερνούσαν τους επισκέπτες σοκολατάκια και άλλα γλυκίσματα.

 Για τους συλλέκτες δεν πρόκειται απλά για μια ασχολία προκειμένου να περνούν ευχάριστα την ώρα τους, αλλά για μια ολόκληρη τελετουργία    

Οι κομίστες, καθισμένοι στους ειδικά διαμορφωμένους πάγκους, υπέγραφαν τα έργα τους, ενώ ζωγράφιζαν πάνω σε αυτά αν ο αγοραστής τους το ζητούσε. Στον τρίτο και τέταρτο όροφο του κτιρίου μπορούσες να δεις μια σειρά εξαιρετικών εκθέσεων, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων δημιουργών αλλά και σχετικά αξεσουάρ που προσέλκυαν τους συλλέκτες. Πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να κάνουν δικά τους συγκεκριμένα τεύχη αλλά και αυτοί που αγόρασαν κάποιο αντικείμενο για να στολίσουν το σπίτι τους. Νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτεροι που από μικροί ξεφύλλιζαν κόμικς, παιδιά με τους γονείς τους, όλοι έδωσαν το παρών στο μεγάλο ραντεβού. Χρώματα, σχέδια και πάνελ, λέξεις που φώναζαν μέσα από τα "μπαλόνια". Πολλοί ήταν αυτοί που φορούσαν μπλούζες με υπερήρωες για να τιμήσουν τις μορφές τους. Τόσο οι συλλέκτες όσο και ο απλός κόσμος που μετέβησαν στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, αποχαιρέτισαν τους δημιουργούς και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη μεγάλη συνάντηση του 2016. Μέχρι τότε... καλή ανάγνωση!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman