ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί οι γυναίκες δεν ασχολούνται με τους υπολογιστές;

Tweet
Share
Tweet
Share

Για πολλά χρόνια το «ασθενές» φύλο ασχολούνταν συστηματικά με την επιστήμη των υπολογιστών, μετά το 1984 αυτό όμως άλλαξε. Με σταθερά βήματα οι γυναίκες αποστασιοποιήθηκαν από το συγκεκριμένο κλάδο και μάλιστα με τρόπο περίεργο.

Οι Caitlin Kenney και Steve Henn ξετυλίγουν το μυστήριο της περίεργης αυτής αλλαγής στο σταθμό NPR και την εκπομπή Planet Money, σημειώνοντας πως τα έμφυλα στερεότυπα- ιδιαίτερα όσα στοχεύουν στα παιδικά παιχνίδια και τη διαφημιστική τους προώθηση- μπορεί να έχουν απρόσμενες συνέπειες.

Στις αρχές των ‘80s για πρώτη φορά αναδεικνύονται τα κομπιούτερ ως εξαρτήματα αποκλειστικά για τα αγόρια. Εξάλλου οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που κυκλοφόρησαν για ιδιωτική χρήση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από απλές παιχνιδομηχανές, ενώ οι ενδιαφερόμενοι ήταν κυρίως άνδρες. Την ίδια περίοδο οι ταινίες και τα video games διαβεβαίωναν πως οι υπολογιστές ήταν προνόμιο κυρίως των αγοριών.

Mέχρι το 1984 η πρώτη γενιά μαθητών που είχαν στο σπίτι τους H/Y μπήκε στο κολέγιο. Σύμφωνα με τις έρευνες της εποχής, οι γονείς ήταν πολύ πιο πιθανό να αγοράσουν υπολογιστή στο παιδί τους αν ήταν αγόρι. Πολλές κοπέλες τότε ανακάλυψαν πως ήταν πολύ πιο πίσω από τους συμφοιτητές τους στο συγκεκριμένο θέμα και εξαιτίας αυτής της απογοήτευσης άφησαν την επιστήμη των υπολογιστών για τους άνδρες.

Σήμερα η απόκτηση πτυχίου στην επιστήμη των υπολογιστών καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες έμφυλες διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα πανεπιστήμια –όπως τα Carnegie Mellon University και Harvey Mudd College- προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman