ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ιδού τα απλά μυστικά της ευτυχίας

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ο Robert Waldinger, κλινικός καθηγητής της ψυχιατρικής στο Harvard Medical School, είναι ο τέταρτος κατά σειρά διευθυντής μίας πολυετούς μελέτης 77 χρόνων με θέμα «Ανάπτυξη Ενηλίκων».

Ο ίδιος, έχει απορρίψει την ιδέα ότι ο πλούτος, η φήμη και η επιτυχία αρκούν για μια «καλή ζωή». Τουναντίον, υποστηρίζει ότι οι ισχυρές σχέσεις είναι το μυστικό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και υγιείς.

Πρωτοφανής στα επιστημονικά χρονικά

Η μελέτη ξεκίνησε το 1938 με τη συμμετοχή 724 ανδρών που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. 

Το πρώτο γκρουπ αποτελούνταν από 268 άντρες οι οποίοι φοιτούσαν στο δεύτερο έτος της σχολής τους, στο Χάρβαρντ και πολέμησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η άλλη ομάδα αποτελούνταν από 456 αγόρια ηλικίας 12 - 16 ετών, που ζούσαν σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Βοστώνης το 1930. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως πολλά από αυτά τα παιδιά ζούσαν σε οικήματα χωρίς τρεχούμενο νερό.

Στην αρχή της μελέτης, οι άνδρες υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και οι γονείς τους πέρασαν από συνέντευξη για να δώσουν στους ερευνητές μια καλή εικόνα για τη ζωή τους. 

Κάθε δύο χρόνια γινόταν μία επισκόπηση της ζωής τους όπου οι ερευνητές κατέγραφαν τη στάση τους απέναντι στην δουλειά τους και την οικογενειακή τους ζωή. Κάθε πέντε χρόνια μάλιστα υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις. Περίπου 25 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας οι 60 από τους 724 άντρες είναι ακόμη ζωντανοί και συνεχίζουν να δίνουν πληροφορίες για τη ζωή τους. 

Ο καθηγητής Waldinger σε σχετική ομιλία του, παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η έρευνα έδειξε τρία πράγματα για τη ζωή και την ευτυχία, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ποιοτικών  σχέσεων.

«Πήραμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από αυτή τη μελέτη που κράτησε 75χρόνια: Οι καλές σχέσεις μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς».

Η μοναξιά δεν υποφέρεται

Ο Καθηγητής Waldinger υποστήριξε ότι οι κοινωνικές επαφές είναι ευεργετικές για την υγεία, και προειδοποίησε ότι η μοναξιά μπορεί να σκοτώσει. Οι άνθρωποι με περισσότερες κοινωνικές συνδέσεις είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς σωματικά, και τείνουν να ζουν περισσότερο. 

Δώστε βάση στην ποιότητα των σχέσεων

Ο καθηγητής συμπεραίνει μεν πως η μοναξιά είναι επιβλαβής για την υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το να περιτριγυρίζεσαι απλά από ανθρώπους βοηθάει ιδιαίτερα.  

«Ξέρουμε ότι μπορεί να νιώθει μοναξιά μέσα στο πλήθος, μοναξιά σε ένα γάμο», τονίζει ο καθηγητής. 

Στην πραγματικότητα ένας γάμος που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις μπορεί να αποδειχθεί κακός για την υγεία και είναι προτιμότερο ένα διαζύγιο. 

Οι δυνατές σχέσεις ευεργετούν μυαλό και κορμί 

Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι μπορούν να υπολογίζουν σε ένα άλλο πρόσωπο όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα έχουν καλύτερη μνήμη, κατέληξε η έρευνα. Ο επιστήμονας αναγνώρισε πως η δημιουργία τέτοιων σχέσεων δεν είναι ένα εύκολο πράγμα αλλά αποτέλεσμα επίμονης και συστηματικής δουλειάς. Η διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων ή η συμφιλίωση με ένα αποξενωμένο μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.