ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η όμορφη μυρωδιά σας δεν οφείλεται στην καθαριότητα

Tweet
Share
Tweet
Share

Όλοι θα έχετε συνειδητοποιήσει ή τουλάχιστον μυρίσει πως όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε την ίδια μυρωδιά. Κι αν νομίζετε πως είναι μόνο θέμα μπάνιου, κολώνιας ή γενικά σαπουνιών, κάνετε λάθος. Σαφώς και το τακτικό μπάνιο βοηθά στο να μυρίζουμε ωραία, όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έπειτα από ώρες μακριά από το ντους αποπνέουν φρέσκια μυρωδιά. Μια νέα μελέτη, η οποία αποδεικνύει πως οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν τη φυσική μυρωδιά του σώματος μας ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Υπάρχουν τροφές που σχεδόν εξαφανίζουν την οσμή ιδρώτα, ακόμη και τα κατάλοιπα της ρύπανσης σε σώμα και μαλλιά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες κοινωνικοποίησης του ατόμου, καθαρά λόγω χημείας.  

Την έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του δόκτωρος Ian Stephen από το Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ. Σύμφωνα με τα πορίσματα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά μυρίζουν καλύτερα από όσους δεν το κάνουν. Η επιστημονική ομάδα προκειμένου να αποδείξει τον ισχυρισμό της συνέλεξε ιδρώτα από 43 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι πρώτα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε το είδος της διατροφής τους και τα τρόφιμα που κατανάλωναν συχνότερα σε σχέση με άλλα. Στην έρευνά του ο Stephen αποφάσισε να συμπεριλάβει μόνο άνδρες, ακριβώς επειδή ο ανδρικός ιδρώτας και η ανδρική μυρωδιά εν γένει είναι πιο έντονη από αυτή των γυναικών, λόγω ορμονών.  

Στη συνέχεια, τα δείγματα δόθηκαν σε εννέα γυναίκες που συμμετείχαν στο δεύτερο στάδιο της έρευνας και προκειμένου να απαντήσουν ποιες μυρωδιές έβρισκαν ευχάριστες, ποιες αφόρητες και ποιες προειδοποιούσαν για το ότι κάτι μπορεί να μην πήγαινε καλά με την υγεία του ιδιοκτήτη του ιδρώτα.

Ειδικά το τελευταίο βασίζεται σε δεκάδες άλλες έρευνες προηγούμενων ετών που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες επιλέγουν σύντροφο –και δη πατέρα- και βάσει της μυρωδιάς, η οποία «προειδοποιεί» για προβλήματα υγείας, γονιμότητας, κ.λπ.  

 

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν φρούτα μυρίζουν πιο όμορφα 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό. Οι άνδρες σε ένα 60% πέρασαν το τεστ της οσμής αφού έτρωγαν συχνά φρούτα και λαχανικά, τα οποία «καθάριζαν» τον οργανισμό από τοξίνες και κατάλοιπα άλλων τροφών –υδατανθράκων, κυρίως – ενώ αρωματίζουν φυσικά το ανθρώπινο σώμα από μέσα προς τα έξω. Σε αντίθεση, άτομα που συνήθιζαν να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες από το επιτρεπτό και λιγότερη πρωτεΐνη, εμφάνιζαν βαριά, απωθητική μυρωδιά, ενώ βάσει των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο εμφάνιζαν, επίσης, πρώιμα, προβλήματα υγείας (αυξημένη αρτηριακή πίεση, προδιάθεση για σάκχαρο ή και υψηλές τιμές σακχάρου, οδοντικά προβλήματα, κ.λπ).  

smell2

Η τρίτη φάση της έρευνας είχε να κάνει με τα επίπεδα κοινωνικοποίησης των ατόμων που έλαβαν μέρος σ' αυτήν και με ερωτήσεις που αξιολογούσαν το πώς οι ίδιοι αισθάνονταν από τον βαθμό επικοινωνίας τους με τον κοινωνικό περίγυρο, με τους συντρόφους, τους φίλους και τους συνεργάτες. Και πάλι, πιο ικανοποιημένοι από την επικοινωνία τους με γνώριμους, όσο και με άγνωστους, εμφανίζονταν εκείνοι που είχαν περάσει το τεστ της μυρωδιάς και δήλωναν λάτρεις των φρούτων και λαχανικών, ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία εμφάνιζε και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στην επικοινωνία με το αντίθετο φύλο, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.  Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό άρθρο του Medical Daily, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τα αποτελέσματα της έρευνας, υπάρχουν τουλάχιστον 9 τροφές που αλλοιώνουν σοβαρά τη φυσική μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος, μεταξύ των οποίων, οτιδήποτε έχει παρασκευαστεί με καρυκεύματα (κάρι, κύμινο, κ.λπ), αλκοόλ, σπαράγγια, κόκκινο κρέας, σκόρδο και κρεμμύδι και οτιδήποτε προ-μαγειρεμένο και με συντηρητικά...  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman