ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι ερεθίζει τα μάτια στην πισίνα; Πάντως το χλώριο δεν είναι.

Tweet
Share
Tweet
Share

Απολαμβάνετε τον ήλιο σε μια ξαπλώστρα δίπλα στην πισίνα. Πίνετε το κοκτέιλ σας και ξαφνικά η θερμοκρασία ανεβαίνει δυσάρεστα. Κάνετε μια βουτιά για να δροσιστείτε. Σας αρέσει. Κολυμπάτε και λίγο. Τσαλαβουτάτε στα νερά. Η ευχάριστη θερμοκρασία και η υγρή αίσθηση σας κρατάει μέσα στην πισίνα. Μέχρι που σιγά σιγά, αρχίζουν και καίνε τα μάτια, κοκκινίζουν. Η παραμονή στην πισίνα, παύει να είναιευχάριστη. «Το τίμημα του να κολυμπάω σε καθαρή πισίνα με χλώριο» σκέφτεστε. Κι όμως κάνετε λάθος. Νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να καταρρίψει το μύθο – όπως υποστηρίζει – που θέλει τον ερεθισμό στα μάτια να προέρχεται από το χλώριο στην πισίνα.

poolnext

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του CDC “Centers for Disease Control” (Κέντρο Λοιμώξεων) δεν είναι το χλώριο που προκαλεί το κάψιμο στα μάτια αλλά όλα εκείνα που πρέπει να καταπολεμήσει το χλώριο. Δηλαδή τα ούρα, ο ιδρώτας ακόμα και τα μικρόβια που προέρχονται από τη διάρροια είναι αυτά που προκαλούν την ενοχλητική αίσθηση στα μάτια και όχι το ίδιο το καθαριστικό.

«Το χλώριο κολλάει πάνω σε όλες τις ουσίες προσπαθώντας να τις εξουδετερώσει και αυτό είναι που προκαλεί τον ερεθισμό στα μάτια. Αυτή η χημική ένωση του χλωρίου με τα ούρα, τα μικρόβια, τον ιδρώτα κτλ.» εξηγεί ο δρ. Michael Beach με το κατάλληλο όνομα (Beach=Θάλασσα) από το CDC. Ο ίδιος ακριβώς παράγον είναι αυτός που προκαλεί τον ενοχλητικό ξερόβηχα μετά τη βουτιά στην πισίνα. Πρακτικά πρόκειται για ούρα που βρέθηκαν στους πνεύμονες.

«Το χλώριο σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια όπως το E.Coli σε λιγότερο από ένα λεπτό, χρειάζεται τουλάχιστον 16 λεπτά για να εξοντώσει την Ηπατίτιδα Α, ενώ το παράσιτο Cryptosporidium μπορεί να επιβιώσει μέσα στην πισίνα ακόμη και για δέκα ημέρες», προσθέτει ο Beach.

Όσοι έχουν διάρροια δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα παραπάνω, από μια απλή βουτιά στην πισίνα για να εξαπλώσουν την ασθένεια, γιατί το σώμα τους φέρει και διατηρεί τα μικρόβια που προκάλεσαν τη διάρροια. «Υπάρχει ένα νέο παράσιτο το οποίο είναι ανθεκτικό στη χλωρίνη» εξηγεί ο Beach. «Σε πρώτη φάση πρέπει να κρατήσουμε αυτό το βακτήριο έξω από την πισίνα» συμπληρώνει ο Beach που κάνει λόγο για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

poolladder

Τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τον οργανισμός σας – και των άλλων - από τα μπάνια στην πισίνα:

-Μην μπαίνετε στην πισίνα αν έχετε διάρροια.

-Μην ουρείτε μέσα στην πισίνα. Δεν είναι τουαλέτα.

-Κάνετε ντους πριν μπείτε στην πισίνα.

-Μην καταπίνετε το νερό της πισίνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman