ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένα "ποτηράκι" το πρωί για ιδανικό ξύπνημα

Tweet
Share
Tweet
Share

Το πρωινό είναι, ως γνωστόν, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μήπως όμως θα έπρεπε να συνοδεύεται και από λίγο αλκοόλ; Προσοχή, λίγο αλκοόλ. Μπορεί να μας ξενίζει ως ιδέα, ή να μας παραπέμπει στον κόσμο του… εθισμού, ωστόσο «ένα ποτηράκι» μαζί με το πρωινό αποτελεί μια πρακτική που ακολουθείτε σε πολλές γωνιές του κόσμου. Και δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Αρκεί μια βόλτα στην Κρήτη, όπου η ρακί είναι παρούσα κάθε ώρα της ημέρας.

Από ένα bloody mary μέχρι λίγο brandy, αποτελούν το λίγο πρωινό αλκοόλ που φαίνεται ότι αποτελεί μια Ευρωπαϊκή παράδοση. Η εικόνα του προέδρου των ΗΠΑ με μια δροσερή μπύρα πρωί - πρωί προκάλεσε ευχαρίστηση και έκπληξη ταυτόχρονα. Και αυτό γιατί τα πρωινά ποτά συνήθως δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο πρωτόκολλο.

tomato

Η λέξη κλειδί στην προκειμένη είναι «δροσερή». Και αυτό γιατί το πρωινό αλκοόλ πρέπει να είναι αναζωογονητικό, λίγο γλυκό, λίγο οξύ. Η μπύρα στις διάφορες μορφές της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ως συνοδευτική του πρωινού στη βόρεια Ευρώπη και κυρίως στο Βέλγιο. Ακόμη και στην Αγγλία οι ζυθοποιίες πρόσφεραν, κατά τη δεκαετία του ’80, δωρεάν μπύρα στους εργάτες κάθε πρωί. Αυτή η παροχή αποτελούσε μεν έναν τρόπο να αποφεύγουν οι ζυθοποιίες τις κλοπές μπύρας, διατήρησε όμως πρακτικά μια παράδοση που είχαν καθιερώσει οι μοναχοί από τον 16ο αιώνα ονοματίζοντας των μπύρα ως το «υγρό ψωμί».

Στις Μεσογειακές χώρες συναντά κανείς τους γηραιότερους να πίνουν τον πρωινό caffè corretto. Πρόκειται για τον «διορθωμένο καφέ» που είναι εμπλουτισμένος, με γκράπα, σαμπούκα ή μπράντι, εσπρέσο. «Προκαλεί μια έκπληξη στον οργανισμό, απαραίτητη για ένα καλό ξύπνημα» υποστηρίζουν εκείνοι που ακολουθούν τη συνήθεια. Όπως εξηγούν δύο κορυφαίοι σεφ ο Mitch Tonks και ο Mat Prowse που υιοθέτησαν την πρακτική αυτή πριν 15 χρόνια «το μυστικό βρίσκεται στο να πίνει κανείς μόνο ένα ποτηράκι, αλλιώς η έκπληξη στον οργανισμό… χαλάει».

lillooetBeerWineFestival

Φρουτώδη αρώματα, ελαφριές γεύσεις και περιορισμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ κρασιά προτιμά το Vinoteca του Λονδίνου να σερβίρει τα πρωινά του. Πρόκειται για το πρώτο winebar που προσφέρει πρωινό στους θαμώνες του προβάλλοντας το σύνθημα «δεν χρειάζεται να μην πίνετε το πρωί». Ο συνιδιοκτήτης του Vinoteca Brett Woonton εξηγεί πως το κρασί θα πρέπει να είναι το οινολογικό ισοδύναμο της πρωινής βουτιάς, δηλαδή τονωτικό και αναζωογονητικό.

Η συγγραφέας Rachel Roddy βιβλίων με συνταγές περιγράφει τον Σικελό παππού του συντρόφου της: «Κάθε πρωί στις 6 έπινε ένα λίτρο λευκό κρασί με ζεστό ψωμί. Στη συνέχεια έτρωγε ένα λεμόνι, σαν να είναι μήλο, πριν φύγει από το σπίτι. Στο μεσημεριανό έπινε άλλο ένα λίτρο λευκό κρασί και ποτέ δεν έπινε νερό. Ήταν μικροκαμωμένος, χωρίς ίχνος λίπος πάνω του, ποτέ μεθυσμένος και δυνατός. Έζησε μέχρι τα 95 του».

Το Penna σας εφιστά την προσοχή: Το μυστικό είναι στο μέτρο... Ένα ποτηράκι!

Πηγή: theguardian

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman