ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα "κλειδωμένα" υπάρχοντα της Φρίντα

Tweet
Share
Tweet
Share

 «Ελπίζω το ταξίδι να είναι χαρούμενο – ελπίζω να μην επιστρέψω ποτέ. Φρίντα» είχε γράψει στο ημερολόγιό της, λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή στα 47 της χρόνια (13 Ιουλίου 1954) η ταλαιπωρημένη και με εκρηκτικό ταμπεραμέντο, ζωγράφος Φρίντα Κάλο. Ο σύζυγός της, επίσης ζωγράφος, Ντιέγκο Ριβέρα έκλεισε όλα τα προσωπικά της αντικείμενα (ρούχα, αξεσουάρ, πινέλα κτλ κτλ) μέσα σε ένα μπάνιο στο σπίτι τους (Μπλε Σπίτι όπως το είχαν ονομάσει) στο Μέξικο Σίτι. Με την παράκληση, να μην ανοιχτεί το μπάνιο, παρά μόνο 15 χρόνια μετά το θάνατό του. Ωστόσο το μικρό αυτό δωμάτιο που έκρυβε ένα μικρό θησαυρό, άνοιξε μόλις το 2004 όταν ο φωτογράφος Ishiuchi Miyako θέλησε να φωτογραφήσει το περιεχόμενό του.

Το Penna, με τη βοήθεια του Guardian, σας τα παρουσιάζει:

Image 1

Τα γυαλιά "πεταλούδα" της Κάλο

Image 2

Το δεξί πόδι της Κάλο ήταν πιο κοντό από το αριστερό, λόγω πολυομυελίτιδας που πέρασε όταν ήταν μικρή. Στα 20 της υπέστη ένα τροχαίο ατύχημα, ενώ ήταν μέσα σε λεωφορείο με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της σε 11 σημεία. Ως εκ τούτων φορούσε πάντα μακριά φορέματα για να κρύβει τα πόδια της.

Image 3

Το δεξί της παπούτσι με ψηλότερη σόλα για να μπορεί να περπατά παρά την ανισότητα μεταξύ των ποδιών της.

Αξεσουάρ μακιγιάζ.

Image 5

...για τα νύχια!

Image 6

Το μαγιό της.

Image 7

Τρεις μήνες σε ολόσωμο γύψο βρέθηκε η Φρίντα μετά το ατύχημα στο λεωφορείο. Τον μετέτρεψε από ιατρικό εργαλείο σε έργο τέχνης...

Image 8

Όσο περισσότερο πονούσε σωματικά και όσο πιο ανήμπορη γινόταν κινητικά, τόσο πιο περίτεχνα ήταν τα ρούχα που φορούσε, έλεγαν οι φίλοι της.

Image 9

Το 1953 ακρωτηριάστηκε το πόδι της. Σχεδίασε μόνη της το πρόσθετο πόδι, με δαντέλα και ένα κουδουνάκι να κρέμεται από την μπότα.

Image 10

Ένας από τους κορσέδες της.

Image 11

Μεταξωτή - πάντα μακριά - φούστα της.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman