ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο "αναλογικός πρόγονος" του instagram από την Ρωσία με αγάπη...

Tweet
Share
Tweet
Share

Το 1991 ένα γκρουπ φοιτητών τέχνης από την Αυστρία ταξιδεύοντας στην Πράγα ανακάλυψε μια "περίεργη μικρή φωτογραφική μηχανή". Οι εικόνες, όπως τις αποτυπώνει, δεν έμοιαζαν με ό,τι είχαν δει έως τότε. O φακός ήταν από πλαστικό, η εστίαση δεν ήταν καλή, τα χρώματα ήταν αλλόκοτα ζωντανά, το κοντράστ έντονο, οι γωνίες σκούρες και υπήρχε διαρροή φωτός... Σύμφωνα με τις αρχές της παραδοσιακής φωτογραφίας το αποτέλεσμα ήταν λάθος. Ένα "λάθος" όμως που παρήγαγε μονάδικές φωτογραφίες με διασκεδαστικό τρόπο. 

Η "περίεργη μικρή φωτογραφική μηχανή" ήταν η LOMO LC-A,  (Russian: ЛОМО́) or Leningrad Optical Mechanical Association (Ленинградское Oптико-Mеханическое Oбъединение Leningradskoye Optiko-Mekhanicheskoye Obyedinenie) κατασκευασμένη στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) από την εταιρεία LOMO, το 1984

Στο συγκεκριμένο "λάθος" βασίστηκε το κίνημα τέχνης Lomographic Society International, που ίδρυσαν οι εν λόγω φοιτητές το 1992 με έδρα την Βιέννη οι οποίοι είδαν τα τεχνικά προβλήματα της κάμερας ως προτερήματα για την λήψη φωτογραφιών χωρίς κανόνες. Διοργάνωσαν φωτογραφικές εκθέσεις ξεκινώντας από τη Βιέννη τη Νέα Υορκη και τη Μόσχα και στη συνέχεια ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Γρήγορα το κίνημα τέχνης εξελίχθηκε σε εμπορική επιχείρηση - Lomographische AG - και το 1995, με την βοήθεια του τότε αντιδήμαρχου της Αγίας Πετρούπολης Vladimir Putin, υπεγράφη συμβόλαιο αποκλειστικής παραγωγής των συγκεκριμένων φωτογραφικών μηχανών εκτός των συνόρων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σήμερα η Ρωσική εταιρεία  LOMO http://www.lomoplc.com/ κατασκευάζει οπτικό εξοπλισμό, καλώδια οπτικών ινών, ενδοσκόπια, τηλεσκόπια και συσκευές νυχτερινής όρασης, για ιατρική και στρατιωτική χρήση με μεγαλύτερους εισαγωγείς τη Γερμανία, το Ισραήλ, τις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Η lomography συνεχίζει την παραγωγή φωτογραγικών μηχανών με πιο προσφατή την LOMO'INSTANT η οποία χρηματοδοτήθηκε μέσω του kickstarter τον Ιούνιο του 2014 από 8,448 υποστηρικτές οι οποίοι συγκέντρωσαν 1,118,33 δολάρια (με αρχικό στόχο τα 100.000 δολάρια). Το κίνημα των lomographers αριθμεί εκατοντάδες μέλη τα οποία μέσω του ιστότοπου http://www.lomography.com μοιράζονται φωτογραφίες (12.165.806 έως σήμερα), συμβουλές και καινούρια «λάθη» κλείνοντας ειρωνικά το κλείστρο στα ψηφιακά instagram και hipstamatic.

Φωτογραφία από κάμερα LOMO

Image 1

Διαρροή Φωτός από κάμερα LOMO

Image 2

Το Fish Eye της κάμερας LOMO

Image 3

Ζωηρά χρώματα, έντονο κοντράστ και σκοτεινές γωνίες, χαρακτηριστικά της LOMO

Image 4

Η αυθεντική LOMO LC-A

Image 5

Η σημερινή έκδοση της LOMO LC-A, η LOMO LC-A+

Image 6

Η επετειακή έκδοση της LOMO LC-A+ για τα 20 χρόνια της LOMOGRAPHY

Image 7

Η LOMO'INSTANT

Image 8

Η κομψή LaSardina έκδοση Fredd Perry

Image 9

Η κομψή LaSardina έκδοση Fredd Perry

Image 10

Η πολυαγαπημένη La Sardina έκδοση Fredd Perry

Image 11

La Sardina

Image 12

La Sardina Metal Edition

Image 13

La Sardina Cubic

Image 14

H συσκευασία της La Sardina

Image 15

La Sardina Fischers Fritze

Image 16

La Sardina El Capitan

Image 17

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.