ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δέκα ρατσιστικές θεωρίες που άλλαξαν τον κόσμο

Tweet
Share
Tweet
Share

Στο παρελθόν, οι φανατικοί υποστηρικτές πολλών ρατσιστικών ιδεών προέβησαν στη δημιουργία "επιστημoνικών" θεωριών για να στοιχειοθετήσουν το ρατσισμό τους. Παρότι στο τέλος όλες αυτές οι θεωρίες απορρίφθηκαν, στο μεταξύ οι ψευδοεπιστημονικές τους υποθέσεις προκάλεσαν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ιστορία.

Ας δούμε μερικές από αυτές τις θεωρίες:

1) Οι μαύροι άνθρωποι είναι λευκοί άρρωστοι άνθρωποι

Στα τέλη του 18ου αιώνα, πολλές επιστημονικές θεωρίες στις ΗΠΑ προσπάθησαν να δώσουν εξήγηση στο μαύρο χρώμα του δέρματος των Αφρικανών. Παρότι οι περισσότερες απέδιδαν το χρώμα αυτό του δέρματος στη ζέστη και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, άλλες υποστήριξαν ότι οφείλεται σε μια αρρώστια. Ο φυσικός και ιδρυτής των ΗΠΑ, Benjamin Rush, επινόησε τη λέξη «νεγρισμός» για να περιγράψει μια ιάσιμη δερματική κατάσταση, από την οποία πίστευε ότι πάσχουν όλοι οι μαύροι άνθρωποι. Ο Rush πίστευε ότι η αρρώστια αυτή μοιάζει με μια ήπιου τύπου λέπρα και ότι μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Ως απόδειξη της θεωρίας του, χρησιμοποιούσε έναν μαύρο σκλάβο, τον Henry Moss, ο οποίος είχε άσπρα σημάδια σε όλο του το σώμα. Επρόκειτο φυσικά για λεύκη, αλλά ο Rush πίστευε ότι ο Moss θεραπεύεται από την αρρώστια του μαύρου δέρματος. Μάλιστα, ο Rush χρησιμοποίησε επίσης τη θεωρία του για να εξηγήσει γιατί η επιμιξία είναι λάθος, αφού υποστήριζε ότι τα διαφυλετικά παιδιά θα έφεραν κι αυτά την ασθένεια.

2) Δραπετομανί

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Αμερικανός φυσικός, Samuel A. Cartwright, επινόησε τη λεξη «δραπετομανία» για να περιγράψει μια ψυχική ασθένεια, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγούσε τους σκλάβους να δραπετεύουν από τα αφεντικά τους. Ο Cartwright πίστευε ότι οι μαύροι άνθρωποι ήταν εκ φύσεως υπάκουοι και ότι ζούσαν καλύτερα υπό την προστασία ενός καλού λευκού αφεντικού. Γι' αυτό θεωρούσε ότι, όποιος σκλάβος προσπαθούσε να δραπετεύσει, υπέφερε από μια σοβαρή ψυχική δυσλειτουργία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η λανθάνουσα δραπετομανία μπορούσε να εκδηλωθεί εάν ένας σκλάβος αντιμετώπιζε σκληρότητα και του αναθέτονταν πολλές δουλειές. Ωστόσο, αν ο αφέντης του του συμπεριφερόταν με ευγένεια και ενδιαφέρον, τότε ο σκλάβος θα θεραπευόταν από την επιθυμία να αποδράσει. Όσο παράλογη κι αν ακούγεται η άποψη του Cartwright σήμερα, ήταν μια από τις επιστημονικές θεωρίες που χρησιμοποιήθηκαν για να εξηγήσουν την εξαναγκαστική δουλεία.

3

3) Η θεωρία της μελανίνης

Η Αφροαμερικανή ψυχίατρος, Frances Cress Welsing, είναι γνωστή για τις θεωρίες συνομωσίας που έχει υποστηρίξει, όπως την άποψη ότι το AIDS δημιουργήθηκε σκοπίμως, για να εξολοθρεύσει τους έγχρωμους ανθρώπους. Μια ακόμα πιο αμφιλεγόμενη θεωρία της, υποστηρίζει ότι το λευκό δέρμα είναι μια γενετική μετάλλαξη. Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία, παρότι οι λευκοί άνθρωποι έχουν ένα ποσοστό μελανίνης στο δέρμα τους και μπορούν να μαυρίσουν από τον ήλιο, έχουν λιγότερο από ένα ένζυμο που λέγεται τυροσινάση, το οποίο επιτρέπει την παραγωγή μελανίνης στο σώμα. Η Welsing πιστεύει ότι η έλλειψη αυτού του ενζύμου έχει ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως ένα αίσθημα κατωτερότητας και μια επιθετικότητα απέναντι στους έγχρωμους ανθρώπους. Αυτό το αίσθημα κατωτερότητας, σύμφωνα με την ίδια, έχει οδηγήσει σε μια εμμονή με τα γεννητικά όργανα των μαύρων ανδρών, η οποία είναι η βάση όλων αυτών. Σύμφωνα με τη θεωρία της, ο ρατσισμός είναι το φυσικό αποτέλεσμα του έμφυτου φόβου της "μεταλλαγμένης" λευκής φυλής για γενετική εξάλειψη μέσω της διασταύρωσης με την ανώτερη μαύρη φυλή.

4) Ο Satoshi Kanazawa ισχυρίζεται ότι οι μαύρες γυναίκες δεν είναι ελκυστικές

Το 2011, ο εξελικτικός ψυχολόγος Satoshi Kanazawa προκάλεσε σάλο όταν δημοσίευσε ένα blog στον ιστότοπο Psychology Today. Το άρθρο, το οποίο "κατέβηκε γρήγορα από τον ιστότοπο, προσπαθούσε να εξηγήσει γιατί οι μαύρες γυναίκες είναι «πολύ λιγότερο ελκυστικές από τις άσπρες και τις Ασιάτισσες. Ο Kanazawa βάσισε τα πορίσματά του σε μια ιστοσελίδα που είχε φωτογραφίες από τυχαίους ανθρώπους, αφού ζήτησε από τους χρήστες να αξιολογήσουν την ελκυστικότητά τους. Οι μαύρες γυναίκες πέτυχαν χαμηλότερο σκορ από τις γυναίκες άλλων φυλών. Παρότι οι κριτικές της θεωρίας του υποστήριξαν ότι η μέθοδός του δεν έχει επιστημονικά χαρακτηριστικά, αφού δεν υπήρχε καθορισμένο δείγμα και το υπόβαθρο των χρηστών δεν ήταν ξακάθαρο, ο Kanazawa επέμεινε ότι τα αποτελέσματα του αποδεικνύουν ότι οι μαύρες γυναίκες είναι "αντικειμενικά" λιγότερο ελκυστικές. Μάλιστα, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται πιθανόν στο ότι οι γυναίκες της Αφρικής έχουν υψηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης και άρ «πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά». Να σημειωθεί ότι ο Δρ. Kanazawa είχε δημοσιεύσει αρκετά αμφιλεγόμενα άρθρα, όπως τα εξής: «Είναι όλες οι γυναίκες ουσιαστικά πόρνες;», «Τα κορίτσια είναι πιο έξυπνα από τα αγόρια, αλλά οι άντρες είναι πιο έξυπνοι από τις γυναίκες» και «Τι δεν πάει καλά με τους μουσουλμάνους;».

5) Ο αντισημιτισμός του Houston Stewart Chamberlain

Ο Houston Stewart Chamberlain ήταν ένας Αγγλογερμανός συγγραφέας βιβλίων πολιτικής φιλοσοφίας. Το έργο του το 1899 «Τα θεμέλια του 19ου αιώνα» άσκησε μεγάλη επιρροή στη φιλοσοφία του Αδόλφου Χίτλερ και των Ναζί σχετικά με την φυλετική καθαρότητα και γενικώς το έργο του υιοθέτησε μια βαθιά αντισημιτική θεώρηση του κόσμου. Στη θεώρηση αυτή, η πρόοδος της ισχυρής και ανώτερης Αρίας φυλής μένει πίσω λόγω της αρνητικής επιρροής των Εβραίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αρία φυλή θα μπορούσε να ανακτήσει το παλιό της μεγαλείο, μόνο εάν τα "παρασιτικά" πολυεθνικά στοιχεία της κοινωνίας τους εξαλειφθούν. Μάλιστα, ο Houston Chamberlain περιέγραφε τους Εβραίους ως μια «μαύρη φυλή», η επιμιξία της οποίας με τους Αφρικανούς στην Αλεξάνδρεια δημιούργησε έναν λαό «μιγάδων», ο οποίος «πάντα διατηρεί τον χαρακτήρα των μιγάδων».

2

6) Ο ισχυρισμός ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν μεγαλύτερα γεννητικά όργανα

Τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα, η Sarah Bartmaan ήταν μια από τις γυναίκες της φυλής Khoikhoi που έφεραν στην Ευρώπη για να εκτίθεται ωμά σε πλήθη επί πληρωμή, καθώς οι γυναίκες της φυλής αυτής ήταν συνδεδεμένες με μια μορφή υπερβολικής γυναικείας σεξουαλικότητας, η οπόια περιλάμβανε μεγενθυμένα γεννητικά όργανα και οπίσθια. Πολλοί θεωρούσαν ότι το "έκθεμα" αποτελούσε επιστημονική απόδειξη ότι οι Khoikhoi ήταν ένας πρωτόγονος σύνδεσμος μεταξύ της ανθρωπότητας και των ζώων. Το έκθεμα «Hottentot Venus», όπως το έλεγαν, έγινε μάλιστα η βάση της θεωρίας ότι οι γυναίκες της Αφρικής ήταν υπερσεξουαλικές και είχαν μεγαλύτερα γεννητικά όργανα από τις άλλες γυναίκες. Μάλιστα, οι Henri de Blainville και Georges Cuvier πίστευαν ότι αυτό έδινε τη δυνατότητα σε αυτές τις γυναίκες να γεννούν πιο εύκολα, θεωρία που χρησιμοποιήθηκε από τους ιδιοκτήτες σκλάβων στον Νέο Κόσμο για να δικαιολογήσουν το ότι υποχρέωναν τις μαύρες γυναίκες να δουλεύουν ακόμα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ή το ότι τις έστελναν πίσω στη δουλειά αμέσως μόλις γεννήσουν.

7) Η «κλίμακα των πλασμάτων» του William Petty

Ο William Petty ήταν ένας Άγγλος επιστήμονας, φιλόσοφος και οικονομολόγος, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο στα μέσα του 17ου αιώνα. Παρότι εθεωρείτο ότι ήταν μπροστά από την εποχή του για τις οικονομικές του θεωρίες, ο Petty ήταν επίσης υπεύθυνος για κάποια από τα πιο πρώιμα έργα επιστημονικού ρατσισμού. Επέμενε ότι οι διάφορες φυλές δεν διακρίνονταν μόνο από τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και από τους τρόπους τους και την ποιότητα της σκέψης τους. Στο χειρόγραφό του «Η κλίμακα των πλασμάτων», ο Petty υποστήριξε ότι όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι ένα μέρος μιας ιεραρχικής πυραμίδας, στην κορυφή της οποίας βρίσκονταν οι Καυκάσιοι και στον πάτο της μικρότερα πλάσματα, όπως τα σκουλήκια. Σύμφωνα με τον Petty, η κλίμακα του ανθρώπου ξεκινούσε από τους Ευρωπαίους και κατέληγε στους νέγρους και τους κατοίκους του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, οι οποίοι ήταν οι πιο «ζωόμορφοι» απ' όλα τα πλάσματα και οι πιο παραπλήσιοι στους πιθήκους. Αυτή η θεωρία βοήθησε στην δικαιολόγηση του αυξανόμενου την εποχή εκείνη εμπορίου σκλάβων.

8) Οι ιδέες του Georges-Louis Leclerc για την ομορφιά

Ο Georges-Louis Leclerc, κόμης του Buffon, ήταν ένας Γάλλος αριστοκράτης του 18ου αιώνα. Συχνά αποδίδεται σε αυτόν η εισαγωγή του όρου «φυλή», καθώς και η ανάπτυξη μιας θεωρίας για την φυλετική καταγωγή του ανθρώπου σχεδόν έναν αιώνα πριν από τον Δαρβίνο. Σε αντίθεση με πολλούς σύχγρονούς του, ο Leclerc δεν πίστευε ότι κάθε φυλή ήταν διαφορετικό είδος, αλλά αντίθετα χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει τους ανθρώπους διαφορετικού χρώματος δέρματος και φυσιολογικών χαρακτηριστικών. Ο Leclerc ανέπτυξε τη θεωρία ότι οι Καυκάσιοι της Σκανδιναβίας είναι τα πρωτότυπα ανθρώπινα πλάσματα και ότι οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα το αναπτύσσουν προκειμένου να προσαρμοστούν στα πιο ζεστά τροπικά κλίματα. Μάλιστα, πίστευε ότι αν μεταφερθούν σε πιο ψυχρό κλίμα το δέρμα τους θα γίνει ανοιχτότερο. Ο Buffon και οι υποστηρικτές του πίστευαν ότι η ομορφιά παίζει σημαντικό ρόλο στην ιεραρχία μεταξύ των φυλών. Η ιδέα τους σχετικά με την ομορφιά ήταν Ευρωπαιοκεντρική και βασιζόταν στα αρχαιοελληνικά αγάλματα. Ο υποστηρικτής του Leclerc, Johann Friedrich Blumenbach, μάλιστα δημιούργησε μια κλίμακα που κατέτασσε τις φυλές ανάλογα με την απόστασή τους από τους Ευρωπαίους. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο Blumenbach ήταν αυτός που έκανε γνωστό τον όρο «Καυκάσιος», επειδή πίστευε ότι στην περιοχή του Καυκάσου υπήρχαν οι πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο.

9) Η θεωρία του Alfred Ploetz για την υγιεινή των φυλών

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι θεωρίες του Alfred Ploetz για την υγιεινή των φυλών τον έκαναν έναν από τους πιο διάσημους ευγονιστές. Μάλιστα, θεωρείται ότι ετοίμασε το έδαφος για την ανάληψη της εξουσίας στη Γερμανία από τους Ναζί και το 1936 ο Χίτλερ του χορήγησε την ιδιότητα του καθηγητή, με την οποία συνέχισε να υποστηρίζει τις ευγονικές του αντιλήψεις που θα οδηγούσαν τελικά στην εξόντωση εκατομμυριών Εβραίων, Σλάβων και Ρομά. Προώθησε την ιδέα μιας βιολογικά ανώτερης Αρίας φυλής, καθώς και τη θεωρία ότι η φυλετική επιμιξία οδηγούσε στην αλλοίωση της κοινωνίας. Μάλιστα, πίστευε ότι η διατήρηση της Αρίας φυλής επέβαλλε την υποχρεωτική επιλεκτική αναπαραγωγή, την θανάτωση των παιδιών με αναπηρίες και την απαγόρευση των διαφυλετικών σχέσεων. Ωστόσο, ο Ploetz πίστευε ότι οι Εβραίοι ανήκαν στην Αρία φυλή και ότι ο αντισημιτισμός θα εξαφανιστεί κάποια μέρα. Βέβαια, άλλαξε γνώμη όταν έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος.

10) Η θεωρία της «Κωδωνωτής καμπύλης» του Francis Galton

Μια από τις πιο δημοφιλείς και πιο αμφιλεγόμενες θεωρίες σχετικά με την ανθρώπινη νοημοσύνη ήταν αυτή του Sir Francis Galton, δηλαδή η θεωρία της «Κωδωνωτής Καμπύλης». Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η κληρονομική ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί να μετρηθεί και να χαρτογραφηθεί με ένα γράφημα κωδωνωτής καμπύλης. Στο έργο του «Κληρονομική Ιδιοφυία», το 1869, ο Galton επιχειρεί να κατατάξει τις πνευματικές ικανότητες των διαφόρων εθνικών ομάδων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι Αφρικανοί είναι τουλάχιστον δύο βαθμίδες κάτω από τους Ευρωπαίους και ότι οι Αυστραλιανοί ιθαγενείς είναι στο χαμηλότερο σημείο. Κατά κάποιο τρόπο, ο Galton διατηρεί την επιρροή του, καθώς θεωρείται πρωτοπόρος στην σύγχρονη μελέτη της ανθρώπινης νοημοσύνης. Βέβαια, σήμερα οι απόψεις του για την νοημοσύνη και την φυλή έχουν καταρριφθεί πλήρως, αλλά δυστυχώς αφού προλάβουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καλλιγένειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman