ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πότε η πολλή δουλειά κάνει κακό στην υγεία;

Tweet
Share
Tweet
Share

H ψυχική αλλά και σωματική υγεία των εργαζομένων ακροβατεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί όταν οι απαιτήσεις της εταιρείας αυξάνονται, σημειώνουν Δανοί ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν τη συμπεριφορά υπαλλήλων για δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Mε άλλα λόγια όσο πιο έντονη είναι η δουλειά, τόσο πιο πιθανό η υγεία των εργαζομένων να υποφέρει.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μεγάλης δανέζικης και αμερικανικής μελέτης που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δύο συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσαν ότι όταν οι εταιρείες απολαμβάνουν την άνοδο και την επιτυχία της επιχείρησης, οι υπάλληλοι το πληρώνουν αυτό με την υγεία τους.

Οι ερευνητές σχολίασαν πως όταν μια εταιρεία αυξάνει τις εξαγωγές της κατά 10% και οι υπάλληλοι έχουν να εργαστούν επιπλέον ώρες, υποφέρουν περισσότερο από ασθένειες και τραυματισμούς. Πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες, σημείωσε ο καθηγητής Roland Munch.

shutterstock 226044823

«Θα δείτε ιδίως τις γυναίκες να αγοράζουν περισσότερα αντικαταθλιπτικά και να παθαίνουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια», είπε. Οι γυναίκες επίσης έχουν 17,4% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή όταν αυξήσουν τις παραγγελίες των εταιρειών τους, 6,4% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό στο χώρο εργασίας και 2% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από σοβαρή κατάθλιψη.

Με τις επιπλέον ώρες στις επιχειρήσεις αυξήθηκαν οι τραυματισμοί κατά 5%. Οι άνδρες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κατά 2% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή όταν εργάζονται πολύ. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η υπερβολική εργασία έχει και συνέπειες», είπε ο Munch στο Politiken.

«Αν οι εταιρείες έχουν ξαφνικά περισσότερες παραγγελίες και χρειάζεται να παράγουν περισσότερο, οι εργοδότες θα πρέπει να αναρωτηθούν αν θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερες ώρες ή αν θα πρέπει να προσλάβουν περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο Hans Jørgen Limborg, ένας σύμβουλος εργασίας, είπε στο Politiken ότι δεν εξεπλάγη από τα αποτελέσματα. «Με την αγορά εργασίας που έχουμε σήμερα, η αύξηση της παραγωγής καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τους ανθρώπους που εργάζονται περισσότερες ώρες και πιο εντατικά», κατέληξε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman