ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σε αφήνω να πιστεύεις, επίτρεψέ μου να απέχω

Tweet
Share
Tweet
Share

Η πολιτική ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης, εκτός από πρώτο θέμα στις ειδήσεις μετά τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου συγκέντρωσε το μένος και περισσή κακία – που δεν θυμάμαι σε ποιο ακριβώς σημείο των Χριστιανικών γραφών προβλέπεται – του ορθόδοξου κλήρου.

βουλή

Στο μεταξύ το ενδεχόμενο διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας στην Ελλάδα είναι κάτι που μόνο ψιθυριστά τολμούμε να συζητάμε. Την ίδια στιγμή η πρωτεύουσα, της συντηρητικής πολιτείας του Ουσικόνσιν των ΗΠΑ, έκανε ένα μεγάλο βήμα. Απαγόρευσε τις διακρίσεις σε βάρος των μη θρησκευόμενων. Πρόκειται για την πρώτη πόλη των ΗΠΑ που παρέχει μέσω νόμου προστασία σε όσους δεν πιστεύουν.

Την 1η Απριλίου 2015 το Μάντισον απαγόρευσε τις διακρίσεις κατά των άθεων, παρέχοντάς τους ταυτόσημη κάλυψη με αυτήν που απολαμβάνουν τα άτομα που έχουν διακριθεί λόγω φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας κτλ. Αν κάπου αναμενόταν να δούμε τέτοιες κινήσεις, σίγουρα το Μάντισον ήταν από τα επικρατέστερα μέρη καθώς πρόκειται για την φιλελεύθερη πρωτεύουσα του συντηρητικού μεν Ουισκόνσιν, όπου όμως εδρεύει και το ίδρυμα Ανεξιθρησκείας (Freedom of Religion Foundation).

ParkSystemr 1024x462

«Αισθάνομαι ότι η παρουσία της θρησκείας στον πολιτικό βίο είναι εντονότερη από όσο κάνει τους περισσότερους να νιώθουν άνετα» περιγράφει η συντάκτης του νόμου Ανίτα Βάιερ, η οποία αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο, μετά την ολοκλήρωση του έργου της. «Συνειδητοποίηση ότι παρέχουμε μεγάλη κάλυψη στην θρησκεία, και θα έπρεπε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο για όσους δεν πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη» εξηγεί η Βάιερ.

Αντιδράσεις μπορεί να μην υπήρξαν όταν πέρασε ο νόμος, ωστόσο ορισμένοι αναρωτήθηκαν για το αν πράγματι υπήρχε ανάγκη προστασίας των μη πιστών στο φιλελεύθερο Μάντισον, από τις διακρίσεις σε τομείς όπως η κατοικία, η εργασία και οι υπηρεσίες. Η πρόεδρος της δράσης Οικογένεια του Ουισκόνσιν (Wisconsin Family Action) Τζούλιαν Άπλινγκ σχολίασε «Νόμισα πως πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο, δεν κατάλαβα ποτέ γιατί χρειαζόταν να περάσουμε ένα τέτοιο νόμο».

«Δεν προβλημάτισε κανέναν στο χώρο μας ο συγκεκριμένος νόμος, γιατί επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα» υποστήριξε ο Ζακ Μπράντον, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Μάντισον.

atheist

Ένα βήμα μπροστά για όσους δεν πιστεύουν χαρακτηρίζουν την ψήφιση της εν λόγω διάταξης οι υπέρμαχοί της. «Νομίζω ότι το Μάντισον βρίσκεται πολύ μπροστά σε σχέση με την γενικότερη τάση» υποστήριξε ο Τόντ Στίφελ, πρόεδρος του οργανισμού Ελεύθερη Κοσμικότητα (Openly Secular) που συνδράμει άτομα που θέλουν να βγουν ανοιχτά να μιλήσουν για την απουσία πίστης.

Η απόρριψη και η παρενόχληση αποτελούν τις συνηθέστερες αντιδράσεις που δέχονται είτε από το οικογενειακό ή το επαγγελματικό τους περιβάλλον όσοι παραδέχονται ότι δεν πιστεύουν, επισημαίνει ο Στίφελ. «Έχω ακούει για απολύσεις που ακολούθησαν την παραδοχή και για οικογένειες που αποκλήρωσαν δικούς τους ανθρώπους, λόγω αθεϊσμού» δηλώνει ο Στίφελ, που υποστηρίζει ότι υπάρχει μια προκατάληψη αιώνων, η οποία παραμένει ζωντανή όσον αφορά στους άθεους. Εκτίμησε επίσης ότι θα περάσεις πολύς καιρός μέχρι να ακολουθήσουν άλλες πόλεις το παράδειγμα του Μάντισον.

Πηγή: guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman