ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

6+1 θρυλικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων

Tweet
Share
Tweet
Share

Πολιτικές αναταράξεις, παγκόσμια ρεκόρ, στιγμές που καθόρισαν την ιστορία μας και απαθανατίστηκαν πολύ πριν τη διάδοση του ίντερνετ κι όμως όλοι τις έχουμε θαυμάσει πολλές φορές. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στη μακρόχρονη πορεία τους, έχουν κληροδοτήσει στην ανθρωπότητα συγκινήσεις που έστω και για λίγες εβδομάδες εκπλήρωσαν το όνειρο της κατάργησης των συνόρων που χωρίζουν κράτη και ανθρώπους.

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η πρώτη φορά για τις γυναίκες

Golf Paris1900

Οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να δώσουν το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι την Ολυμπιάδα του 1900 στο Παρίσι, όπου και έλαβαν μέρος στα αθλήματα του τένις και του γκολφ. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2012 στο Λονδίνο συμμετείχαν για πρώτη φορά γυναίκες από όλες τις εκπροσωπούμενες χώρες.

Επτά ρεκόρ σε μια Ολυμπιάδα

History Spitz After 5th Gold Medal Speech SF still 624x352

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου το 1972 πέρα από το σοκ που προκάλεσε η δολοφονία 11 Ισραηλινών αθλητών από μέλη της παλαιστινιακής Φατάχ, έμειναν στην ιστορία και για ένα ακόμη λόγο. Ο Αμερικάνος κολυμβητής Mark Spitz κέρδισε επτά ολυμπιακά μετάλλια, κάνοντας αντίστοιχα επτά νέα παγκόσμια ρεκόρ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τηλεόραση

tv01

Η Ολυμπιάδα της Ρώμης είναι η πρώτη που μεταδίδεται μαζικά μέσω της τηλεόρασης, αφού οι Αγώνες μεταδίδονται ζωντανά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Ολυμπιάδα του Ρίο, οι Αγώνες μεταδίδονται για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο, με τις μεταδόσεις να γίνονται έγχρωμες στη Ολυμπιάδα της Πόλης του Μεξικό, το 1968.

“Σύμπραξη” Νότιας και Βόρειας Κορέας

643 10 03893fff3d317f5216af9415dfe342d6

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, Βόρεια και Νότια Κορέα παρελαύνουν για πρώτη και τελευταία φορά μαζί. Αντί να φέρουν τις εθνικές τους σημαίες, οι ομάδες των δύο χωρών, φορώντας την ίδια αθλητική ενδυμασία, ενώνουν τα χέρια τους και σηκώνουν μία κοινή σημαία με έναν μπλε χάρτη της Κορέας.

Η επανάσταση στο άλμα εις ύψος

 dick

Το όνομά του Dick Fosbury συνδέθηκε άμεσα με το άλμα εις ύψος, καθώς ο ίδιος έφερε την επανάσταση στο άθλημα, αλλάζοντας μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές αγωνίζονταν σε αυτό μέχρι τότε. Συγκεκριμένα, πέρασε πάνω από την μπάρα όχι με το στήθος, όπως συνηθιζόταν, αλλά με την πλάτη. Τεχνική που έχει μείνει μέχρι σήμερα. Συν τοις άλλοις, κέρδισε και το χρυσό μετάλλιο πηδώντας στα 2.24 μέτρα καταρρίπτοντας το Ολυμπιακό ρεκόρ.

Η διόρθωση των μεταλλίων

athens2004

Οι ολυμπιονίκες των Αγώνων της Αθήνας πήραν έναν νέο, “διορθωμένο”, μετάλλιο. Μέχρι τότε τα μετάλλια έφεραν πάνω τους την όψη του Κολοσσαίου και όχι κάποιο ελληνικό μνημείο. Αυτό οφειλόταν στον ιταλό γλύπτη και σχεδιαστή των μεταλλίων, Τζουζέπε Κασιόλι, που ήθελε να δώσει στον τόπο του λίγη από τη δόξα των Αγώνων. Από τους Αγώνες του 2004 τα μετάλλια φέρουν την όψη του Παναθηναϊκού Στάδιου, όπου και έλαβαν χώρα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.

Παγκόσμιο ρεκόρ με γυμνά πόδια

olymp215 3 81796 5DGF64

Υπήρξε ο πρώτος Αφρικανός που κέρδισε χρυσό μετάλλιο με τον… παραδοσιακό Αφρικάνικο τρόπο: έτρεξε στον μαραθώνιο και τερμάτισε πρώτος κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με γυμνά πόδια! Το ίδιο έκανε και στο Τόκυο το 1964, αλλά αυτήν την φορά με παπούτσια. Συνάντησε ηρωική υποδοχή στην πατρίδα του και η νίκη του χαιρετίστηκε σε όλη την Αφρική.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman