ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

H φτώχεια αγχώνει περισσότερο τις γυναίκες

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι γυναίκες που ζουν σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές, είναι πολύ πιθανότερο να νιώθουν αυξημένο άγχος, σε σχέση με όσες ζουν σε εύπορες γειτονιές. Δεν ισχύει το ίδιο και για τους άνδρες, των οποίων το άγχος ελάχιστα επηρεάζεται από το αν ζουν σε φτωχότερη ή σε πλουσιότερη περιοχή.

Ένα μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας που διεξήχθει στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open". Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ολίβια Ρέμες, ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν περίπου 21.000 άνθρωποι σε σχετικά ερωτηματολόγια.

Στόχος ήταν να εξακριβωθεί σε ποιο βαθμό το περιβάλλον διαβίωσης επηρεάζει τις αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες είναι πολύ κοινές στις ανεπτυγμένες χώρες και συχνά εκδηλώνονται με υπερβολική ανησυχία, φόβους και τάση αποφυγής στρεσογόνων καταστάσεων (π.χ. των κοινωνικών εκδηλώσεων). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι κάθε έτος πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.

Από τους 21.000 ανθρώπους που μελετήθηκαν, μόνο το 2,5% των γυναικών και το 1,8% των ανδρών βρέθηκαν να έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (την πιο σοβαρή περίπτωση). Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έμεναν σε φτωχικές και υποβαθμισμένες περιοχές, είχαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 60% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή - κάτι που συνέβαινε στους άνδρες.

"Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα προβληματικές, επηρεάζοντας τη ζωή, την εργασία και τις σχέσεις των ανθρώπων, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και άλλων σοβαρών ιατρικών παθήσεων", δήλωσε η Ρέμες. "Η μελέτη μας δείχνει", πρόσθεσε, "ότι πολλές γυναίκες πρέπει όχι μόνο να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της ζωής μέσα στη φτώχεια, αλλά είναι επίσης πολύ πιο ευάλωτες στο άγχος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια παγκοσμίως, ότι πολλά εκατομμύρια γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο αγχώδους διαταραχής".

Μία αιτία που πιθανώς συμβαίνει αυτό, είναι ότι οι γυναίκες μένουν στο σπίτι περισσότερο από τους άνδρες και είναι "χρεωμένες" τις δουλειές του νοικοκυριού, πράγμα που αυξάνει το στρες τους, όταν ζουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο στερήσεις. Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και οι άνδρες φαίνονται λιγότερο ευάλωτοι στο περιβαλλοντικό στρες, ρέπουν περισσότερο στο αλκοόλ και στην κατάχρηση άλλων ουσιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman