ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πόσο θρησκευόμενοι είμαστε;

Tweet
Share
Tweet
Share

Διαχρονικά, η πλειονότητα των πολιτικών, φρόντιζε να έχει καλές σχέσεις με την εκκλησία στην χώρα μας, γιατί είχε βαθιά πίστη στην... επιρροή της. Ακόμη και ο αριστερός, μη παντρεμένος (αμαρτία για την εκκλησία) με την σύντροφο της ζωής του, ο οποίος δεν έχει βαφτίσει τα παιδιά του (ακόμη ένα μελανό σημείο για την εκκλησία).

Γιατί όμως είναι τόσο μεγάλη η επιρροή του κλήρου πάνω στο λαό. Η απάντηση είναι προφανής. Γιατί ο αριθμός των πιστών, είναι μεγάλος. Παραδοσιακά η εκκλησία αποτελούσε στοιχείο πολιτισμικής αναφοράς στην Ελλάδα, η οποία δεν κατοικούνταν μόνο από Χριστιανούς Ορθόδοξους. Ήταν όμως και παραμένουν η πλειονότητα.

religion4

Σήμερα έρχονται και οι αριθμοί να επιβεβαιώσουν ότι είμαστε από εκείνους τους λαούς που πιστεύουν. Το 71% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι θρησκευόμενοι, ενώ απαρνείται την ιδιότητα (του θρησκευόμενου όχι του πιστού) μόλις το 15%. Μόλις το 6% παραδέχονται (διότι στην Ελλάδα η οποία κυριαρχείται από την δύναμη του κλήρου, πρόκειται περί παραδοχής) ότι είναι άθεοι. Το υπόλοιπο 8% των Ελλήνων αρνήθηκε να απαντήσει στην έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων WIN/Gallup International που διεξήχθη σε δείγμα 64.000 ατόμων από 65 χώρες.  

religion2
Καλά κρατεί η θρησκεία στους νέους
Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η θρησκεία δεν αποτελεί έννοια ούτε παρωχημένη, ούτε φθίνει. Κάθε άλλο μάλιστα. Τα δύο τρίτα των ενηλίκων έως 34 ετών θεωρούν εαυτούς, πιστούς, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα γενιά είναι πιο συντηρητική από τα αναμενόμενα. Ο μέσος όρος για τις μεγαλύτερες ηλικίες αγγίζει το 60%.  

young religious
“Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν την συνεχιζόμενη κυριαρχία της θρησκείας” υποστήριξε ο πρόεδρος της WIN/Gallup International, Jean-Marc Leger, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των πιστών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

religion3

Κάθε μορφωτικού επιπέδου οι πιστοί
Η παλαιότερη πεποίθηση ότι στην θρησκεία “ανατρέχουν” χαμηλότερου βιοτικού και κυρίως μορφωτικού επιπέδου άτομα, φαίνεται ότι καταρρίπτεται από τα στοιχεία της έρευνας. Μπορεί το 80% των ατόμων χωρίς καμία απολύτως εκπαίδευση να δήλωσαν θρησκευόμενοι έναντι του 60% των αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η θρησκεία.

education religion

Ενώ το 60% των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης δήλωσαν πιστοί, το ποσοστό ανεβαίνει στο 64% μεταξύ των κατόχων διδακτορικού. Ούτε ο οικονομικός παράγοντας φαίνεται ότι παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο τελικά καθώς το 68% των χαμηλού εισοδήματος στρωμάτων δηλώνει θρησκευόμενοι ποσοστό παρόμοιο για τα μεσαία - χαμηλά εισοδήματα (69%). Τα μεσαία - ανώτερα στρώματα μετρούν 44% πιστών ενώ τα ανώτερα 47%.  

religion5

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα δύο τρίτα των πολιτών δηλώνει ότι πιστεύει, ενώ ο βαθύτερα θρησκευόμενος λαός είναι οι Ταϊλανδοί (94%). Αρμενία, Μπαγκλαντές, Γεωργία και Μαρόκο διατηρούν από 93% θρησκευόμενων η κάθε μία. Λιγότερους πιστούς βρίσκει κανείς σε Τσεχία (23%) Σουηδία (19%), Ιαπωνία (13%) και Κίνα (7%).

Φωτογραφίες: Αγιογραφίες του Μιχάλη Βασιλάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman