ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Tips για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα εξοικονομώντας ενέργεια

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος από πολλές απόψεις. Πριν λοιπόν αρχίσετε να βγάζετε παπλώματα, χαλιά και θερμοφόρες και κυρίως πριν προλάβετε να φουλάρετε τη δεξαμενή με πετρέλαιο, προσπαθήστε να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια με τις φτηνές, απλές και εναλλακτικές λύσεις που ακολουθούν.

Χαλιά
Ο πιο γνωστός τρόπος για να παραμένει το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα είναι φυσικά τα χαλιά. Κι όμως, η απώλεια της θερμότητας σε ένα γυμνό πάτωμα φτάνει περίπου το 10%. 

Καλοριφέρ
Φροντίστε κάθε χρόνο να καθαρίζετε το καλοριφέρ σας. Αν η διάταξη του σπιτιού σας καλύπτει με έπιπλα κάποιο από τα καλοριφέρ, αλλάξτε την. Ό,τι τοποθετείται μπροστά από το καλοριφέρ εμποδίζει τα κύματα θερμότητας να απλωθούν στο χώρο. Tip: Τοποθετήστε πίσω από το καλοριφέρ σας αλουμινόχαρτο ώστε να επωφεληθείτε όλη τη θερμότητα. Το αλουμινόχαρτο αντανακλά όλη τη ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού χωρίς απώλειες.

Κουρτίνες
Αγοράστε κουρτίνες με χοντρή ύφανση. Όπως είναι λογικό οι "βαριές" κουρτίνες περιορίζουν την απώλεια της θερμότητας από τα κουφώματα και τις επιφάνειες των παραθύρων. Αυτή η λύση είναι ιδανική αν το σπίτι σας είναι παλιό και δεν έχει αλουμίνια. Tip: Αγοράστε επίσης ειδικές μονωτικές ταινίες ώστε να περιορίσετε περισσότερο την απώλεια θερμότητας.

Τζάκι
Κι όμως, αν τοποθετήσετε μπροστά από το αχρησιμοποίητο τζάκι σας το ειδικό κλείστρο, εξοικονομείται το 15% της θερμότητας του σπιτιού σας. Tip: Μπορείτε να αγοράσετε και ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας. Θυμηθείτε να το αφαιρέσετε όταν θελήσετε να ανάψετε το τζάκι.

Κλιματιστικά
Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό και όχι καλοριφέρ, φροντίστε οι περσίδες "κοιτούν" προς τα κάτω, ώστε ο ζεστός αέρας να κατευθύνεται αντίθετα. Tip: Καθαρίσετε τα κλιματιστικά σας και το χειμώνα. 

Θερμοστάτης
Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι συχνές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας αυξάνουν την κατανάλωση. Για όσους φοβούνται πως πρόκειται για ένα μύθο τα στοιχεία της έρευνας της WWF -στο πλαίσιο της εκστρατείας Eco2nomy- το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με την έρευνα, συμφέρει να παραμένει ανοιχτό το καλοριφέρ -ιδανική θερμοκρασία είναι 16° C- ακόμα και όταν λείπετε από το σπίτι. Τip: Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν πως η μείωση της θερμοκρασίας του χώρου κατά 1° C επιφέρει εξοικονόμηση έως και 10%. Για παράδειγμα: η κατανάλωση σας στοιχίζει 300 ευρώ, αν κατεβάσετε τον θερμοστάτη μόλις 1 μονάδα η εξοικονόμηση θα είναι περίπου 30 ευρώ.

Επιπλέον για εξοικονόμηση ενέργειας:

  • Μην αφήνετε ανοιχτές ή σε κατάσταση αναμονής τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως τηλεόραση, υπολογιστή, καφετιέρα. Η ετήσια εξοικονόμηση αγγίζει περίπου τα 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά. Επιπλέον, θυμηθείτε να μην αφήνετε τους φορτιστές των κινητών συσκευών στην πρίζα, όταν δεν τους χρησιμοποιείτε -ειδικά αν είναι παλαιού τύπου-, αφού μπορεί να κοστίσει 2-3 € το χρόνο, ενώ η χρήση του συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.  
  • Χρησιμοποιείστε τις ηλεκτρικές συσκευές καλύτερα, βάζοντας πλυντήριο στο πρόγραμμα εξοικονόμησης χρόνου, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του κλιματιστικού, μαγειρέψτε σε κατάλληλες θερμοκρασίες, με τα σωστά σκεύη και στις σωστές εστίες. Σημειώστε πως όταν το σκεύος είναι μικρότερο από την εστία, χάνεται πάνω από 20% ενέργεια, ενώ κάθε φορά που ανοίγουμε το φούρνο όταν είναι σε λειτουργία χάνεται περίπου 20% της θερμότητας.
  • Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονομείται τουλάχιστον 100-150 ευρώ λιγότερα το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
  • Επιλέγουμε επαρκής μόνωση του σπιτιού. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Σημειώστε πως η τοποθέτηση διπλών τζαμιών εξοικονομεί 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. 

  • Προτιμήστε να αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α(+). Αν και το ετήσιο κέρδος είναι μικρότερο των 50 ευρώ, η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα μειώνεται κατά 30 κιλά.
  • Αλλάξτε τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης, που κρατάνε περισσότερο κάνοντας οικονομία περίπου 80%. 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman