ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Πιάσ' τ' αυγό και κούρευ' το»

Tweet
Share
Tweet
Share

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συζητήσεις στις παρέες κινούνται γύρω από απορίες επιστημονικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος. Ερωτήσεις του τύπου "Γιατί τα φασόλια και το λάχανο προκαλούν αέρια;" ή "Μπορεί να επιβιώσει ένας ναυαγός πίνοντας τα ούρα του;" μπορεί να γίνουν μέχρι και αντικείμενο debate. Βρείτε τις απαντήσεις στις 10 πιο "τρελές" απορίες που έχετε ακούσει ποτέ, μέσα από μια πρωτότυπη βρετανική έρευνα. 

Στη διεξαγωγή της έρευνας συμμετείχαν 2000 Βρετανοί. Το θέμα της ήταν απλό: "Ποια είναι η ερώτηση που θα θέλατε πάρα πολύ να ξέρετε την απάντηση της;" Διαβάστε τις απορίες που βασανίζουν το μυαλό των Βρετανών και ίσως βρείτε και εσείς τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

  1. Μπορεί ένα κέρμα που πέφτει από την κορυφή του Empire State Building να με σκοτώσει; - 27%
  2. Όχι, ένα νόμισμα που πέφτει από το Empire State Building, δεν μπορεί να σκοτώσει έναν πεζό. Για την ακρίβεια, δεν θα προκαλέσει ούτε γρατζουνιά. Όταν ένα αντικείμενο πέφτει στη γη κερδίζει ταχύτητα, αγγίζοντας πριν προσκρούσει κάπου μια σταθερή μέγιστη ταχύτητα και σταματά να επιταχύνεται, σύμφωνα και με το νόμο της βαρύτητας. Σε απλά λόγια, μια αγγλική πένα που ζυγίζει μόλις 1 γραμμάριο, θα αναπτύξει ταχύτητα πριν χτυπήσει το έδαφος περίπου 67 μίλια/ώρα, όπερ σημαίνει πως με όσο και να "τρέχει", κανείς δεν... πήγε από ένα γραμμάριο!
  3. Πώς επιβιώνεις από χτύπημα κεραυνού; - 26%
    Δεν επιβιώνεις. Η θερμοκρασία του κεραυνού αγγίζει τους 54.000 βαθμούς Κελσίου, θερμότερος δηλαδή κι από την επιφάνεια του ήλιου, πράγμα που σημαίνει πως αν σας χτυπήσει, είναι σχεδόν απίθανο να τη γλυτώσετε. Πιθανότητες επιβίωσης υπάρχουν μόνο μέσα σε κινούμενο αυτοκίνητο, γιατί δρα ως «κλουβί προστασίας», μεταβιβάζοντας το ηλεκτρικό φορτίο του κεραυνού από το μεταλλικό σασί του αυτοκινήτου στο έδαφος.
  4. Θα μπορούσε ένα άτομο να επιβιώσει από πτώση ανελκυστήρα, αν πηδήξει έξω ακριβώς όταν χτυπήσει στο έδαφος; - 26%
    Μάλλον όχι. Σύφωνα με τους φυσικούς νόμους, η ορμή ενός αντικειμένου είναι το γινόμενο της μάζας επί την ταχύτητα, πράγμα που σημαίνει πως όσο πιο γρήγορα κινείται, τόση περισσότερη είναι η δύναμη που το συνοδεύει. Στην περίπτωση του ασανσέρ, αν πηδήξετε στον αέρα πριν την πρόσκρουση, αυτό μπορεί να μειώσει τον την ορμή, αλλά η διαφορά είναι τόσο ανεπαίσθητη που δεν έχει καν νόημα.
  5. Μπορούν τα "κακά" να μετατραπούν σε ενέργεια που θα θερμάνει μια ολόκληρη χώρα; - 19% 

Ναι. Η εταιρεία υδάτων Thames Water παράγει επιτυχώς την τελευταία δεκαετία ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα βοθρολύματα, μετατρέπει ενεργειακά τη "λάσπη" ή το μεθάνιο που...αντλεί από τις τουαλέτες των 13.000.000 πελατών της. 

egg

6. Γιατί τα φασόλια και το λάχανο προκαλούν αέρια; - 18%
Τα συγκεκριμένα αποτελούν τροφές δύσκολες να τις χωνέψει το στομάχι και το λεπτό έντερο και το σώμα μας αδυνατεί να παράξει τα ένζυμα που χρειάζονται για να διασπάσει τα χημικά συστατικά που περιέχουν. Καθώς λοιπόν περνούν από μερική -κι όχι ολική- πέψη, στη συνέχεια, δρομολογούνται προς το παχύ έντερο, όπου και τροφοδοτουν ένα μεγάλο εντερικό "party βακτηρίων", με προβλέψιμες και... διάσημες συνέπειες.

kapnos

7. Θα μπορούσα να επιβιώσω σε ένα έρημο νησί, πίνοντας τα ούρα μου; - 17%
Απο-και-κλείεται, θα πεθαίναμε. Τα ούρα περιέχουν "απόβλητα" όπως η αμμωνία και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που, σε μεγάλες ποσότητες, είναι τοξικό για τον οργανισμό. Αν πίναμε τα ούρα μας, θα συμπυκνώναμε ουρία στο αίμα μας και θα ήταν σαν να δηλητηριάζαμε τον ίδιο μας το εαυτό. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως όλο και κάπου θα βρίσκαμε καμιά πηγούλα...

tree

8. Τα σκυλιά σαν κατοικίδια κάνουν όντως καλό στην υγεία;- 16%

Εκτός κι αν πραγματικά αντιπαθείτε τα ζώα ή είστε πάρα μα πάρα πολύ απασχολημένος για να φροντίσετε ένα σωστά, τα σκυλιά, όντως, είναι ικανά να παρέχουν εξαιρετική κοινωνική στήριξη, ανακούφιση από το στρες και άλλα οφέλη για την υγεία, ίσως περισσότερο από ό, τι οι άνθρωποι! Έρευνες μάλιστα, έχουν αποδείξει, ότι οι σκύλοι μπορούν ακόμη και να εκπαιδευτούν ώστε να ανιχνεύσουν τον καρκίνο σε ανθρώπους.

9. Γιατί το τσίλι καίει ακόμη κι όταν είναι κρύο;- 16%

Τα τσίλι στην πραγματικότητα, δεν καίνε. Αυτό που καίει είναι η καψαϊκίνη που περιέχεται. (σ.σ. Είναι τρελοί αυτοί οι Βρετανοί...)

10. Μπορούμε να επιβιώσουμε ακολουθώντας μια διατροφή μόνο με έντομα;- 15%

Ναι! Υπάρχουν πάνω από 1.000 ποικιλίες εντόμων, που είναι βρώσιμα για τον άνθρωπο και από μόνο τους αποτελούν τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Μάλιστα, οι κάμπιες παρέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και σίδηρο από την ίδια ποσότητα κιμά! 

11. Αν φτερνιστείς με τα μάτια ανοιχτά, υπάρχει περίπτωση να πεταχτούν έξω;- 14%

Όχι βέβαια. Τα μάτια μας κλείνουν ακούσια όταν φτερνιζόμαστε, προκειμένου να προστατευτούν από τα βακτήρια του φτερνίσματος. Αν και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ανθρώπων που μπορούν να φτερνιστουν με τα μάτια ανοιχτά, η πλειοψηφία τα κλείνει αυτόματα. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman