ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με τη δύναμη της θέλησης

Tweet
Share
Tweet
Share

Λένε πως όταν θες κάτι το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις. Μπορεί εν μέρει να ισχύει η συγκεκριμένη θεωρία, ωστόσο κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχει θέληση και επιμονή από τον άνθρωπο. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί για όλους μας ο καλλιτέχνης Esref Armagan, ο οποίος παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε τυφλός, δεν το έβαλε κάτω και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, ζωγραφίζοντας…

Ο δημιουργός γεννημένος σε μια φτωχή οικογένεια, δεν σπούδασε την τέχνη του, αλλά αντίθετα είναι αυτοδίδακτος. Μόνος του κατάφερε να διαβάζει και να παίζει με τα χρώματα και μάλιστα με ένα μοναδικό στυλ ζωγραφικής. Ο Esref τα τελευταία τριάντα χρόνια ανέπτυξε μια μοναδική τεχνική την οποία συνεχίζει να τελειοποιεί. Ο Τούρκος χρειάζεται απόλυτη ησυχία όταν ζωγραφίζει, προκειμένου να είναι «μέσα» στα έργα του, όπως ο ίδιος εξηγεί.

Esref Armagan painting2

Αρχικά χρησιμοποιεί μια γραφίδα Braille για να χαράξει το περίγραμμα των έργων του, ενώ όταν είναι ικανοποιημένος με το σχέδιο, ξεκινάει να το χρωματίζει χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα του. Στην αρχή ήταν αναγκασμένος να εφαρμόζει ένα χρώμα κάθε δύο ή τρεις μέρες, προκειμένου να στεγνώσει και να αποτρέψει την δημιουργία κηλίδων, αλλά αργότερα ανακάλυψε τα ακρυλικά χρώματα, τα οποία στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα και του επιτρέπουν να ζωγραφίζει άμεσα σε καμβά. Όσο απίθανο κι αν μας φαίνεται εκ πρώτης όψεως, το στυλ του είναι μοναδικό στον κόσμο των τεχνών και του επιτρέπει να ολοκληρώνει τα έργα του χωρίς καμία απολύτως βοήθεια.

Esref Armagan painting3

Έργα του Esref Armagan έχουν εκτεθεί σε γκαλερί σε όλη την Ευρώπη. Όσοι τα βλέπουν, δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι τα ζωγράφισε ολομόναχος ή αμφιβάλλουν για το αν γεννήθηκε τυφλός. Οι επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν τον εκκεντρικό Τούρκο καλλιτέχνη έχουν επιβεβαιώσει την εκ γενετής τύφλωση του και στέκονται με αμηχανία μπροστά στην ευκολία με την οποία αναπαριστά τον χώρο στα έργα του.

Esref Armagan painting4

Το 2008 δύο ερευνητές γιατροί από το Harvard αποφάσισαν να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος του Esref. Οι Dr. Amir Amedi και Dr. Alvaro Pasqual-Leone χρησιμοποίησαν τον Esref ως βάση για τη μελέτη τους στη νευρική πλαστικότητα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο οπτικός φλοιός ενεργεί διαφορετικά σε τυφλούς ανθρώπους έναντι ανθρώπων με κανονική όραση.

Esref Armagan painting7

Ο Pasqual-Leone διαπίστωσε ότι οι τυφλοί που χρησιμοποιούν τη γραφή Braille ενεργοποιούν την περιοχή του εγκεφάλου που αφορά την αφή. Ο ερευνητής αποφάσισε να σαρώσει τον εγκέφαλο του Esref καθώς ζωγράφιζε.

esref armagan resimleri1

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά καθώς ο οπτικός φλοιός του λειτουργούσε. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που δεν γνώριζε τον Esref και την ιδιαιτερότητά του, κοιτάζοντας τα αποτελέσματα δεν θα ήξερε ότι ήταν ένας τυφλός άνθρωπος. Τα πορίσματα τηςέρευνας φανερώνουν ότι ορισμένες αχρησιμοποίητες οπτικές περιοχές του εγκεφάλου μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε συνεργασία με υπάρχουσες περιοχές.

Esref Armagan painting6

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman