ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

8 λέξεις που δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ ένας γαλαζοαίματος

Tweet
Share
Tweet
Share

Η εκπαίδευση στα βασιλικά καθήκοντα και η γνωριμία με το βασιλικό πρωτόκολλο ξεκινά από πολύ νωρίς.

Κάπου ανάμεσα στα δισβάσταχτα καθήκοντα - όπως η παραγωγή διαδόχων και δη αρσενικών - και τις αμέτρητες υποχρεώσεις - περίπου 300 πόζες και πρόβες καπέλων το χρόνο - των εκ γενετής εστεμμένων, υπάρχουν και τα απλά, τα καθημερινά. Τα βασικά τέλος πάντων, που αποτελούν αναγκές όλων. Γαλαζοαίματων και μη. Θα περίμενε κανείς πως αυτά τα σκληρά εργαζόμενα κερασάκια της τούρτας της κοινωνίας, τουλάχιστον αυτές τις ελάχιστες καθημερινές ταπεινές στιγμές, που κανένας οφθαλμός δεν εστιάζει πάνω τους, θα χαλάρωναν όπως οι κοινοί θνητοί. Αλλά όχι. Ο ισόβιος ρόλος τους είναι τόσο βαρυσήμαντος που δεν επιδέχεται εκπτώσεις. 

Σύμφωνα με την Kate Fox του τμήματος κοινωνικής ανθρωπολογίας του Social Issues Research Centre (SIRC) και συγγραφέα του βιβλίου Watching the English: The Hidden Rules of English Behavior, οι εστεμμένοι δεν αποχωρίζονται στιγμή το πρωτόκολλο και δεν αθετούν ποτέ τη σύμβαση με το ξύλινο λεξιλόγιό τους. 

Κι αν οι τοίχοι έχουν όντως αυτιά; Θα επιτρέψουν σε ένα ολίσθιμα της γλώσσας να αποκαλύψει μία όχι και τόσο ευγενή καταγωγή; Ω, μα ποτέ των ποτών.

Ιδού οι 8 λέξεις που η βασιλική οικογένεια και η βρετανική ελίτ αποφεύγουν εντέχνως για να αποτραπεί πιθανή αναμείξη με τα παντεσπάνια της τούρτας.

1. Τoilet   Όταν ένας απλός βρετανός πηγαίνει στην τουαλέτα χρησιμοποιεί μία από τις πολλές διαθέσιμες λέξεις της αγγλικής, όπως "toilet¨, "bathroom", "ladies room".  Ένας γαλαζοαίματος πάλι έχει μονάχα μία επιλογή. Την λέξη "lavatory". Tουαλέτα και πάλι δηλαδή, μάλλον όμως πιο κομψά διακοσμημένη.

2. Pardon  Οι γονείς μας, που μας συμβούλευαν να αποφεύγουμε τη χρήση της ερωτηματικής αντωνυμίας "τι" και πρότειναν την αντικατάσταση της με το ρήμα "παρακαλώ", μάλλον ήταν όλοι τους μικροαστοί. Αν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν ακούσει καλά, θα χρησιμοποιήσει τη λέξη "what" και όχι τις πιο ευγενικές λέξεις "pardon" ή "sorry". Σιγά μην παρακαλέσει κοτζάμ πρίγκιπας. 

3. Couch   Τι και αν διανύουμε την εποχή του κανα-πέος. Η λέξη "couch" δεν υπάρχει στο βασιλικό λεξικό. Αντ'αυτού προτείνεται η χρήση της λέξης "sofa". Διότι μία βασίλισσα μπορεί να κάθεται -όποτε βρίσκει διαθέσιμο χρόνο - νωχελικά σε έναν καναπέ-sofa αλλά δεν θα ρίσκαρε ποτέ ένα αυχενικό σύνδρομο χυμένη άτσαλα σε έναν καναπέ-couch.

4. Living room Στα ανάκτορα υπάρχουν μονάχα δωμάτια ζωγραφικής ¨drawing rooms" και καθιστικά "sitting rooms" όπου οι γαλαζοαίματοι κάνουν μία στάση είτε για να ζωγραφίσουν, είτε για να διαβάσουν, είτε απλά για να ξαποστάσουν μια σταλιά. Όπως είπαμε, οι καθημερινές σκοτούρες και υποχρεώσεις είναι πολλές. Δεν περνούν και δεν περιορίζουν τη ζωή τους σε ένα σαλόνι "living room" οι βασιλιάδες.

5. Dad   Το μαμάκα και μπαμπάκα εμείς το αποφεύγουμε. Χαϊδεμένα μπορεί να είμαστε, αλλά δεν θέλουμε να το δηλώνουμε κιόλας. Πρίγκιπες και πριγκίπισσες όμως το προτιμούν. "Daddy" και "mommy" λοιπόν αποκαλούν τους γονείς τους τα μεγάλα αυτά παιδιά. 

6. Perfum  Όχι, η Νταϊνα δεν φορούσε κανένα άρωμα "perfum". Είχε όμως την μυρωδιά της "scent". Μάλλον στις φλέβες τους κυλά -εκτός από γαλαζωπό αίμα- και μύρο.

7. Patio Όταν θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους στους εξωτερικούς χώρους των ανακτόρων, δεν περπατούν ποτέ στην πλακόστρωτη αυλή "patio" αλλά σε ένα επίπεδο ύψωμα γης "terrace". Για λόγους γείωσης προφανώς.

8. Posh Aν η σκέψη που κάνετε, διαβάζοντας τα παράπανω, είναι πως όλα αυτα είναι πολύ σικ, πολύ κομψά και πολύ στημένα "posh", χρησιμοποιείτε τη λάθος λέξη. Ένας εστεμένος θα χαρακτήριζε τα παραπάνω έξυπνα "smart".  Στημένα και κομψά τα θεωρούν οι χαζοί, κοινοί θνητοί, που δεν μπορούν να διακρίνουν την εφυία που κρύβει η σωστή επιλογή των λέξεων και οδηγεί στον επιτυχημένο διαχωρσιμό των φαινομενικά όμοιων συστατικών της τούρτας.

Όχι Γιάννης, Γιαννάκης να 'ουμ... 

Mε στοιχεία από: HarpersBazaar / New Zeazland Herald

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman