ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ακρόαση για μια θέση στο… μετρό της Νέας Υόρκης

Tweet
Share
Tweet
Share

Μπορεί τα πρώτα τους βήματα στο πεντάγραμμο να συνοδεύονταν από όνειρα συμμετοχής σε μεγάλες φιλαρμονικές ορχήστρες. Η τύχη, μάλλον τους τα έφερε λίγο αλλιώς. Δεκάδες μουσικοί, οι οποίοι βρίσκονται μάλλον σε αναζήτηση χώρου που θα φιλοξενήσει το ταλέντο και την τέχνη τους δίνουν εξετάσεις για μια θέση σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς… μετρό του κόσμου, αυτόν της Νέας Υόρκης.

Οι ακροάσεις, που συγκέντρωσαν μουσικούς της κλασικής μουσικής, του καμπαρέ, της όπερας, της μπλουζ, της ρέγκε, ακόμη και της μουσικής για κινούμενα σχέδια, φιλοξενούνται από τη Μητροπολιτική Αρχή Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΤΑ) της πόλης για την επιλογή των καλλιτεχνών στους οποίους θα επιτραπεί να παίζουν στους σταθμούς του μετρό από την Τάιμς Σκουέρ ως το Στάδιο των Γιάνκις. Στόχος των μουσικών είναι να συγκεντρώσουν χρήματα και ιδανικά, να τους ακούσουν τα κατάλληλα ώτα.

Η ακουστική του χώρου μπορεί να μην είναι η πλέον κατάλληλη και οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές, αλλά ο χώρος του υπόγειου σιδηροδρόμου δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλον, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φερέλπιδων μουσικών. Καθημερινά επιβιβάζονται στο μετρό 6,5 εκατ. άτομα.

«Είναι ένας άμεσος σύνδεσμος με τις καθημερινές ζωές των ανθρώπων. Είναι ένας τρόπος να μοιραστούμε τη μουσική μας με τον κόσμο σε ένα πολύ απλό περιβάλλον και κατά κάποιον τρόπο να τους εκπλήσσουμε στην καθημερινότητά τους», λέει ο 27χρονος Σεμπάστιαν Λόπεζ, που παίζει ακορντεόν και συμμετέχει σε ακρόαση μαζί με το συγκρότημά του της λάτιν, τους Yotoco.

Μία επιτροπή από καλλιτέχνες, αξιωματούχους του υπόγειου σιδηροδρόμου και άλλους κριτές αξιολογούν τους καλλιτέχνες με κριτήριο την ποιότητα και την καταλληλότητα του ρεπερτορίου τους, σύμφωνα με την MTA. Από τους περίπου 70 μουσικούς ή συγκροτήματα που πέρασαν από ακρόαση, θα επιλεγεί το ένα τρίτο.

Ενώ στους μουσικούς επιτρέπεται να παίζουν στους σταθμούς του μετρό της πόλης αν ακολουθούν τον κανονισμό της MTA, αυτοί που προκρίνονται στην ακρόαση μπορούν να επιλέξουν το σημείο που επιθυμούν στον υπόγειο υπό την αιγίδα του προγράμματος Μουσική Κάτω από την Νέα Υόρκη της MTA.

«Είμαι ενθουσιασμένη επειδή θα μπορέσουμε να παρουσιαστούμε στο κοινό, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να βρούμε νέους χώρους για να παίξουμε», λέει η 36χρονη Τζούντι Μινκόφ, η αρχηγός του Stiletta, ενός γυναικείου συγκροτήματος που ερμηνεύει a capella.

  

Ο κόσμος έχει ανάγκη από καλύτερο φαγητό και καλύτερη μουσική. Όταν τα έχεις και τα δύο αυτά, όλοι είναι ευχαριστημένοι

Οι Νεοϋορκέζοι έχουν το πλεονέκτημα να απολαμβάνουν καλή μουσική, λέει ο 35χρονος Γκρέγκορι Μόργκαν, ένας ντράμερ με το συγκρότημα της τζαζ Sunnyside Social Club.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη από καλύτερο φαγητό και καλύτερη μουσική. Όταν τα έχεις και τα δύο αυτά, όλοι είναι ευχαριστημένοι», λέει ο Μόργκαν.

GuitarPlayer bw lo

Ο τζαζίστας Φρανκ Σίνιορ, ένας τυφλός μουσικός που περιμένει να περάσει από ακρόαση έχοντας στο πλευρό του τον σκύλο-συνοδό του, λέει ότι πάντα ήθελε να παίξει στον υπόγειο.

«Είναι ένας καλός τρόπος να μοιράσεις αγάπη, να μοιράσεις κάτι θετικό σε όλη την πόλη», λέει ο 62χρονος.

Όπως εξηγούν οι μουσικοί, δεν μπορούν να υπολογίσουν τι χρήματα θα τους αποφέρει αυτό. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Μουσική Κάτω Από τη Νέα Υόρκη είναι δωρεάν.

«Από την εμπειρία μου, παίζοντας μουσικό όργανο σε δημόσιο χώρο για να εισπράξω χρήματα, όσο λιγότερο σκέφτεσαι τα χρήματα, τόσο καλύτερα είναι», λέει ο Μόργκαν.

«Απλώς βάζεις την καρδιά και την ψυχή σου σε αυτό που κάνεις και μακάρι ο κόσμος να ανταποκριθεί».

female misu

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman